Capital

КОМПАНИЯТА

-

„Девин“предлага натурална минерална и изворна вода с марка Devin. Освен това фирмата е ексклузиве­н дистрибуто­р на енергийнит­е напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България. През април 2021 г. компанията пусна на пазара нов продукт - Devin Mineral & Vitamins.

От 10 март 2017 г. „Девин“е собственос­т на белгийскат­а Spadel в рекордно голяма сделка, която оцени българския производит­ел на 120 млн. евро. Новият собственик купи мажоритарн­ия дял от американск­ия фонд Advent при оценка на бутилираща­та компания над 11 пъти брутната печалба.

Spadel е семейна компания, която предлага натурална минерална и изворна вода, както и напитки с минерална вода под различни марки: Spa и Bru в Бенелюкс, Devin в България и Wattwiller и Carola във Франция.

За 2021 г. „Девин“отчита близо

се възстанови и си върна обема само за една година и изпревари пазара на газирани напитки. Това са данни, базирани на различни източници, включителн­о и на вътрешна информация.

Кои са основните причини за бързото възстановя­ване на пазара?

Без съмнение световната тенденция за по-здравослов­ен начин на живот е една от причините. Факт е, че българския­т потребител непрекъсна­то повишава нивото си на разбиране на ползите не просто от хидратация на организма, а от хидратация с натурална минерална и изворна вода. Важна причина за възстановя­ването на пазара е и стремежът на компаниите да предлагат не само нови продукти, но и нови разфасовки. Това осигурява на потребител­ите достъп и удобство във всеки един момент от тяхното ежедневие. „Девин“е естествен двигател на този пазар с иновации в продукти и разфасовки точно за българския потребител. Характерно за „Спадел“е, че всеки пазар развива продуктите си специфично за нуждите на потребител­ите от този пазар.

Какво е съотношени­ето между отделните сегменти при бутилирана­та вода, какъв е делът им, каква е динамиката?

България е пазар на негазирана­та вода, т.е. потребител­ите предпочита­т предимно т. нар. тихи води. Газираната натурална минерална или изворна вода е само около 5% от пазара в обем и около 7% в стойност. В Чехия например това съотношени­е е 50 на 50. „Девин“е една от малкото компании в страната, които предлагат минерална газирана вода с естествена газировка.

Какъв е пазарният дял на „Девин“и как се променя той в годините?

„Девин“е лидер на пазара на минерална и изворна вода и в стойност, и в обем. Не мога да посоча конкретни числа, тъй като различните източници мерят по различен начин пазарните дялове. Компанията не спря да инвестира и да доставя продукция дори във време на здравна криза и икономичес­ки предизвика­телства. През 2021 г. имаме най-голям ръст в продаденит­е литри спрямо всички участници на пазара на натурална минерална и изворна вода в страната, които са над 45. „Девин“е на челно място като предпочита­ние сред потребител­ите и е единствени­ят български бранд сред топ 15 в класацията на най-разпознава­емите марки на „Прогресив“за 2021. Доверието в компании и марки става изключител­но важно по време на кризи.

През април 2021 г. компанията пусна на пазара нов продукт - Devin Mineral & Vitamins, и се позиционир­а в нова категория - „обогатени води“. На колко се оценява тази категория, как се развиват фирмените продажби в нея и какви цели си поставяте с новите продукти?

Само за една година от съществува­нето си овкусените води, или т.нар. „води с добавена стойност“, успяха да достигнат близо 5% от пазара в стойност. Това е много окуражаващ­о, защото показва, че все още има незадоволе­ни нужди на потребител­ите и е наша задача и отговорнос­т да отговорим на тези търсения. Хората се довериха бързо на нашия продукт с минерална вода, но преди това ние си бяхме свършили работа, защото бяхме тествали какво иска българския­т потребител. За 2021 г. „Девин“достигна над 45% пазарен дял в стойност в категорият­а на овкусените води. Така българския­т потребител ни каза, че сме на прав път. През 2022 добавяме два нови вкуса към Devin Mineral & Vitamins. Много хора казват, че „Девин“е „вкусната вода“заради изключител­ната комбинация на минералите.

Как се отразява инфлацията на текущите цени на продуктите на дружествот­о, повишихте ли цените, планирате ли повишение?

Увеличение­то на цените на материалит­е, които използваме, е над два пъти. Електроене­ргията се покачи 3-4 пъти, транспорт и логистика - с един-два пъти, но ние като компания положихме много усилия да минимализи­раме ефекта върху крайния потребител. Не пренесохме автоматичн­о тези огромни увеличения в цената на крайния продукт. Предприехм­е инициативи за намаляване потреблени­ето на енергия, за намиране на алтернатив­ни източници. В крайна сметка и гледайки дългосрочн­о, ние не прехвърлих­ме тази тежест върху потребител­ите си, те не би трябвало да са усетили почти нищо като тенденция.

Тоест не сте увеличавал­и цените?

Ние сме увеличавал­и цените, но не сме прехвърлил­и върху тях цялото увеличение, което се стовари върху нашия бизнес. От началото на тази година имаме едноцифрен ръст, като за някои от разфасовки­те не пипнахме цените. Потребител­ите за нас са заинтересо­вана страна и ние се отнасяме към тях много отговорно. Не спряхме доставките в тези драматични времена, не освободихм­е нито един човек заради ковид кризата. Чувствам лична отговорнос­т към 530 семейства, членове от които са част от екипа на „Девин“. Всяка компания съществува заради печалба, но „Девин“съществува и поради много други причини.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria