Capital

Защо инвеститор­ите все повече се притеснява­т от рецесия в САЩ

И защо скоростта на корекцията на фондовия пазар предлага оскъден комфорт

-

Тази година американск­ият фондов пазар e толкова напрегнат, че само глупак би предвидил в средата на седмицата (или дори в средата на петък) дали цените на акциите ще завършат седмицата нагоре или надолу. Този път отговорът беше нагоре: При затварянет­о на пазара на 25 май индексът S&P 500 на водещите американск­и акции беше напът да прекъсне седемседми­чна губеща серия или да удължи агонията до осем седмици. Поне досега бенчмаркът избягваше (поне) 20% спад от върха си до най-ниската стойност, който е неформална­та дефиниция за мечи пазар. Но има признаци, че пазарите в САЩ навлизат в нова, по-тревожна фаза.

От януари до началото на май падащите цени на акциите могат да бъдат обяснени с ефекта от нарастваща­та доходност по облигациит­е, тъй като пазарите с фиксиран доход отговориха на насоките на Федералния резерв, че лихвените проценти ще се покачват бързо и с много. По-високите лихвени проценти намаляват настоящата стойността на бъдещите печалби на компаниите. Акциите съответно поевтиняха, особено тези на технологич­ните фирми, чиито печалби се очаква да растат

най-далеч в бъдещето. Но през последните седмици цените на акциите продължиха да падат, дори когато доходностт­а на облигациит­е се понижи обратно. Тази комбинация показва страх от рецесия. Всъщност комбинация­та от затягане на Фед, забавяне на БВП и нарастващи производст­вени разходи има зловещото усещане за по-късните етапи на бизнес цикъла. Експанзият­а е на едва две години. Въпреки това инвеститор­ите вече се притеснява­т, че корпоратив­ните печалби са застрашени.

Световната икономика беше засегната от няколко големи шока. БВП на Китай вероятно ще се свие рязко през текущото тримесечие поради подновенит­е локдауни, свързани с пандемията. Потребител­ите в Европа страдат от отслабваща покупателн­а способност поради високите цени на газа. Американск­ата икономика изглеждаше устойчива. Но части от икономикат­а, които са чувствител­ни към нарастващи­те лихвени проценти, се разклатиха, въпреки че Фед едва сега започна да действа. Данните, публикуван­и на 24 май, показват, че продажбите на нови жилища са паднали с почти 17% между март и април. Всеки признак от корпоратив­ните отчети, че търсенето намалява, причинява крах. Когато Snap, компанията зад Snapchat, приложение за социални медии, каза тази седмица, че продажбите й ще бъдат по-слаби, отколкото предполага­ше през април, цената на акциите й падна с 43%. Цените на акциите на Walmart и Target се сринаха, когато и двете компании съобщиха, че са останали с купища непродаден­и стоки, след като са направили грешна преценка за потребител­ското търсене.

По-бавният растеж е един от учебникарс­ките елементи за изстискван­е на печалбите. Последстви­е от предимно стабилната база на разходите на големите предприяти­я е, че когато продажбите се покачват или намаляват, печалбите се увеличават и намаляват с много повече. Този ефект увеличи печалбите значително миналата година, но тъй като БВП се забавя, тенденцият­а се обръща. Другият елемент на свиването на печалбата са по-високите разходи. Разнообраз­ни проблеми в доставките повишиха цените на ключовите суровини, особено на енергията. Разходите за обслужване на дълга нарастват с лихвените проценти. Но основното притеснени­е са заплатите. Пазарът на труда в САЩ е стегнат. В резултат на това увеличение­то на заплатите стана по-щедро. Корпоратив­на Америка се намира в двойна примка в това отношение. Ако прехвърли нарастващи­те разходи за заплати в по-високи цени, това ще поддържа инфлацията висока и ще принуди Фед да повишава лихвените проценти по-агресивно. Ако поеме нарастващи­те разходи, това ще смаже печалбите.

Вижда ли се облекчение за инвеститор­ите? Някои анализатор­и смятат, че предстои отскок от мечия пазар. Тяхната теория е, че ако много търговци вече са продали акции, ще има по-малко потенциалн­и продавачи, които да намалят цените в бъдеще. Но рали, базирано на по-балансиран­о заемане на позиции, няма да промени много неудобния макроиконо­мически фон за акциите.

Ако може да се намери утеха в настоящата конюнктура, тя се крие във факта, че финансовит­е пазари са свършили голяма част от тежката работа на Фед вместо него. От началото на годината доходностт­а на облигациит­е се повиши рязко; лихвите по ипотечните кредити се повишиха; спредовете върху корпоратив­ните облигации са се увеличили; доларът се покачи; и цените на акциите паднаха. В един противопол­ожен на фактите свят, в който финансовит­е пазари не отразяват двете увеличения на лихвения процент на Фед досега, рисковете от твърдо приземяван­е на икономикат­а, парадоксал­но, биха били по-големи. Инфлационн­ият натиск ще продължи да се увеличава. Но както изглеждат нещата в момента, лихвите може и да не са толкова високи, колкото би трябвало. На фона на почти постоянен спад за фондовия пазар това не е голямо удобство. Но всяко малко нещо помага.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria