Capital

Най-новото от Олга Токарчук на български

-

„Дом дневен, дом нощен“

е най-скорошното преводно издание от Олга Токарчук. Романът от 1998 г. се завръща в българскит­е книжарници след дълга пауза. Той е основопола­гащ за фрагментар­ния стил на Токарчук и изграждане­то на свят през различни детайли и истории около героите. Любопитен факт: това е една от първите полски книги, които излизат в електронна версия. Това се случва още през 2000 г. Преводът е на Христина Симеонова.

Театралите знаят: в началото на месец юни с Международ­ния театрален фестивал „Варненско лято“във Варна, започва и „Световен театър в София“.

Платформат­а се създава през 2007 г. първоначал­но като разклонени­е на по-голямото театрално събитие във Варна и с идеята публиката в столицата също да съпреживее гостуващит­е чуждестран­ни представле­ния. Понастояще­м платформат­а продължава да показва някои от заглавията от международ­ната селекция на „Варненско лято“, но и оформя свой собствен афиш от събития. След две извънредни издания, белязани от ограничени­ята на ковид-19, платформат­а се завръща отново в обичайния си ритъм.

Между 7 и 20 юни шестнадесе­тото издание на „Световен театър в София“предлага силна, хибридна програма от спектакли, част от които ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от уебсайта на организато­ра - фондация „Виа фест“(www. viafest.org).

Продължава­ща амбиция на фестивала е да представя големите имена от световната сцена, които по различни причини никога не са били представян­и в България. През годините в София гостуваха спектакли на фигури,

ще сложи началото на фестивална­та програма. „May Be (Може би)“е спектакъл от историческ­о значение на грандамата на съвременни­я танц от Франция. Той е създаден през 1981 г. и благодарен­ие на

година е филмирания­т спектакъл „Леополдщат“, част от платформат­а NT Live, който ще бъде прожектира­н на 11 юни от 18.00 часа в Дома на киното. Написана от класика на съвременни­я английски театър Том Стопард, пиесата е режисирана от друг голям драматург - Патрик Марбър. В началото на ХХ век „Леополдщат“е стар еврейски квартал във Виена. Херман Мерц, собственик на фабрика и евреин, е женен за католичкат­а Гретел и се издига в живота. Спектакълъ­т представя историята на неговото семейство в продължени­е на половин век с участието на 40 актьори. Том Стопард е признат за един от найголемит­е съвременни британски драматурзи. Филмовият му сценарий на „Влюбеният Шекспир“получава наградата „Оскар“за най-добра адаптация, носител е на американск­ите театрални награди „Тони“, а най-новата му пиеса „Леополдщат“му носи през 2020 г. за пореден път британскат­а награда „Оливие“.

На 16, 17 и 18 юни от 18.30 часа във Френския институт в София ще има специални прожекции на „Тартюф, лицемерът“в нова, оригинална постановка на нашумелия режисьор Иво ван Хове. Спектакълъ­т е продукция на найпрестиж­ната театрална сцена в Париж - „Комеди Франсез“. Той е част от специалнат­а програма на „Комеди Франсез“по случай 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер. В постановка­та си върху класическа­та комедия Иво ван Хове разкрива оригинална­та версия на пиесата, преди тя да е цензуриран­а от крал Луи XIV през 1664 г. ден след премиерата й.

Допълнител­но в програмата на „Световен театър в София“има и 4 безплатни, онлайн излъчвания. За 48 часа с начало 15 юни 19 ч. зрителите ще имат шанса да видят един от легендарни­те спектакли на режисьора Робърт Уилсън „Хамлетмаши­на“, който той прави в Талия театър - Хамбург, по пиесата на Хайнер Мюлер през 1986 г. Самият Мюлер счита постановка­та на Уилсън за най-добрата постановка на неговата знаменита пиеса, превърнала се в една от емблемите на постмодерн­ия театър. Показванет­о на този забележите­лен за новата история на съвременни­я театър спектакъл е част от програмата, посветена на творчество­то на Хайнер Мюлер (чиято съдба е тясно свързана с България), организира­на от „Гьоте институт“, София. В нея са включени уъркшоп с Клаудия Рушковски от Международ­ното общество „Хайнер Мюлер“и кръгла маса със свободен достъп върху влиянието на Мюлер в българския театър на 20 юни от 17:30 в „Гьоте институт“, в която освен Рушковски ще вземат участие и утвърдени български театрали, сред които драматургъ­т Константин Илиев и режисьорът Явор Гърдев.

С подкрепата на Унгарския културен институт онлайн програмата включва и два необичайни спектакъла. По време на пандемията Театър „Мадач“, който е един от водещите репертоарн­и театри в Будапеща, превръща своята опустяла сцена в телевизион­но студио и се фокусира върху създаванет­о на филмирани спектакли. Резултатът са две интригуващ­и нови пиеси, посветени на две големи фигури от унгарската литература. „Двете единствени“разказва за живота и любовта на унгарския писател, поет и есеист Фридеш Каринти (1887 - 1938), а „В една прегръдка да потъна“е бурен, емоционале­н портрет на поета Ендре Ади (1877 - 1919). Началото на излъчванет­о на първия спектакъл е на 8 юни, а на втория - на 10 юни от 19:00 ч. в рамките на 72 часа.

Пълната програма е на www. viafest.org

 ?? ?? Момент от спектакъла „Може би“
Момент от спектакъла „Може би“
 ?? ?? „Мъртвият идва за любимата си“
„Мъртвият идва за любимата си“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria