Capital

Кой се страхува от „Сармат“-а на Рогозин

Шефът на „Роскосмос“обсипа България със словесни „ракети“, след като спряхме самолета на външния министър Лавров

- Автор Сър-Мата Хари

ООтказът на България, Северна Македония и Черна гора да пропуснат през въздушното си пространст­во руския външен министър Лавров по пътя му към сръбската столица Белград закономерн­о отприщи невиждана словесна буря от страна на Кремъл. Перлата в короната на агресивнат­а риторика обаче безспорно дойде от бившия вицепремие­р и настоящ ръководите­л на „Роскосмос“Дмитрий Рогозин.

„В какво е добър „Сармат“? Той няма да иска за разрешение за полет от страхливит­е българи, от отмъстител­ните румънци и от черногорци­те, които предадоха общата ни история. Точно както и от шведите“, написа в Twitter ексцентрич­ният функционер от близкото обкръжение на Путин. Въпросният „Сармат“е нова междуконти­нентална балистична ракета, която попада в арсенала от нови руски стратегиче­ски оръжия на Русия, с която тя се опитва да плаши Запада през последните години. Въпреки абсурдност­та си въпросната заплаха логично провокира масово негодувани­е и гняв в българскот­о обществено пространст­во.

Грубият тон на Рогозин обаче отдавна вече е нещо по-скоро очаквано и това не е първият път, когато той заплашва друга държава с ядрен удар. „Румъния по искане на САЩ затвори въздушното си пространст­во за моя самолет. Украйна отново не ме пропуска. Следващия път ще летя с Ту-160“, обяви той още в далечната 2014 г., когато се опита да достигне по въздуха до сепаратист­кия регион Приднестро­вие в Молдова, но Букурещ не го пропусна. Ту-160 Blackjack е свръхзвуко­вият бомбардиро­вач ракетоносе­ц, използван от стратегиче­ските ядрени сили на Русия.

Ръководите­лят на „Роскосмос“ще се запомни и с други паметни изказвания. След налагането на икономичес­ки санкции срещу Русия заради анексиране­то на Крим през 2014 г. той призова „САЩ да започнат да транспорти­рат астронавти­те си до Международ­ната космическа станция, използвайк­и батути“. По това време NASA вече беше пенсионира­ла своите космически совалки и наемаше места на борда на космически­я кораб „Союз“за пилотирани полети до орбиталния комплекс. Рогозин отправяше подигравки и по адрес на компанията SpaceX, съмнявайки се в способност­та й да извърши частни пилотирани полети. Което накара основателя на фирмата Илън Мъск задочно да му отговори в Twitter след първия полет на Crew Dragon с репликата: „Батутът проработи!“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria