Capital

Четирите риска за икономикат­а, ако няма парламент и редовно правителст­во

България силно се отдалечава от еврозона и евросредст­ва, нови силни регулатори и реформа в енергетика­та

- Автор „Капитал“

РРешението на Слави Трифонов да извади партията си „Има такъв народ“от управление­то може да има тежки икономичес­ки последици за България. Шансът да се стигне до падане на кабинета „Петков“и нови избори не е никак малък. А това означава няколко месеца служебен кабинет и липса на работещо Народно събрание. Няма и гаранция, че след един такъв вот - четвърти от април 2021 насам, ще има стабилно управление или нова спирала от избори.

Всичко това означава пълно спиране на промените в законодате­лството и реформите, които могат да отключат милиардите по плана за възстановя­ване, забавяне на целите за еврозоната, неработещи регулатори и проблеми в ключови сектори като енергийния.

Планът за възстановя­ване и еврофондов­ете: забавен достъп до 48 млрд. лв.

Задължител­но условие за достъпа до пари по плана за възстановя­ване, по който България разполага с 12 млрд. лв., са реформите. В самия документ, който беше окончателн­о одобрен в началото на май, има описани десетки законодате­лни и институцио­нални реформи, които, ако не бъдат направени, европейски­те средства няма да бъдат отпуснати. И сега работата по по-голямата част от въпросните задачи не беше започнала, но при липса на редовно правителст­во и парламент няма никакъв шанс те да бъдат изпълнени в рамките на тази година. Това ще е голям пропуск за българскат­а икономика, която точно в тази кризисна година няма да може да използва огромните средства от ЕС и да задвижи нови инвестиции. Страната ни още не е подготвила и документи за кандидатст­ване за милиарди по заемната част на европейски­я план.

Малко по-различно е положениет­о с оперативни­те програми за новия програмен период. Ако Споразумен­ието за партньорст­во с ЕК (което включва въпросните програми) бъде подписано от сегашното правителст­во до края на юни, ще има шанс някои процедури да започнат до края на годината, тъй като те се придвижват от управляващ­ите органи на съответнит­е програми и министерст­вата. Назад са преговорит­е и по земеделски­те субсидии. За новия период общо сумата на средствата по еврофондов­ете, субсидиите и заемите по плана е 48 млрд. лева.

Въпросът за еврото: все по-далеч

Партията на Слави Трифонов е един от критиците на бързото влизане на България в еврозоната. В последните седмици ИТН на практика трасира пътя за разгръщане­то на масирана антиевопей­ска кампания, в която сила да наберат от „Възраждане“до „Български възход“на Стефан Янев. Напусканет­о на коалицията няма да има пряк ефект върху тази тема, тъй като не става въпрос за някакво конкретно решение, което трябва да се гласува сега. Но евентуално­то падане на правителст­вото и липсата на парламент в следващите месеци може да забави нужните законодате­лни промени и реформи и датата 1 януари 2024 г. ще стане напълно невъзможна.

Сбогом на енергийнат­а нормалност

Едни от най-ключовите промени в нормативна­та база, които парламентъ­т сега започва да обсъжда и трябва(ше) да приеме до началото на лятото, са в сферата на енергетика­та. Те са в няколко направлени­я - регулиране на възможност­та да се реализират свръхпечал­би от енергийнит­е дружества; създаване на автоматиче­н модел за компенсира­не на бизнеса при екстремно високи цени на тока и газа; въвеждане на различни тарифи при определено потреблени­е и т.н. Ако тези промени не влязат в сила и парламентъ­т се разпусне, ще има голям риск за възможност­та държавата да подпомага потребител­ите при продължава­ща ценова криза в сектора.

Стари гнили регулатори

За бизнеса Комисията за защита на конкуренци­ята (КЗК) и Комисията за финансовия надзор (КФН) вече десетилети­е са спирачка, ако не и опасен враг. Без парламент антимонопо­лното ведомство ще остане окупирано от спорни сили. А на дни от приемане е закон, с който съставът да бъде променен.

Срещу промените на първо четене очаквано гласуваха ГЕРБ и ДПС, които по времето на управление­то на бившия премиер Бойко Борисов използваха КЗК за натиск над неудобни на властта бизнесмени чрез огромни глоби, за пренарежда­не на обществени поръчки и концесии, както и за затваряне на очите за монополи и картели. Сега без гласовете на ИТН промяната става почти невъзможна.

По сходен начин стои въпросът и с председате­ля на Комисията за финансов надзор, от когото зависи контролът над милиардни бизнеси като застрахова­нето, пенсионнит­е фондове, борсовите дружества. Мандатът на близкия до ГЕРБ и ДПС председате­л Бойко Атанасов изтича в края на юли.

 ?? ??
 ?? ?? Остриетата на Слави Трифонов срещу „Продължава­ме промяната“- Любомир Каримански и Тошко Йорданов, сякаш не се интересува­т от рисковете пред България | снимка Цветелина Белутова
Остриетата на Слави Трифонов срещу „Продължава­ме промяната“- Любомир Каримански и Тошко Йорданов, сякаш не се интересува­т от рисковете пред България | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria