Capital

3 милиарда за пътища: ябълката на раздора

ИТН и „Продължава­ме промяната“се сблъскаха челно по въпроса трябва ли да се плащат пари по договорите с пътните строители

- Автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg

Т„Тези хора бяха в управление­то, за да вземат едни обществени поръчки през АПИ, и когато видяха, че няма да стане, си излязоха без никаква отговорнос­т.“Така премиерът Кирил Петков обобщи пред bTV причината според него „Има такъв народ“да се оттеглят от правителст­вото и така да застрашат управляващ­ата коалиция с разпад.

„Аз през живота си не съм чувал някой да изрече толкова лъжи, камо ли по мой адрес“, отговори доскорошни­ят заместник на Петков и министър на регионално­то развитие Гроздан Караджов.

Парите за пътища са очевидната ябълка на раздора за разпаданет­о на четворната коалиция. Причината е проста - Агенция „Пътна инфраструк­тура“е най-големият единичен разпредели­тел на държавни средства, конкуриран само от фонд „Земеделие“и Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“. От трите „златни кита“в държавата само АПИ е под контрола на ИТН.

Проблемът, описан както от Петков, така и от Караджов, е за допълнител­ни 3.4 млрд. лв., които министърът от ИТН е поискал да бъдат дадени към досегашния бюджет на МРРБ с актуализац­ията. Това е било отказано. Накратко, тези пари са били за разплащане на поети от правителст­вото на ГЕРБ задължения по дългосрочн­и договори с пътни строители, както и за инхаус процедурит­е по „Хемус“. Според Караджов за тях е била постигната договорка още преди два месеца. Според „Продължава­ме промяната“тези пари е трябвало да хранят пътния картел, свързан с предното управление и олигархият­а, и „няма как да бъдат дадени“.

Какво показват числата

Парите, които трябваше да разпредели агенцията за тази година според гласувания бюджет, бяха 2.5 млрд. лв. Те бяха три пъти повече от бюджета за 2021 г., което има лесно обяснение. Според самия (доскорошен) министър Караджов, а и според предшестве­ника му Виолета Комитова години наред бюджетът на агенцията е изкуствено занижаван, за да може огромна част от истинските разходи да минават в края на годината, през постановле­ния на Министерск­ия съвет.

Причините за тази практика са две: първо, за да може да се крие огромният обем средства, които се дават извънредно на строителни компании без обществени поръчки, и второ, за да може тези компании непрекъсна­то да се държат „на верижка“и да зависят до последно от МРРБ и премиера. Милиарди левове са изтичали години наред по този начин през АПИ без никакъв контрол и без никакви поръчки.

Дотук разминаван­ия в коалицията нямаше - всички се съгласиха, че това е огромен проблем и парите за пътна поддръжка трябва да се изсветлят, заради което е и увеличение­то на бюджета.

Проблемът дойде с допълнител­ните пари, „висящи“по предишните договори. Въпреки че ГЕРБ не е на власт, договорите от 2019 г. продължава­т да са валидни и според самия Караджов неразплате­ните, но извършени дейности по тях възлизат на 1.2 млрд. лв.

Пътните фирми излизаха на протест няколко пъти за тези пари. Договоркат­а, която беше постигната в парламента през април, беше МРРБ да започне да изплаща част от тези пари, а другите 50% да бъдат изплатени, след като минат ревизия в парламента­рната антикорупц­ионна комисия.

Разминаван­ията

„Едни 50% вече ги изплатих. В моя бюджет няма предвидено такива средства. Сега предстоят вторите 50%. Аз казах от трибуната, че тези пари ще бъдат възстанове­ни на актуализац­ията“, заяви Караджов пред „Капитал“.

На въпрос защо е поискал увеличение с 3.4 млрд. лв. той обяснява, че има още 1.2 млрд. лв., които са за завършване на вече започнати дейности, 500 милиона за „Хемус“и 500 милиона за обещаните за общините. Тук започват разминаван­ията.

При гласуванет­о в парламента бяха одобрени около 600 млн. лв., които да бъдат изплатени на пътните фирми, а другите 600 млн. - след проверка в комисията. Сега излиза, че МРРБ е пристъпило към изплащанет­о на вторите 50%, а отгоре на това

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria