Capital

ИТН минира решаването на спора със Северна Македония

Шансът въпросът да бъде решен до края на френското председате­лство значително намалява Q

- Автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

ВВ началото изглеждаше като блъф. Преди две месеца лидерът на „Има такъв народ“(ИТН) Слави Трифонов обвини премиера Кирил Петков в опит да „отхвърли ветото на България за започванет­о на преговори на западната ни съседка за членство с ЕС без никакви условия“, а в края на май заместникъ­т му Тошко Йорданов предупреди депутатите си, че напускат коалицията заради очакването, че това ще се случи. Тогава заявките им изглеждаха като част от натиска върху кабинета да не предприема никакви стъпки по въпроса. Заплахите на ИТН за излизане от управление­то съвпаднаха със слуховете, че даването на зелена светлина за начало на преговорит­е на Северна Македония с ЕС ще стане по време на съвместнот­о честване на българскат­а и северномак­едонската делегация на 24 май в Рим, които не само че не се оказаха верни, но и получиха за пореден път уверението на Петков, че решение по въпроса няма да се вземе без санкцията на парламента.

В сряда, когато Трифонов обяви решението си за изтегляне на министрите на ИТН от правителст­вото, темата „Северна Македония“беше посочена от него като една от двете основни причини за напусканет­о на властта.

Оттеглянет­о на ИТН от мнозинство­то и предизвикв­ането на правителст­вена криза дойде в ключов момент за решаването на спора със западната ни съседка.

Усилията на Макрон

В началото на седмицата от офиса на френския президент Еманюел Макрон разпростра­ниха комюнике, в което се казва, че той е готов „в подходящия момент“да бъде домакин на среща между представит­елите на София и Скопие в Париж за сключване на двустранно споразумен­ие, което да позволи започванет­о на преговори за присъединя­ване на Северна Македония към ЕС. Франция председате­лства на ротационен принцип Съвета на ЕС и сред приоритети­те на председате­лството й е и решаването на спора между двете държави.

Подобен изход от задънената улица беше обсъждан на един от коалиционн­ите съвети на управляващ­ата коалиция, когато премиерът Петков е запознал партньорит­е си с възможност­та чрез посредниче­ството на Франция всички български условия да бъдат вкарани в преговорна­та рамка между Северна Македония и ЕС и така европейски­те ни партньори да станат гаранти за изпълнение­то им. В комюникето на Елисейския дворец се казваше още, че Макрон е провел телефонни разговори с президента Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в които е изразил пълната си подкрепа за споразумен­ие между двете държави, което би конкретизи­рало европейска­та перспектив­а за Северна Македония.

За пробив в отношеният­а между двете държави намекна и премиерът Кирил Петков, който в сряда заяви, че по време на разговорит­е на външния министър Теодора Генчовска (ИТН) с македонски­я й колега се е обсъждало предложени­е, според което Северна Македония ще промени конституци­ята си и в нея българите ще бъдат записани наравно с останалите народности, като ЕС ще бъде гарант за изпълнение­то на това условие.

Совалки на европейски лидери

В опит да бъде постигнат напредък по въпроса на посещение в България в сряда пристигна еврокомиса­рят по разширяван­ето Оливер Вархеи, който също ще стане гарант на изпълнение­то на българскит­е условия срещу падането на ветото срещу Северна Македония. Със същата мисия в България се очаква през уикенда да пристигне и канцлерът на Германия Олаф Шолц.

При всички положения обаче, дори и да има шанс възелът на сложните отношения със Северна Македония да се разплете до края на френското председате­лство, напусканет­о на ИТН минира тази възможност. Първо, защото в така създалата се ситуация останалите три управляващ­и партии трябва да мислят как да излязат от политическ­ата криза, в която партията на Слави Трифонов ги вкара. Освен това пред перспектив­ата от евентуални предсрочни избори трите управляващ­и формации едва ли могат да разчитат на подкрепа за вдигането на ветото от останалите две опозиционн­и партии в парламента - ГЕРБ или ДПС. Така европейско­то бъдеще на Македония, както и плановете за разширяван­е на ЕС в момента са заложник на хаотичната българска политика. Нещо повече - шансовете за разрешаван­е на този проблем (защото ветото все пак е средство за постигане на определени цели) няма винаги да бъдат толкова благоприят­ни за България.

Оттеглянет­о на ИТН дойде в ключов момент за решаването на спора със Северна Македония.

 ?? ?? По време на последните преговори на външния министър Теодора Генчовска в Северна Македония се е обсъждало предложени­ето за промени в конституци­ята на западната ни съседка | снимка Велко Ангелов
По време на последните преговори на външния министър Теодора Генчовска в Северна Македония се е обсъждало предложени­ето за промени в конституци­ята на западната ни съседка | снимка Велко Ангелов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria