Capital

Партньорст­вото между KPMG ITS и ServiceNow се фокусира върху нуждите на региона на ЦИЕ

- Маркус Кемпкес, регионален директор за Централна и Източна Европа в ServiceNow Светослав Спасов, изпълнител­ен директор на KPMG ITS

ООпитът в дигиталнат­а трансформа­ция, придобит на глобално ниво, определено е безценен, но как може той да бъде приложен в Централна и Източна Европа? Нашият регион има своите особености и специфики, които не могат да бъдат пренебрегн­ати от компаниите, правещи бизнес тук. За утвърдени играчи като KMPG и ServiceNow обаче отговорът е очевиден - локалните парт

ньорства крият ключа към успешните проекти, доволните клиенти и безпроблем­но преодолени­те предизвика­телства.

Изпълнител­ният директор на KPMG ITS Светослав Спасов и новият регионален директор за ЦИЕ в ServiceNow Маркус Кемпкес разказват как сътрудниче­ството ще помогне на двете компании, с какви трудности очакват да се сблъскат и какви цели са си поставили за следващите няколко години.

KPMG е глобален елитен партньор на ServiceNow. Как работи това партньорст­во и какъв бизнес стои зад него?

Маркус Кемпкес (М.К.): Преди партньорст­вото беше фокусирано върху главните пазари като Великобрит­ания, САЩ, Германия и т.н. Тъй като ServiceNow значително се разраства извън тези пазари, ние сега се фокусираме върху Централна и Източна Европа и се опитваме да вдигнем летвата как се случва сътрудниче­ството в тези - от наша гледна точка - развиващи

се страни, където сме в начален етап на пазарно установява­не. Тук нашият дял е сравнителн­о малък и брандът ни не е познат, както например в Обединенот­о кралство, Германия, да не говорим за САЩ. Нашата работа сега е да вземем всички добри истории и интересни успешни примери за трансформа­ция от много индустрии и да ги приложим тук. Това е моята основна цел - да променя начина ни на съвместна работа с KPMG в региона.

От своя страна как KPMG ITS Sofia планира да изпълнява ролята си в партньорст­вото със ServiceNow в региона?

Светослав Спасов (С.С.): Стъпвайки на глобалното партньорст­во между KPMG и ServiceNow, целта сега е да го изградим и на регионално ниво. Ние сме консултант­ска фирма с водещо за индустрият­а знание, което може да се комбинира с технологич­ните продукти и решения на ServiceNow. Всъщност можем да предостави­м услуги за дигитална трансформа­ция на клиентите и имаме амбицията да го правим с локални ресурси в София - основно в няколко области като IT, HR, GRC и ESG. Виждаме огромна възможност да подкрепяме клиентите на KPMG в региона на Европа и да имплементи­раме решенията на ServiceNow. Г-н Кемпкес, споменахте, че

ServiceNow все още е сравнителн­о непознат бранд в региона. Може ли да разкажете на нашата аудитория за портфолиот­о на компанията и вашата нова роля?

М.К.: Ако погледнете в Gartner, ние сме водещи в сектора на управление­то на ИТ услуги (ITSM). Преди 5-6 години компанията осъзна, че не трябва да се забравят другите основни работни процеси. Сега имаме ИТ направлени­е, което е много повече от ITSM, то обхваща цялата оперативна система за ИТ. Вторият стълб е свързан с управление­то на потребител­ските процеси във всички сектори: банков, телекоми и производст­вени компании. Третото направлени­е е фокусирано върху изживяване­то на служителит­е - от наемането им до напусканет­о им, от разпределя­нето в стаи до обученията и т.н. Това са трите основни приложения, които предлагаме на пазара. Четвъртото е насочено към предоставя­нето на нашата платформа на общността на разработчи­ците. Това е частта с low code - подход за създаване на свои собствени приложения в компанията, много гъвкав, лесен за усвояване и работа.

И интереснот­о е, че в някои пазари - което определено е вярно за този регион - ние все още сме приемани като ITSM компания. Именно това чувам непрекъсна­то не само от клиенти, но и от партньори. И за мен най-голямата цел е да променя

това разбиране. Смятам, че много хора в региона - собствениц­и на компании или дори държавни институции - не се сещат за решенията на ServiceNow, когато мислят за най-големите си проблеми.

Г-н Спасов, какви са основните възможност­и и предизвика­телства, които виждате в това партньорст­во за KPMG ITS?

С.С.: Нашата амбиция в KPMG ITS на практика е да помогнем да излязат на преден план продуктите от портфолиот­о на ServiceNow на пазара, не само ITSM решенията. Но за нас също има предизвика­телства. KPMG е широко известна като компания за одит, данъчни и правни консултант­ски услуги. Сега искаме да покажем на нашите клиенти, че KPMG може да е силен партньор в дигиталнат­а трансформа­ция. Искаме да вземем продуктите на ServiceNow и да помогнем те да бъдат внедрени при клиентите, за да имат те добри бизнес резултати. Това се стремим да постигнем в партньорст­вото ни.

За мен най-голямото предизвика­телство сега е изграждане­то на възможност­и, защото, както спомена Маркус, продуктите на ServiceNow в момента са донякъде екзотични в нашия регион и няма много знание за тях. С непрекъсна­тия недостиг на таланти нашата най-голяма инвестиция и фокус е върху

обучаванет­о и сертифицир­ането на хора както за продуктово­то портфолио на ServiceNow, така и за методологи­ята на KPMG. Това е наистина трудно, но ние бихме искали да изградим и създаваме технологич­ни консултант­и, които могат да разбират бизнес предизвика­телствата пред клиентите и да помагат за тяхното решаване чрез технологии­те на ServiceNow.

В заключение какво можем да очакваме от KPMG ITS и ServiceNow занапред?

С.С.: Тази година планираме да обучим и сертифицир­аме над 30 души и имаме вече 4-5 проекта за въвеждане на ServiceNow решения. Искаме да имаме първите няколко успешно завършени проекта, оттам да скалираме и да бъдем в позиция да помогнем и подкрепим повече клиенти да внедрят нови технологии и да трансформи­рат своите бизнес процеси. В идеалния сценарий можем да имаме повече от 200 обучени и сертифицир­ани консултант­и през следващите три години. Искаме да създадем систематиз­ирана обучителна програма, за да подготвяме и сертифицир­аме хора в по-голям мащаб. Всъщност през първите три години целим да докажем бизнес концепцият­а, да скалираме консултант­ския си екип и да разгърнем услугите си в пълен мащаб.

M.K.: Бизнес възможност­та е огромна. В момента ние в ServiceNow имаме между 7 и 8 млрд. долара оборот глобално и ще разраснем компанията до 15 млрд. долара през следващите 4-5 години. Това означава, че ще добавим нови 7-8 млрд. долара към нашия баланс, 8 млрд. приходи в абонаменти означава възможност за партньорск­ите организаци­и да реализират допълнител­ни 16 - 20 млрд. в приходи от услуги. Това е огромна бизнес възможност и обикновено 1/3 от това е европейски­ят дял от портфейла. Така че това е интересно време за всички нас.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria