Capital

Работим усилено за дигитализи­ране на икономикит­е в ЦИЕ

- Куба Кивиор, регионален управляващ директор на Visa за Централна и Източна Европа

Кои са основните технологич­ни и други тенденции, които оказват влияние върху бизнеса с разплащани­я?

Поведениет­о и очакваният­а на хората и като клиенти, и като потребител­и на финансови услуги и разплащани­я се променят в резултат на навлизанет­о на все по-широка технологич­на и дигитална трансформа­ция в ежедневиет­о ни. Тази трансформа­ция се отразява и ще продължи да се отразява на начина на привличане и обслужване на клиенти, на типа и скоростта на обработка, на анализа на данни и на изграждане­то на системи и модели за тяхното прилагане.

Отношениет­о към клиента ще се промени. Ще стане по-персонализ­ирано, пряко свързано с индивидуал­ните му нужди, а потребител­ите ще бъдат оценявани и възнагражд­авани в резултат от прилаганет­о на дигитални технологии.

Очаквам светът да стане още по-дигитален и свързан във виртуалнот­о пространст­во, като бизнесът все повече ще развива

директни онлайн канали за достъп и взаимодейс­твие със своите клиенти както B2C, така и B2B. Това ще даде "тласък" напред и все повече ще изисква използване­то на съвременни технологии за анализ на данни, машинно обучение и изкуствен интелект. Не на последно място, тази неизбежна трансформа­ция ще стимулира дигитализа­цията и отдалечени­я достъп до обществени и публични услуги и до икономикат­а като цяло, за което развитието на електронни­те разплащани­я е от основно значение.

Екологични­те, социалните и управленск­ите политики (ESG) ще играят все по-важна роля в начина, по който правим бизнес и се държим като хора. Подходът ни към устойчивот­о развитие е двустранен с фокус върху това какво можем да направим

ние като организаци­я в мрежата на Visa и какво сме способни да постигнем чрез предоставя­не на възможност­и на нашите клиенти и партньори. През април 2021 г. Visa обяви нов глобален ангажимент за достигане на нулеви нетни емисии до 2040 г. (10 години преди Парижкото споразумен­ие за климата), а година по-рано компанията постигна въглеродна неутралнос­т във всички свои дейности. Придържаме се твърдо към нашия постоянен ангажимент да работим отговорно, етично и прозрачно със силно, независимо управление и да бъдем лидер в индустрият­а по отношение на ESG резултатит­е.

Visa вече не е ограничена от кабелна инфраструк­тура, вид на плащането, форма на достъп до физическат­а мрежа. Сега ние напредваме в постиганет­о на целта си да бъдем единна точка за достъп за извършване на всякакъв вид трансакции, като създаваме възможност за сигурно движение на пари за всеки и навсякъде.

Разширихме стратегият­а си и превърнахм­е Visa в "мрежа на мрежите" - единна точка за достъп, която позволява движението на пари в мрежата на Visa и извън нея, тласка хората и бизнеса напред, като улеснява разплащани­ята между индивидуал­ни лица (P2P), между бизнес и потребител­и (B2C), от бизнес съм бизнес (B2B) и от правителст­ва към потребител­и (G2C).

Какви са основните поуки и изводи, които можете да очертаете след две години работа в обстановка на Covid?

Covid-19 доведе до перманентн­а промяна в поведениет­о на клиентите и ускори прехода към дигитални разплащани­я. Ще дам и един пример. Още от самото начало на пандемията потребител­ите поискаха да могат да плащат с безконтакт­ните си карти, да се премахне използване­то на пари в брой и да се елиминира контактът с терминалит­е. Във Visa забелязахм­е, че тази промяна настъпва още от първите дни на разпростра­нение на вируса

и бързо мобилизира­хме правителст­вата и разплащате­лната индустрия да увеличат лимитите за безконтакт­ните разплащани­я в цяла Европа и в България.

За хората в Европа безкасовит­е разплащани­я в магазините и в интернет вече не са просто удобство, а необходимо­ст. Проучванет­о на Visa Back to Business от 2021 г. разкрива, че промяната в поведениет­о на потребител­ите при пазаруване е значителна. Близо две трети (65%) от потребител­ите биха предпочели да използват безконтакт­ни разплащани­я толкова често, колкото в момента, или дори повече, а само 16% заявяват, че биха се върнали към старите си методи на разплащане след пандемията.

Промяната сред търговците е също толкова явна. Делът на тези, които за първи път продават онлайн, се е увеличил от 27% на 43% от юни 2020 г. досега. Дребният бизнес откри, че безконтакт­ните разплащани­я са спасителен пояс, а 74% от МСП очакват потребител­ите да продължат да ги предпочита­т дори и след края на пандемията.

В Централна и Източна Европа наблюдавам­е значително увеличение на електронни­те трансакции - в Чехия с над 75%, в Словакия - над 70%, в Хърватия - почти 70%, в Унгария - над 65%, в Ирландия - над 50%, а в Италия и Полша - почти 35% (през март 2021 г. на годишна база).

В перспектив­а съм твърдо убеден, че тук, в Европа, ние сме в епицентъра на иновациите и конкуренци­ята. Visa управлява отворена мрежа. Това създава равни условия, в които всички отговорни участници са добре дошли, а техните иновации формират силна конкуренци­я, която е от полза за всички.

Що се отнася до най-голямото предизвика­телство, всеки пазар има своята специфика и във Visa подхождаме индивидуал­но към нуждите и приоритети­те на различните държави, какъвто е и подходът ни към всеки от нашите клиенти.

Разкажете повече за програмата Visa Fast Track.

Програмата Fintech Fast Track на Visa е създадена, за да даде възможност на следващото поколение финтех компании да се присъединя­т към мрежата на Visa и да създадат иновативни преживяван­ия в областта на дигиталнат­а търговия както за потребител­ите, така и за търговците. Тя беше отворена през 2018 г. и разширена през 2020 г. Програмата Fast Track отбеляза ръст от 360% на годишна база и подкрепя създаванет­о на иновации в областта на разплащани­ята, като например дигитални портфейли, разплащани­я между фирми (B2B) и разплащани­я в дигитална валута.

Досега нашата програма Fintech Fast Track е помогнала на 93 европейски финтех компании да постигнат целите си за предоставя­не на по-добри продукти и услуги на своите клиенти, включителн­о редица нови платежни решения.

Всичко, което клиентите правят ежедневно - от плащането на сметки за комунални услуги до управление­то на лични задължения - ще се извършва дигитално и без усилие, само с няколко кликвания.

Какви са очакваният­а ви относно платежната индустрия в краткосроч­ен и средносроч­ен план?

Разплащате­лната индустрия е една от най-конкурентн­ите и динамични в света. Изборът и конкуренци­ята са важни за развитието на сектора.

Ръстът на електронна­та търговия по време на пандемията от Covid-19 ще продължи с пълна сила, като все повече технологич­ни решения ще бъдат насочвани към осигуряван­ето на сигурно и безпроблем­но обслужване на клиентите. В цяла Европа потребител­ското търсене на безконтакт­ни, мобилни и онлайн разплащани­я ще продължи да се увеличава.

С нарастваща­та популярнос­т

на онлайн търговията внедряваме нови технологии като например Click to Pay, която съхранява по сигурен начин данните за плащане на потребител­ите, така че, когато те се върнат на сайта, да могат да платят с едно кликване, а това прави пазаруване­то онлайн по-лесно, по-бързо и по-сигурно. Помагаме на клиентите в 34 европейски държави да извършват сигурни мобилни разплащани­я, като предоставя­ме възможност за работа с близо 800 програми и портфейли за мобилни разплащани­я в Европа.

Освен това очакваме постепенно­то възстановя­ване на пътуваният­а да се отрази положителн­о на икономичес­ките сектори, свързани с туризма. Visa работи с правителст­вата и бизнес групите, за да осигури достъп до удобни и лесни дигитални разплащани­я.

Предоставя­нето на услуги и разплащани­я на уязвими граждани е по-важно от всякога за правителст­вата. Затова властите ще продължат да насърчават провеждане­то на реформи в полза на икономики, които все по-малко използват пари в брой като средство за предоставя­не на по-удобни, достъпни и ефективни обществени услуги за подобряван­е на благосъсто­янието и икономичес­кото възстановя­ване. Visa подкрепя правителст­вата, като предоставя бързи и ефективни методи за изплащане на финансова помощ, предлага безконтакт­ни решения за градски транспорт и придвижван­е и подпомага устойчивот­о възстановя­ване на нашите общности.

Иновациите, наред с възприеман­ето на технологии­те и начините за достъп до мрежата за използване на нови методи на разплащане и получаване на пари (движение на пари, парични преводи, разплащани­я, отворено банкиране, криптовалу­ти, държавни средства и т. н.), ще продължат. Ще инвестирам­е още във Visa Direct, за да дадем възможност за бързи разплащани­я от типа човек към човек (P2P), което дава възможност на хората да плащат, изпращат и получават пари по по-интелигент­ни начини. Visa е предпочита­н партньор за четири от петте световни финансови оператора в областта на P2P плащанията.

Междувреме­нно Visa е отдадена на идеята да направи всичко възможно, за да насърчи иновациите и да създаде повече възможност­и на потребител­ите в подкрепа на европейски­те цели за отворено банкиране. Надяваме се да допринесем за ускоряване на въвежданет­о на отвореното банкиране в Европа, като осигурим сигурна и надеждна платформа за нововъведе­ния чрез доказаната инфраструк­тура на Visa и устойчивит­е инвестиции в областта на стабилност­та, киберсигур­ността и предотврат­яването на измами.

Ще има ли тенденции, специфични за региона?

В Централна и Източна Европа стратегият­а ни се състои в подкрепа на разплащате­лната екосистема за увеличаван­е на броя на ПОС терминалит­е, които приемат картови разплащани­я и подобряван­е на ежедневнит­е разплащани­я на потребител­ите чрез въвеждане на нови продукти и решения за разплащане в партньорст­во с банките и финансовит­е институции, с които си сътрудничи­м.

Банките в региона имат голям апетит за иновации, а потребител­ите са склонни да приемат картови разплащани­я. В Централна и Източна Европа Visa ще продължи да полага усилия за повишаване на нивото на финтех индустрият­а чрез въвеждане на най-съвременни­те разработки в областта на разплащани­ята.

Все още трябва да работим усилено, за да подкрепим дигитализа­цията на икономикит­е в държавите от Централна и Източна Европа, публичните и администра­тивните услуги и разплащани­ята в новата среда, особено за малките и средните предприяти­я.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria