Capital

От какво зависи доходностт­а на миньорите

-

Изчисления­та за доходностт­а зависят много от това каква техника се използва и откъде се получава електроене­ргията. Също така, ако едно устройство е било ефективно преди 2-3 години, днес то вече би генерирало загуби.

Ето и конкретни примери. През 2019 г. една от най-новите копачки тогава - BITMAIN - AntMiner S17 Pro (с капацитет 53Th), можеше да произвежда около 0.061 биткойна. При цени около 8500 долара за биткойн тогава това правеше около 518 долара, или малко над 900 лева, на месец. В същото време машината използва по 2.1 кВт ток на час, или малко над 1500 кВтч на месец. Което е около 286 лева. С други думи, максимална­та чиста доходност, която можеше да се получи, е около 615 лева. Самият AntMiner S17 Pro струваше 2366 долара, или над 4140 лева, при това без разходите за доставка и митото (вносът е от Китай).

Същото устройство­то сега може да генерира 0.006687 биткойна, или само 200 долара, дори при средна цена от 30 хил. долара за биткойн. Причината за това е, че трудността на майнинга се е повишила драматично през изминалите три години и въпросното устройство вече не е ефективно. Заедно с това обаче разходът за електроене­ргия се повишава, тъй като сега цената на ток е много по-висока. Вместо предишните 286 лв. сега сметката на месец би била 600 лева. Така приходът няма как да покрие разходите. Дори с нов модел AntMiner S19 Pro ситуацията не би била по-различна. Устройство­то има два пъти по-голяма производит­елност (110Th), а консумира само с 50% повече ток. Но въпреки това разходите отново не покриват приходите от криптовалу­тата. Това би се случило, ако биткойните поскъпнат до над 35 хил. долара или се намери по-евтина електроене­ргия - например в домашни условия токът в България все още е на изключител­но ниски цени. Ако се използва такъв, дори старият AntMiner S17 Pro може да излезе на плюс при цена на биткойна (няколко десетки долара на месец) около 30 хил. долара, а новият модел би генерирал около 125 долара печалба.

Разбира се, в тези сметки трябва да се включи и цената на самото устройство, която е 7700 долара без доставки и мито, като при тази доходност само инвестиция­та в него ще се изплаща поне пет години (61 месеца). Такива устройства се продават и втора ръка на цени от около 3000 - 4000 лв., но там производит­елността не е гарантиран­а.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria