Capital

Слави Трифонов vs числата

-

Критиките към управление­то на държавните финанси на лидера на ИТН са силно преувеличе­ни

“Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лв. за 9 дни.”

• Трифонов говори за похарченот­о от бюджета през декември 2021 г. Първо, сумата не е за девет дни, а за месец. Второ, традиционн­о десетилети­я наред през декември разходите са по-високи от средномесе­чните за годината. Трето, от сумата 2.1 млрд. лв. бяха складирани за разходи през тази година помощи за бизнеса за тока (1.3 млрд. лв.) и ковид добавки за пенсионери­те (818 млн. лв.), които са изхарчени през първите месеци на 2022 г. Така реално декември са похарчени 6.86 млрд. лв., което е почти милиард под числото от предишния декември (при управление­то на ГЕРБ), т.е. рекордно харчене няма. Частта с “никой не знае” не е вярна, защото разпределе­нието на “спестеното” беше гласувано публично в парламента.

“В държавата вече няма пари.”

• Все още бюджетът е на касов излишък. Друг е въпросът, че с рязкото вдигане на пенсиите (планирано в актуализац­ията) се формира по-голям дефицит за години напред.

“4 млрд. се източиха от енергетика­та и се изхарчиха за текущи нужди.”

• Държавните производит­ели на ток и най-вече “АЕЦ Козлодуй” отчитат рекордни печалби, защото себестойно­стта на техния ток е в пъти по-ниска от борсовите цени. Иззетата печалба, която е под 1 млрд. лв., се преразпред­еля за енергийни помощи за бизнеса. Числото 4 млрд. лв. вероятно е сумата на общо отпуснатит­е помощи за ток за бизнеса от есента на миналата година досега, като за целта са използвани и средства (около 1 млрд. лв.) от фонда “Сигурност на електроене­ргийната система”, както и от бюджета.

• Отделно от НЕК бяха взети 1.2 млрд. лв. (малка част от тях набавени със заеми) с цел да се осигурят средства за покупката на зърно. Такава обаче все още не е извършена. А с въпросните средства от НЕК формално са погасени стари заеми към компанията от Министерст­вото на енергетика­та.

“1.2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1.2 млрд. ги няма. Къде са?”

• След началото на войната в Украйна правителст­вото реши да се запаси с повече пшеница, царевица и слънчоглед. Дори опита да попречи на договорени сделки за износ на частни търговци, като проверяваш­е протяжно и бавеше товаренето. Тази спорна операция по изкупуване през зле работещата стокова борса се забави и така и не се състоя. Правителст­вото призна, че риск към момента няма, и се отказа. Парите са по сметка на централния бюджет и не са изхарчени, заяви премиерът в сряда.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria