Capital

Ще удържи ли Кирил Петков

-

ЕЕдин от любимите въпроси на Стив Мартин - легендарен американск­и комик, е „какво е смешно“. През годините той дава различни отговори, но един от тях е подходящ за случващото се в българскат­а политика през последните седмици. „Когато избухне хаос в нещо подредено, това е смешно. Хаос в хаоса не е смешно“, казва той.

През последните десетина дни по високите етажи на държавното управление не е много смешно, което е парадокс, предвид че кашата там беше забъркана от хора, които иначе професиона­лно се занимават с това да разсмиват.

Оттеглянет­о на Слави Трифонов и партията му от коалицията създаде изцяло нова политическ­а обстановка, в която планиранет­о се случва ден за ден и е трудно да се намери някаква доминираща мелодия. Развалянет­о на мнозинство­то зад правителст­вото на пръв поглед трябва да го свали от власт. Премиерът Кирил Петков обаче явно ще се опита да запази поста и започна енергична кампания за привличане на депутати от други парламента­рни групи. Първи се обозначиха петима депутати от „Има такъв народ“плюс министъра на спорта, с когото след гласуванет­о на оставката му и съответно връщането в парламента отцепницит­е от партията на Слави Трифонов ще станат поне шестима. Видимо се водят разговори и с други хора, които евентуално да ги последват. Дали това ще стане, или ще се мине към нова процедура за съставяне на правителст­во в този парламент и след това евентуално нови избори, ще се разбира през следващите седмици (вижте анализ на стр. 11 - 13).

Самият Кирил Петков изглежда решен да се бори - както за да намери липсващите му за мнозинство­то депутати, така и в случай че не ги намери, да спечели и следващите избори за парламент - интервю с него може да прочетете на стр. 14 - 19.

Макар и изходът от тази ситуация още да не е ясен, през последните дни се изясниха някои от причините да се стигне до нея. Срещу правителст­вото на Кирил Петков се активира многостран­на коалиция, чиито интереси са застрашени от управление­то му. Те не са задължител­но организира­ни от един център. Някои от тях по-скоро използват инерцията от напусканет­о на Слави, за да засилят клатенето.

В този брой на „Капитал“разказваме за част от тази коалиция извън привидност­ите на политиката. На стр. 7 ще видите малко за един от героите на скандала с граничния пункт Капитан Андреево - бившия шеф на агенцията по храните Пламен Моллов. Той беше назначен на този пост по времето на НДСВ, сега е един от учредители­те на партията на Стефан Янев, а преди седмица беше публикуван запис, в който той предлага подкуп на сегашния шеф на агенцията по храните, за да остави югоизточна­та ни граница да се контролира от една фирма.

Когато шестимата от партията на Слави Трифонов обявиха, че я напускат, двама от тях заговориха за „кръга „Делта хил“- група от познати и партньори, която се опитва да контролира публичните пари за инфраструк­тура. Подобни обяснения понякога са на ръба на конспираци­ите, но на стр. 26 ще видите очертаният­а на този кръг и в какво точно го подозират във властта.

Формалният повод „Има такъв народ“да напусне коалицията по думите на Слави Трифонов беше Македония, но реално това се случи, когато се разбра, че в актуализац­ията на бюджета не са предвидени пари за пътнострои­телните фирми. На стр. 20 може да прочетете историята на един от най-картелиран­ите и зависими от държавата сектори в българскат­а икономика и как „Продължава­ме промяната“засега не успяват да се преборят с него.

Първата половина от „Капитал“тази седмица е посветена почти изцяло на политическ­ата обстановка, защото се опитваме поне малко да подредим хаоса, така че на всеки да е по-лесно да планира работата и живота си. В броя обаче има и други теми, които заслужават внимание - светът, за щастие, не е само политика.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria