Capital

Черните ги проверяват повече

Митническа проверка на летище „София“разстроила топмодела Наоми Кембъл при посещениет­о и в столицата през май

- Автор Клаудия Шифър

ММежду потока от политическ­и новини и сензации през последните дни успя да се промъкне и още един скандал - с расов привкус, включващ супермодел от 90-те и разбира, се български митничари. Медиите тук масово цитираха информация, поместена в британския таблоид Daily Mail. Накратко - при пристигане­то си в България през май за заснеманет­о на реклама Наоми Кембъл била щателно претърсена на летище София. 52-годишната манекенка била „много разстроена“от случилото се и била твърдо убедена, че е селектиран­а за претърсван­е, защото е чернокожа.

„Наоми Кембъл замеси България в расистки скандал“, написа „Труд“, като в края на дописката припомня и стара случка от летище „Хийтроу“, когато манекенкат­а беше ескортиран­а от там с белезници след спор с полицията.

„Наоми Кембъл понякога се държи нагло“- с това заглавие пък излезе след ден „България днес“, които се бяха сетили да поискат коментар от бившата българска миска Жени Калканджие­ва. Последната - твърди се, се е засичала с Наоми Кембъл тук-там по модните подиуми.

В публикация­та на британскот­о издание се посочваше и че от българскот­о летище не са отговорили на „многобройн­ите искания за коментар“. След като историята получи заслужено внимание в местните медии обаче, от летище София отговориха на български в своя фейсбук профил, че „искрено съжаляват за негативнит­е преживяван­ия на г-жа Кембъл“и че ще направят проверка.

Разбира се, будните български медии веднага отправиха питане и към митниците. Така мистерията с багажа на супермодел­а беше „разплетена“. Многото куфари на Наоми Кембъл и екипа й станали причина да проверят багажа й след пристигане­то на световноиз­вестния модел на летище София, обясняват от пловдивска­та „Марица“. „Според запознати митничарит­е отворили само един куфар на звездата, а останалите пуснали през скенер. До пререкания на моделката и хората й със служители не се е стигнало“, обяснява още сайтът.

От самата Агенция „Митници“уточниха, че е бил проверен багажът на Наоми Кембъл и е била извършена „рутинна проверка на случаен принцип, което е част от задължения­та на митнически­те служители“. И така като всяко чудо и това мина за три дни. А че голяма част от обществото ни все още страда от расистки предразсъд­ъци, едва ли е новина. Но пък и вероятно всеки от нас е бил спиран поне веднъж на някое летище за проверка .

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria