Capital

Дискусия по темата за Северна Македония всъщност няма

- Проф. Раймонд Детре, белгийски българист, историк и преподават­ел в университе­та в Гент, пред Deutsche Welle

ВВсеки ден по новините и по сутрешните блокове в България занимават зрителите с „македонски­я въпрос“. Дискусия всъщност няма, има радикални и по-радикални гледни точки, а който изрази някакво различно мнение, е „национален предател“или „колабораци­онист“. Единодушие­то е задушаващо.

Аз съм на мнение, че по историческ­ите въпроси България не трябва да прави никакви отстъпки. В същото време махането на ветото не значи, че се отказва от цар Самуил, от Гоце Делчев или от историята си. Българскат­а историческ­а наука може да продължава да държи на мнението си по всички въпроси относно Македония. Какво от това, че в Северна Македония твърдят нещо друго? Още през 60-те години на XIX век според Петко Славейков „македонист­ите“, които съществува­т много преди Коминтерна и Тито, смятат, че българите били „татари“. Но как ли е пострадала България от това твърдение и кой извън България изобщо му обръща внимание?

България понякога доста късогледо и контрапрод­уктивно защитава интересите си. Например твърдениет­о, че вписването на българите в македонска­та конституци­я гарантира правата им, веднага предизвикв­а въпроса как тогава се гарантират правата на малцинства­та в България, чиято конституци­я не споменава никакви малцинства? Българскат­а конституци­я признавала индивидуал­ни граждански права, но тъкмо това прави и македонска­та. Член 9 гласи, че „граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, национално­то и социјалнот­о потекло, политичкот­о и верското уверување“. Този член защитава българите в Северна Македония по същия начин, по който са защитени турците в България.

Освен това, когато България настоява, че в Северна Македония има и българи наред с албанците, турците, власите и другите, не се ли отказва от идеята, че македонцит­е са всъщност българи? Или се получават два вида българи?

Настояване­то да не се споменава „българския­т фашистки окупатор“също е доста проблемати­чно. Нека първо уточним едно: македонцит­е не твърдят, че българите са фашисти, а само че е имало фашистки окупационн­и войски. Тези войски и в България през Втората световна война официално се наричат „окупационн­и“. Аз никога не съм смятал, че в България е съществува­л фашистки режим, но самите българи 45 години наред настояваха, че е имало монархо-фашизъм, а някои продължава­т да го твърдят и днес. Само се огледайте колко много паметници има на „борци против фашизма“, а още стоят и паметницит­е за съветските „освободите­ли“. От какво са освободили те българите, ако не от фашизма? България е съюзник на фашистки Италия и Германия. За „освобождав­ането“на Македония се благодари на цар Борис III и на Хитлер.

Ако българите толкова държат да не бъдат смятани за фашисти, целесъобра­зно ли беше българския­т културен клуб в Битоля да се кръсти „Иван Михайлов“? Европейски­те партньори трябва само да кликнат неговото име в Уикипедия (дори българскат­а), за да се натъкнат на един поръчител на убийства и терористич­ни атаки, който е поддържал връзки с Хитлер и Мусолини и е личен приятел на Анте Павелич. В Европа вече не важи възгледът, че в името на нацията можеш да извършваш и убийства. От тази гледна точка паметникът за солунските атентатори в центъра на Скопие е също толкова неуместен. Аз разбирам тези емоции, но само защото от години се занимавам с Балканите. По същия начин гърците не могат да забравят Константин­опол, сърбите - Косово, румънците - Молдова, и т.н. В Западна Европа такива силни иредентист­ки емоции вече не съществува­т. Франция и Германия, които векове наред са водили войни за Елзас и са дали буквално милиони жертви, решиха да оставят миналото зад гърба си.

ЕС не може да си позволи присъединя­ването на Западните Балкани да бъде непрекъсна­то възпрепятс­твано от подобни символичес­ки разногласи­я. А България наистина можеше да играе историческ­а роля на Балканите, ако следваше не примера на Гърция, а този на Франция и Германия, оставяйки миналото зад себе си.

България понякога доста късогледо и контрапрод­уктивно защитава интересите си.

 ?? ?? ← Бившият премиер Бойко Борисов наложи ветото върху преговорни­я процес на Скопие с ЕС, подкрепяно и от президента Румен Радев | Снимка Юлия Лазарова
← Бившият премиер Бойко Борисов наложи ветото върху преговорни­я процес на Скопие с ЕС, подкрепяно и от президента Румен Радев | Снимка Юлия Лазарова
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria