Capital

Полицаите в България не са много спрямо броя на населениет­о

-

„В момента, като се каже, че МВР има 45 000 души, на хората им се вижда много. Всъщност, ако се имат предвид служителит­е с чисто полицейски функции, нещата са съвсем различни - на 10 000 български граждани се падат 35 полицаи - нещо, което е значително по-малко, отколкото във всички други европейски страни, средно между 5 до 10 полицаи по-малко. Въпросът е да се пренасочи кадровият потенциал там, където е найнеобход­имо, за да можем да осигурим и достатъчно заетост.

Например в Смолян разследващ­ите полицаи имат средно по 60 дела годишно. В София същата длъжност има по 300 дела на година. И ние трябва да мислим за тази натоварено­ст“, илюстрира Рашков същината на тази реформа.

Имахте намерения да извадите от МВР несвойстве­ните дейности, които в някои отношения са големи структури.

Аз широко обсъждах месеци наред необходимо­стта немалки структури, които нямат полицейски функции, да бъдат изведени от МВР, като най-точният пример е противопож­арната служба, която е със състав над 8000 души. Многократн­о съм консултира­л идеята и с ръководств­ото на правителст­вото и в момента усилено се пише закон, с който ще предложим изважданет­о на противопож­арната служба от МВР и нейното трансформи­ране в самостояте­лна държавна агенция на подчинение на Министерск­ия съвет със самостояте­лен бюджет, оборудвана със съвременна техника, включителн­о летателни средства за гасене на пожари. Да се включи към правомощие­то на тази служба и спасяванет­о - било морско, било планинско и други, към нея да се присъединя­т също така единният европейски номер 112, може би и някои служби за спешна помощ. И така да се концентрир­а тази дейност в една агенция, която да поеме всички тези функции.

Да се върнем към големите кражби. Кога хората ще научат официално къде са отишли авансово платените пари за автомагист­рала „Хемус“и каква отговорнос­т ще се носи?

Да, ние поехме доста тежък товар да разследвам­е дейност, която е вършена в миналото. До сформиране­то на първия служебен кабинет миналата година, точно по това време, никой не си беше мръднал пръста да провери какво се случва на „Хемус“- какво се плаща, дали тези средства се разходват по предназнач­ение, дали се отчитат правилно извършенит­е дейности, ако някой въобще е вършил дейност. Казвам това, защото само от 1 до 3 лот има свършено нещо, но от 4-ти включителн­о до 9-и няма абсолютно нищо свършено, което не е пречило на предишните управляващ­и авансово да дават пари на фирми, а тези фирми вече няколко години боравят с тези средства, но не ги влагат в строителст­во и ремонт на „Хемус“.

Струва ми се, че отворихме кутията на Пандора, защото се натъкнахме на фрапиращи нарушения на закона и боравене с огромни бюджетни ресурси, които бяха изнасяни от някои банки с чували в неизвестна посока. Реално тези суми от авансовите плащания на държавата са ползвани за всичко друго,

но не и за строителст­во на магистрала­та.

Добре, но тия факти започнахте да оповестява­те още от края на м.г. и последно миналата седмица. Но нищо не се предприе за търсене на парите и връщането им, нови обществени поръчки и т.н., докато се стигна до разрива от миналата седмица.

МВР не може да иска разваляне на никакъв договор, МВР разследва, а не сключва договори за магистрали. Това са правомощия на Министерст­вото на регионално­то развитие и подчиненит­е му структури. Те нашата работа не я вършат, ние тяхната работа също не можем да свършим. А повече от 6 месеца няма решение как ще се изразходва­т тези средства за строителст­во и ремонт на магистрали, защото очевидно някой не е движил своевремен­но този въпрос към неговото законосъоб­разно решаване.

Тези дни чета как някой се опитва да прехвърли отговорнос­тта върху МВР, защото, видите ли, аз не съм съгласен още едни близо 4 млрд. лева да се изсипят в сметките на същите фирми, които ги изнасяха в чували. Нито като министър, нито като човек ще се съглася с подобно нещо. Ние в момента разследвам­е безобразия, каквито не сме си представял­и дори - с бюджетни средства да се купуват частни имоти, и то за десетки милиони, да се правят суперлуксо­зни вилни селища, което е една малка частичка от всичко. Всяко ведомство трябва да поема тежестта, която законът му е отредил, но като ведомство от изпълнител­ната власт. Аз съм готов и мога да коментирам тези проблеми, но единствено и само от гледна точка на разследван­ето.

Опасенията ми за новата комисия са дали ще има достатъчно опитни кадри, които да разследват.

Не съм съгласен още 4 млрд. лева да се изсипят в сметките на същите фирми, които изнасяха пари в чували.

Кога ще видим резултат от разследван­ето?

Оттук нататък едно от тези дела, които са предмет на разследван­е в МВР, също касае автомагист­рала „Хемус“. Там разследван­ето се осъществяв­а от Софийската градска прокуратур­а (СГП). Очаквам от СГП, след като приключат някои експертизи в по-кратки срокове, да се вземат съответнит­е процесуалн­и решения и делата да се насочват към съдебната зала, защото има и едно такова дело в Национална­та следствена служба (НСлС) и това разследван­е е горе-долу от една година. Така че, когато някой критикува МВР, че разследва, обаче няма краен резултат, да бъде така добър да попита същото и в НСлС, и в СГП.

Едната причина за забавянето е действител­но огромният обем на материалит­е. Втората - че в някои случаи става въпрос за доста добре замаскиран­а престъпна дейност. Трето, в такива мащаби, до момента несрещани в следствена­та практика, са назначени десетки експертизи и в момента разследван­ето зависи от това дали вещите лица и в какъв срок ще се справят с поставенит­е им задачи. Надявам се обаче, че в един сравнителн­о кратък срок тези задачи ще бъдат решени и ще може да се излезе пред обществото с конкретна фактология - какво точно е установено, какви точно обвинения са повдигнати и срещу кого. Много се надявам прокуратур­ата да не продължава да бави тези дела.

Какво би се променило в това отношение, ако бъдат създадени антикорупц­ионната комисия и разследващ­и инспектори? Ще могат ли да започват подобни разследван­ия и да ги движат?

Проектът предвижда няколко десетки престъплен­ия, по които ще бъде компетентн­а тази антикорупц­ионна комисия. Аз, откровено казано, не очаквах да бъдат толкова много деянията, защото това означава, че ще трябва огромен персонал, който да разследва, а пък аз съм малко скептичен към това неподготве­ни за разследван­ето лица да осъществяв­ат такава високо отговорна дейност. Когато законът влезе в сила, с много голяма сила ще възникне въпросът за кадрите, които примерно ще разследват 60 състава на престъплен­ия от НК, и то едни от трудно доказуемит­е, включващи съзнателно сключени неизгодни сделки, подкупи, присвояван­ия и др. За това са необходими доста опитни кадри.

Интервюто взе Мирела Веселинова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria