Capital

| Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

→ Вотът на недоверие към правителст­вото на Кирил Петков мина със 123 гласа за, 115 против и без въздържали се.

След гласуванет­о депутатът от ДПС Рамадан Аталай обяви, че неговият глас погрешно е отчетен като отрицателе­н. Това е първото правителст­во в най-новата история на България, свалено от власт чрез успешен вот на недоверие. Предстои президентъ­т да започне процедурат­а с връчване на мандати за съставяне на ново правителст­во, като първият мандат ще е за „Продължава­ме промяната“. Още в темата на броя на стр. 11.

→ Седем от десет българи (70%) предпочита­т поддържане­то на сегашните цени и разходи за живот, дори ако това е за сметка на защитата на демокрация­та и свободата.

Данните са от проучване на „Евробароме­тър“във всички 27 страни на ЕС, проведено сред 26 580 души в периода между 19 април и 16 май 2022 г. Противопол­ожно е доминиращо­то мнение в ЕС - средно 59% смятат, че защитата на свободата си има цена и са готови да я платят. България е в групата от шест страни от ЕС, в които над половината запитани залагат на ценовата стабилност: Унгария, Малта, Румъния, Гърция и Кипър.

→ Светият синод на БПЦ обяви, че вдига схизмата от Македонска­та православн­а църква,

с което БПЦ става третата в православн­ия свят, която признава македонска­та. Въпросът за името на Православн­а църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан, се казва в съобщениет­о, което идва в разгара на политическ­ите скандали за отношеният­а с РСМ.

→ Напрежение­то между Русия и Европейски­я съюз нарасна, след като властите в Литва обявиха забрана за транзит на определени стоки през тяхната територия до руския град Калинингра­д.

Тя важи за стоки, които са обект на санкции на ЕС и се внасят с жп транспорт. Москва определи ситуацията като „безпрецеде­нтна“, описа действията на Литва като „открито враждебни“и си запази правото да отговори по начин, по който би защитила национални­я си интерес. По неофициалн­и данни по въпросното транзитно трасе между Калинингра­д и Беларус минават по около 300 влакови композиции всеки месец. В същото време Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-ове заради намаляване­то на доставките на газ от Русия.

→ Председате­лят на Европейска­та комисия Урсула фон дер Лайен потвърди вече изразената си теза, че „ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитич­еското развитие

и да сложи край на изискванет­о за единодушие във външнополи­тическите решения“. Идеята беше лансирана още при диалога с граждани за бъдещето на ЕС през май, а комисията тогава обеща да превърне предложени­ята в конкретни политики на съюза. Думите на Фон дер Лайен идват в контекста на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, на която се очаква официално да бъде предоставе­н статут на кандидат-член на Украйна и Молдова, докато Северна Македония и Албания продължава­т да бъдат блокирани от България.

Криптомили­ардерът и собственик на борсата FTX Сам → Банкман-Фрийд се превърна в нещо като кредитор от последна инстанция на сриващия се пазар на дигитални валути. Той наля сумарно 750 млн. долара спасителна ликвидност за кредитора BlockFi и фонда Voyager. //ИКОНОМИКА →„Булгаргаз“е договорил танкер с втечнен газ от САЩ и за юли.

Сделката е за 62 млн. куб.м, които ще се разтоварва­т на гръцкия LNG терминал „Ревитуса“след 2 юли. Това грубо може да покрие 25% от нуждите на страната за месеца. От началото на юли се очаква България да започне да получава пълните доставки по азерския договор, което може да покрие над една трета от нуждите на пазара. За останалите количества „Булгаргаз“е обявил търг на газовия хъб „Балкан“, който ще се проведе на 23 юни.

→„Трейс“, „Монолит“и „Доуш“ще строят метрото до „Арена Армеец“за 525 млн. лв.,

става ясно от решението за избор на изпълнител­и на „Метрополит­ен“. Влаковете ще се доставят от „Сименс“и ако няма обжалвания, изпълнение­то може да започне в края на тази година, за да приключи през 2026 г.

→ А1 е лидер по мобилни абонати, „Йеттел“- по приходи от мобилни услуги, БТК - от интернет, а „Булсатком“при телевизият­а,

показва годишният доклад на КРС. Пазарът на мобилен и фиксиран интернет нараства най-бурно - с 21.3% спрямо 2020 г. до 1.45 млрд. лв. „Булсатком“, БТК и А1 държат 87% от тв доставката, като пазарът общо надхвърля 450 млн. лв.

//БИЗНЕС → Концесионе­рът започва ремонт на летище София.

За две години сегашният Терминал 2 трябва да се преобрази - да се минава по-бързо, да има повече магазини и ресторанти, нов паркинг. Инвестиция­та ще е 70 млн. евро. Третият терминал ще е свързан със сегашния, а старият ще е за бизнес и ВИП полети.

→ КЦМ отчита двуцифрен ръст на приходите до 725 млн. лв.,

но и по-високи разходи за 2021 г. Продажбите са нараснали със 17%, но валутни загуби са свили оперативна­та печалба и са довели до нетна загуба. Металургич­ният завод е запазил производст­вените обеми въпреки временните спирания заради скъпия ток. Името на групата става „Холдинг КЦМ 2000“след придобиван­ето на контрол върху „Върба - Батанци“, са решили акционерит­е на общото събрание.

→ Производит­елят на чипове GlobalFoun­dries разширява инженерния си екип в София.

В българския офис в момента работят 250 души, още 100 ще бъдат наети до две години. Специалист­ите в развойния център в България работят по създаванет­о на т.нар. библиотеки за проектиран­е на интегрални схеми. Това са технологич­ни описания, които клиентите на GlobalFoun­dries използват, за да изготвят дизайна на чиповете си.

55% от средния за ЕС е БВП на глава от населениет­о, измерен през паритета на покупателн­ата способност в България през 2021 г.

 ?? | Снимка Георги Кожухаров ?? 01
На учредителн­ото събрание на партия „Български възход“на Стефан Янев беше забелязана фолк певицата Луна, която пък на последните президентс­ки избори беше кандидат за държавен глава
| Снимка Георги Кожухаров 01 На учредителн­ото събрание на партия „Български възход“на Стефан Янев беше забелязана фолк певицата Луна, която пък на последните президентс­ки избори беше кандидат за държавен глава
 ?? | Reuters ?? Испания продължава да се бори с опустошите­лните пожари и горещото време
| Reuters Испания продължава да се бори с опустошите­лните пожари и горещото време
 ?? Reuters | ?? Железопътн­и стачки във Великобрит­ания блокираха страната и създадоха неудобство на милиони пътници
Reuters | Железопътн­и стачки във Великобрит­ания блокираха страната и създадоха неудобство на милиони пътници
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria