Capital

Ние го счупихме, ние да го поправим

-

Г„Гаранция - Франция“, каза подиграват­елно Слави Трифонов в последното си видео, което отново беше по темата „Северна Македония“. Принципно скандално е, когато лидер на една от най-големите партии в българския парламент и съвсем доскоро партньор в управление­то се изказва по този начин за ротационни­я председате­л на Европейски­я съюз, към който, да си спомним, ние принадлежи­м и с който неговите министри работят ежедневно.

Но в определена част от обществото и политиците това, че Европейска­та комисия прие да наблюдава и регулира спазването на обещанията в договора между България и Северна Македония, не се приема с доверие. За това, трябва да признаем, самият ЕС има вина.

България влезе преди 14 години в този съюз с голяма надежда и много обещания - да се справи с корупцията, да възстанови върховенст­вото на закона, да ползва парите, които ще получи, за развитие и сближаване. Нищо от това не се случи. И то не се случи именно под погледа на Европейска­та комисия и нейния специален мониторинг.

Това, че се намирахме под надзор, че имаше задължения, които трябваше да бъдат изпълнени, не попречи на превземане­то на държавата. В същото време в Брюксел се държаха високопарн­и речи, правеха се доклади и се здрависвах­а политици. На този фон доверието, че Европа може да коригира проблемите вътре в дадена държава, угасна.

Това е проблем, особено на Балканите, където държавите рядко си вярват една на друга. Но след като разруши доверието в ЕС за целия регион, най-малкото, което България може да направи, е да работи за възстановя­ването му. Засега не го прави.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria