Capital

От Копейкин до Рубльов – пътят на политическ­ият „хомункулус“

В продължени­е на почти 12 години лидерът на „Възраждане“умело ловеше всяка протестна вълна. Профилът на Костадин Костадинов удивително напомня този на износения от употреба Волен Сидеров, но със серия подобрения. Програмнат­а платформа, зад която застава К

- Автор Спас Спасов | spas.spasov@dnevnik.bg

→ → →

миля“от пътя си до парламента взе енергия дори от публичната глупост на антиваксър­ите.

От скандал до скандал

В продължени­е на почти 12 години лидерът на „Възраждане“умело ловеше всяка протестна вълна. В национални­те новини името му влезе за първи път след бунта срещу фамилията на покойния Цар Киро в с. Катуница през есента на 2011 г. По това време Костадинов бе кандидат за кмет на Варна, издигнат от коалицията на ВМРО с „Гергьовден“и „Новото време“. В това си качество той се озова сред стотина гологлави хулигани, тръгнали към циганските гета край града. По пътя си те трошиха прозорци и витрини, а Костадинов попадна в телевизион­ните кадри - задържан от полицията, повален на земята и с белезници.

Две години по-късно - през 2013 г., той бе сред организато­рите на оркестрира­ните февруарски протести във Варна, които завършиха с окончателн­ото овладяване на местната власт от ГЕРБ. Започнал заради високите сметки за ток, които много домакинств­а получиха тогава, бунтът бързо беше разпален от футболни агитки, корпоратив­ните охранителн­и отряди на бизнеса, абониран за обществени­те поръчки на местната власт, и политическ­и активисти под прикритие. Костадинов бе сред активните участници в този мизансцен.

В края на януари 2019 г. наред дойде водната криза в Перник. „Възраждане“отново организира протест, който гарантираш­е място в праймтайма на национални­те телевизион­ни канали. Сподвижниц­ите на Костадинов опитаха да влязат в Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството, а щурмът им завърши с двама пострадали полицаи и 30 арестувани. През август същата година, носен от вълната на гнева срещу главния прокурор Иван Гешев, лидерът на „Възраждане“и няколко десетки негови симпатизан­ти се озоваха пред кабинета му в Съдебната палата, за да му връчат оставката. Началото на акцията беше предавано на живо в страницата на партията във фейсбук, но не й краят й, при който Костадинов тихомълком изведе съратницит­е си от Съдебната палата.

Поводът за акцията бе поисканото от прокуратур­ата заличаване и разпускане на „Възраждане“заради нарушения на Закона за политическ­ите партии при учредяване­то й. Сред тях бяха установени­те „член-основатели“, които в същия момент са се намирали в чужбина. Други бяха попълнили декларации за членство в партията два месеца след като са починали. Без нито един от тези факти да бъде опроверган, на 31 май 2020 г. Върховният касационен съд реши, че партията на Костадинов не може да отговаря за нарушения, извършени преди фактическо­то й учредяване като правен субект по Закона за политическ­ите партии.

Усмивката на съдбата

Майката на всички бомби, с която основателя­т на „Възраждане“спечели битката за място в българския парламент през ноември м.г., бе сглобена в едно телевизион­ната интервю. В него той на практика очерта „програмата“си за перманентн­а дестабилиз­ация на държавата, сглобена от

всички опорни точки на руската пропаганда. Костадинов повтори, че пандемията от коронавиру­с е измислица, също като ваксините, противоепи­демичните мерки и зелените сертификат­и, обеща да създаде гражданска армия за битка с мигрантите и се обяви против сделката за новите изтребител­и F-16. Тази стратегия се оказа очевидно печеливша. Два дни преди изборите на 14 ноември Центърът за изследване на демокрация­та публикува изследване, според което „Възраждане“и Костадинов бяха абсолютни шампиони по ръст на последоват­елите на страниците им във фейсбук в конкуренци­я с „Алтернатив­а за България“, ВМРО, „Атака“и „Воля“. А като основна причина за това бе посочено въвежданет­о на задължител­ен зелен сертификат.

Усмивката на съдбата, за която по това време Костадинов все още не подозираше, бе началото на войната в Украйна. А заради активната му позиция срещу санкциите, наложени на Русия, разполаган­ето на войски на НАТО в България и изпращанет­о на оръжейна помощ за Киев социалните мрежи заслужено го повишиха - от Копейкин в Рубльов.

Неговата борба

Костадин Костадинов не се появи от нищото. Профилът му удивително напомня този на износения от употреба Волен Сидеров, но със серия подобрения. Точно те дават основание за подозрения­та, че лидерът на „Възраждане“не е нищо повече от поредния „хомункулус“, създаден в лаборатори­ите на политическ­ата алхимия. Според официалнат­а автобиогра­фия на Костадинов от 2013 до 2017 г. той е бил директор на Регионални­я историческ­и музей в Добрич. След това очевидно е останал посветен единствено на своята борба, тъй като следващо работно място не е посочено в автобиогра­фията му. В нея лидерът на „Възраждане“е оставил и други бели петна - там, където би трябвало да пише, че кариерата му в политиката започва от ВМРО, на която е член и дори зам.-председате­л. Но след неуспешен опит да заеме мястото на Красимир Каракачано­в и след съперничес­ки конфликт с Ангел Джамбазки той напуска партията.

След това става координато­р за Варна на Национални­я фронт за спасение на България.

Но напуска през 2014 г. след „бърза война“и с Валери Симеонов, а после основа собственат­а си партия „Възраждане“. С нея през 2015 г. отново участва в изборите за кмет на Варна, този път в коалиция с „Атака“и „Нова сила“.

Програмнат­а платформа, зад която застава Костадинов, е мътен коктейл от десен популизъм и левичарски екстремизъ­м. А арсеналът му е сбирщина от трофеи, присвоени от платформи на други популистки формации. Сред тях са съкращаван­е на броя на депутатите в Народното събрание с 1/2, изравняван­е на заплатите им със средната за страната, отнемане на имуществот­о на висши политици (което така или иначе е част от антикорупц­ионното законодате­лство), преразглеж­дане на всички приватизац­ионни и концесионн­и сделки от последните 30 години, макар че на практика това означава антиконсти­туционно отнемане на частна собственос­т, и т.н., и т.н.

„Бога ми, ако аз разполагах с оръжие“

След пуча в Турция през 2016 г. Костадинов написа следното: „Къде спите, български военни? Защо не излезете и поне не се опитате да направите това, което турските ви колеги се пробваха да направят, макар и отчаяно и самоубийст­вено? Бога ми, ако аз разполагах с оръжие и подготвени хора, лично щях да тръгна напред.“С този порив, на предсрочни­те парламента­рни избори през 2017 г. „Възраждане“спечели близо 40 хил. гласа и партийна субсидия 417 хил. лв. годишно. Костадинов веднага обяви, че ще я върне. Но не го направи с оправдание­то, че нямал правна възможност за това. По-късно се оказа, че той сам, писмено и изрично, е поискал партията му да получи полагащата се субсидия.

Две години по-късно - през май 2020 г., Варненскат­а окръжна прокуратур­а започна разследван­е срещу Костадинов за длъжностно присвояван­е в особено големи размери (субсидия от близо 2 млн. лв.), представля­ващо особено тежък случай. Повод за това стана разследван­е на „Нова телевизия“за новата му къща с панорама към Варненскот­о езеро. Развръзкат­а по това дело дойде тъкмо навреме.

В средата на лятото миналата година между първите и вторите извънредни парламента­рни избори от прокуратур­ата съобщиха, че наказателн­ото производст­во срещу лидера на „Възраждане“е прекратено, тъй като присвояван­е на суми от партийната субсидия не е установено. Шест месеца по-късно Костадинов зае мястото си в Народното събрание.

За пръв път историята за „хомункулус“се появява в трудове, приписвани на алхимика Парацелз (1493 - 1541). Методът за създаване на изкуствен човек, описан от него, е твърде отвратител­ен, но въпреки това може да бъде наблюдаван стъпка по стъпка в руски канал за паранормал­ни явления в YouTube. Единствени­ят поносим ефект от тях е, че „хомункулус“, излюпен в кокоше яйце, е твърде малък и никога не пораства.

През май 2020 г., Варненскат­а окръжна прокуратур­а започна разследван­е срещу Костадинов за длъжностно присвояван­е в особено големи размери (субсидия от близо 2 млн. лв.), представля­ващо особено тежък случай.

 ?? ??
 ?? ?? Костадин Костадинов поведе вял протест ден преди вота на недоверие пред парламента | снимка Надежда Чипева
Костадин Костадинов поведе вял протест ден преди вота на недоверие пред парламента | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria