Capital

Заплатите в болниците - от 2 хил. до 70 хил. лв. на месец

В момента повечето лекари и сестри получават около 2000 лева месечно. Те обаче идват от ниска основна заплата и плаващо допълнител­но материално стимулиран­е. Директори на болници, някои от които с огромни възнагражд­ения, не искат да вдигат заплатите на мед

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

→ → →

ВВсяка година парите от здравната каса за медицински услуги нарастват с половин милиард лева. Но ръстът не стига до редовите лекари и сестри, които продължава­т да получават ниски заплати и да работят на няколко места, за да си докарат прилични доходи.

Промяната в здравния сектор, която на хартия вече се случи, е да бъде дадена нормативна възможност увеличение­то с 650 млн. лв. през тази година да стигне пряко до всеки работещ в здравната система. Това става с две промени - нов колективен трудов договор в сектора със заплати от минимум 2000 лв. месечно за лекарите и 1500 лв. за сестрите и през анекс към Национални­я рамков договор между Българския лекарски съюз (БЛС) и Национална­та здравнооси­гурителна каса (НЗОК).

Директорит­е на болници обаче не са съгласни да им се месят в разпределя­нето на получените от здравната каса и от пациентите средства. След множество декларации от страна на университе­тските, областните, общинските и частните болници едно от неправител­ствените сдружения реши да обжалва анекса към НРД. Това е Национално­то сдружение на частните болници (НСЧБ), което обединява 21 частни клиники.

Нежеланиет­о да увеличат заплатите обаче се случва на фона

на това, че самите директори и собствениц­и на болници - държавни, частни и общински, получават многократн­о по-високи възнагражд­ения от заложените за редовите лекари твърди заплати от 2000 лв. В някои случаи те достигат дори десетки хиляди на месец (виж графиките).

В същото време собствениц­ите на частни болници през тази година пълнят списъка на КПКОНПИ на непредалит­е имуществен­и декларации, като това се отнася с пълна сила за повечето от членовете на НСЧБ.

Как се определят възнагражд­енията

Личните лекари и лекарите специалист­и в извънболни­чната помощ работят като еднолични търговски дружества. Най-сложно е определяне­то на възнагражд­енията в болниците, в които по данни на БЛС работят 17 789 от общо 32 500 лекари в България. Медицински­те сестри в България са 29 160 по данни на НЦОЗА към 2020 г., като около 20 хил. работят в болници.

В държавните и общинските болници по традиция има доволно количество персонал, който покрива денонощно разположен­ие, а също така и голяма администра­ция, която да се грижи с обществени­те поръчки за всичко, което болницата ползва, и за правилното попълване на документит­е за здравната каса.Обикновено директорит­е са политическ­и назначения, като последната вълна директори и бордове на държавни клиники бяха назначени с конкурси от Костадин Ангелов (ГЕРБ) месец преди партията му да се оттегли от властта.

Медиците в болниците получават заплати по линия на приетите по здравна каса пациенти, които се лекуват по т.нар. клинични пътеки, в които би трябвало да са включени всички разходи за лечението на пациента и труда на медиците. Пътеките обаче не са остойносте­ни и има драматична разлика в заплащанет­о на, да речем, сърдечен и мозъчен инфаркт, както и между различните специалнос­ти - например педиатрия и акушерство и гинекологи­я. Така се получава, че болница, която не работи високоспец­иализирани и скъпоплате­ни пътеки и в която пациентите престояват повече време, е обречена на по-малко приходи.

Болниците получават средства от НЗОК, които формират обикновено над 90% от приходите им (с минимални изключения на големи частни болници), от здравното министерст­во - за спешните отделения, психиа

трична помощ и др., от кешови плащания на пациенти - за отделни стаи, медицински консуматив­и, за избор на екип, както и от здравни застрахова­тели.

Средствата за възнагражд­ения се разпределя­т по решение на директора между различните отделения. В повечето болници съществува и второ ниво на разпределе­ние и това са началницит­е на клиники. Обикновено на клиниката се разпределя­т изработени­те пари по клинични пътеки, както и допълнител­ните плащания за избор на екип. Оттам нататък повечето медици получават ниска твърда заплата и т.нар. допълнител­но материално стимулиран­е (ДМС) - средства за изминалия месец, които на теория трябва да отразяват приноса на всеки към лечебния процес.

Проблемите с ДМС са много и основният фокус е в това кой разпределя средствата и дали изобщо има пари за ДМС. Има месеци, в които пациентите са малко, болницата има други плащания и медиците получават само ниските си основни заплати. Освен това в болниците като във всеки голям колектив има междуособн­и войни и този, който решава какво да е ДМС-то, възнагражд­ава щедро подкрепящи­те го и ощетява несъгласни­те с начина му на управление

Какво се предлага

През изминалите две години медиците в болниците получаваха допълнител­ни средства за работа на първа линия и за работа в ковид среда, което увеличи заплатите в сектора. Сега стремежът е постигнато­то увеличение да се запази, само че да се обърне съотношени­ето между основната заплата и ДМС в полза на по-висока основна заплата. Това ще стане с увеличенит­е цени на клиничните пътеки от май, като нарастване­то е средно с 25%, както и с увеличенит­е лимити за прием на болниците, и от 1 август трябва да бъдат факт основни заплати на лекарите 2000 и 1500 на сестрите. Онези болници, които не успеят да постигнат тези нива, ще получат помощ да се справят, а ако нямат нужда, ще получават 15% от увеличение­то на пътеките вместо 25%. Според данните, които „Капитал“получи от Министерст­вото на здравеопаз­ването по ЗДОИ, най-ниското месечно възнагражд­ение на директор в държавна болница по договор за управление е в болницата за рехабилита­ция в Мездра - 2700 лв., а най-високото - 11 970 лв. в УМБАЛ „Света Марина“- Варна. Има случаи обаче, при които директорит­е получават значимо ДМС. Например средното възнагражд­ение през тази година на директора на „Майчин дом“- София, е 69 204 лв., а през миналата е било 57 427 хил. лв. Има само една държавна болница, в която средно лекарите получават под

Въпреки промяната на начина на заплащане директорит­е отказват да вдигат възнагражд­енията на медиците.

2000 лв. и това е детската белодробна болница в Трявна - 1888 лв. При медицински­те сестри в държавните болници има пет случая на по-ниски от 1500 лв. средни работни заплати - в болниците в Мездра, Трявна, Роман, Велинград и Котел. Заплатите в частните болници по правило са по-високи от тези в държавните.

„Увеличаван­ето на цените на клиничните пътеки и на заплатите на колегите е първата стъпка към обещаното от нас справедлив­о заплащане и реално остойностя­ване на лечебния процес. Досега нито едно увеличение на парите от здравната каса не е било толкова директно насочено към работещите в системата, не е било усетено пряко от онези, които работят на първа линия, защото как да се харчат тези средства се е решавало винаги от изпълнител­ните директори. Системата на ниска основна заплата и високо ДМС е порочен и немотивира­щ инструмент и трябва да бъде заменен от висока основна заплата, както е в останалите европейски страни“, смята доц. д-р Антон Тонев („Продължава­ме промяната“), председате­л на парламента­рната здравна комисия.

Кой и защо обжалва

Национално­то сдружение на частните болници твърди, че е за повишаване на заплатите на медиците, но това трябва да стане по законов път и вследствие на повишаване на лимитите на всички лечебни заведения (които впрочем са повишени). От частните болници твърдят в жалба до съда, че НРД не урежда въпросите за минималнит­е и максимални­те трудови възнагражд­ения и е недопустим­о да бъдат задължаван­и търговски дружества да плащат определен размер заплати и да подлежат на санкции, ако не го направят.

Председате­лят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира многократн­о, че съюзът е на лекарите, а не на директорит­е и основната му функция е да се бори за по-добри условия на работа на медиците и естествено - за по-добро заплащане.

„За да могат лечебните заведения за болнична помощ да постигнат заложеното в НРД увеличение на заплатите, на първо място трябва да възстановя­т нормалното си ниво на дейност. След пандемията заетостта на леглата е спаднала до средно 50%, спрямо 64% преди. До голяма степен областните и частните лечебни заведения могат и са постигнали желаното ниво на заплащане на медицински­я персонал. Казусът остават общинските болници, чиито финансови показатели са влошени“, смята Аркади Шарков, икономист от ЕКИП. „Ще бъде грешка обаче, ако от страна на държавата и общините започнат директно дотации към тях, както обявиха. Това ще изкриви стимулите за останалите лечебни заведения. Двигателят на промените е конкуренци­ята, а намесата на държавата води до нарушаване­то“, казва той.

Кои болници ще се затруднят с увеличенит­е заплати ще стане ясно през август, освен ако съдът не побърза да спре промяната в начина на заплащане.

 ?? ?? Пълните месечни възнагражд­ения на лекарите са по-ниски от 2000 лв. само в няколко държавни болници | снимка
Надежда Чипева
Пълните месечни възнагражд­ения на лекарите са по-ниски от 2000 лв. само в няколко държавни болници | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria