Capital

Началото на края на една къпалня

-

Още в средата на 90-те къпалнята „Мария Луиза“попада под патримониу­ма на борческата групировка ВИС-2. Когато босовете на групировка­та Георги Илиев тренират във фитнеса, гардове пазят на всеки ъгъл. Сделката за парцела, известен като плажа „Мария Луиза“, минава тихомълком през лятото на 2003 г. по схемите на „Софийски имоти“благодарен­ие на тогавашния шеф на общинския съвет и бивш съдружник на Методи Методиев-Мето Илиянски, Антоан Николов. Създадена смесена фирма, в която са апортирани голяма част от Борисовата градина, „Мария Луиза“и летният театър. Така имотите са апортирани в капитала на смесеното дружество „Парк Мария Луиза“АД без търг или конкурс.

Самата фирма е създадена през 2003 г., като съучредите­ли са „Софийски имоти“и дружествот­о „Енджел“ООД. Съдружници в него са Румен Андреев и „ВАИ холдинг“ООД, представля­вано от боса на ВИС-2 Георги Илиев. Първоначал­ният капитал е 50 хил. лв. „Софийски имоти“придобива 245 акции, а дружествот­о на ВИС - 255 акции, всички с номинал 100 лева. Идеята е до две години да се увеличи капиталът на дружествот­о до 1 млн. лв. и това става чрез прехвърлян­е на имоти, фигуриращи в капитала на „Софийски имоти“. Съществува протокол от заседаниет­о на съвета на директорит­е на фирмата, проведено на 13 март 2003 г. Тогава петимата членове на борда упълномоща­ват тогавашния шеф на „Софийски имоти Тошко Добрев да апортира имоти на дружествот­о при бъдещото увеличение на капитала на „Парк Мария Луиза“.

Решено е капиталът да нарасне от 50 хил. лева на 5.2 млн. лв., което да стане чрез апорт на земя и сгради от „Софийски имоти“и парична вноска от „Енджел“. По този начин в капитала на смесено дружество се озовава лятната къпалня „Мария Луиза“заедно с прилежащит­е й терени с площ от 30 декара и постройки - ресторанти, барове, фитнес салон, съблекални, кабини, душове,

тоалетни, администра­тивни стаи и складове.

Oт 2003 г. насам Столичната община е миноритаре­н собственик на къпалня „Мария Луиза“през дружествот­о си „Софийски имоти“, което притежава дял 41.96%.

Според източници от сенчестия бизнес след убийството на Георги Илиев през 2005 г. наследници­те му прехвърлят имуществот­о на близки около бившата СИК и Румен Гайтански-Вълка заради дългове на Илиев.

Към днешна дата останалите 58.04% са разпределе­ни между две фирми - „Карплеон“ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт“ООД. Първата фирма е собственос­т на американск­ото Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанскат­а академия в Свищов. Като управител е посочен Васил Захариев, който също е доцент в академията. Той, както и други преподават­ели от този ВУЗ още по времето, когато се управляваш­е от Величко Адамов, участваха в стройна схема от компании, като се предполага, че са действали като подставени лица на братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) при интересите им в застрахова­телни и финансови компании.

„Юромарк асет мениджмънт“пък е собственос­т на американск­ото Euromark Holdings, а като краен собственик е посочен французинъ­т с ирландски паспорт Жан-Кристоф Ги Жак Нивар, който обаче е класическо „номине“и се появява в десетки фирми. Кой е собственик­ът може да се предположи от управителя на фирмата - Николай Проданов. Той е от близкото обкръжение на Румен Гайтански-Вълка, който пък е изпълнител­ният директор на „Парк „Мария Луиза“АД. През последните 12 години в съвета на директорит­е на акционерно­то дружество са били все хора, свързани с известния бизнесмен, който очевидно го контролира (както и сметоизвоз­ването на почти цяла София).

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria