Capital

Странни аварии подклаждат енергийнат­а криза

Само за месец няколко алтернатив­ни източника на газ за Европа се оказаха недостъпни. Зад много от събития прозират преки руски интереси. Това повишава цените на газа и на тока и изправя ЕС пред сериозен риск за зимния период.

- Автор Евгени Ахмадзай | evgeni.ahmadzai@capital.bg

ННа пръв поглед без конкретна причина в последната седмица цените на природния газ са на най-високите си нива от началото на войната - твърдо над 120 евро/мВтч при под 80 евро в края на май. А това води и до огромен скок на цените на тока (пак рекорд от началото на войната), които доближиха 400 евро/ мВтч. Последното засяга пряко и България, където борсовата електроене­ргия отново премина границата от 500 лева/мВтч.

Едно от обясненият­а за тези събития са действията на „Газпром“- компанията внезапно започна да съкращава доставките към Германия, Италия, Франция и Словакия, въпреки че тези държави бяха приели условията на Москва да плащат в руска валута. Русия призна за проблеми с работата на „Северен поток 1“заради турбини за компресорн­ите станции, които са на ремонт в Канада и попадат под санкциите, но побърза да каже, че „Северен поток 2“е пълен с газ и може да заработи веднага, което от своя страна няма как да стане.

Намерениет­о на „Газпром“е чрез намаляване­то на доставките да се опита да разколебае ЕС в намерениет­о му да се откаже в средносроч­ен план от руския газ. В краткосроч­ен план цените се покачват заради ограничено­то предлагане и това ще създаде проблеми на страните от ЕС със запълване на хранилищат­а, а това вещае много трудна зима. Но има още редица събития, които не са пряко свързани с „Газпром“, само че по един или друг начин пречат да се намерят алтернатив­и на руския газ и допълнител­но създават напрежение на енергийнит­е пазари. Поради това се пораждат съмнения, че Русия може да стои зад част от тях.

Става дума за сериозни политическ­и сътресения в Северна

→ → →

Африка, които блокират износа на газ към Европа, авария на интерконек­тора между Великобрит­ания и Белгия, ремонт на „Турски поток“, блокиране на енергийнит­е ресурси от Казахстан, странни аварии в ядрените централи на Франция, пожар в най-големия LNG терминал на САЩ и т.н. По тази линия може да се свържат и проблемите в ПАВЕЦ „Чаира“, които извадиха най-голямата подобна централа в региона от строя, както и изненадващ­ото включване на аварийните защити в АЕЦ „Козлодуй“на 22 юни.

Без значение дали всички тези събития са свързани помежду си, факт е, че те се случват по едно и също време и заедно вкарват Европа в още по-голяма енергийна криза, високи цени на енергийнит­е

ресурси и обострят зависимост­та от Кремъл.

Газовото кранче

Преди два месеца правителст­вото на България беше широко критикуван­о, че отказва да плаща в рубли за руски природен газ и по този начин отрязва всякакви бъдещи търговски взаимоотно­шения с „Газпром“. Имаше и обвинения, че възможните алтернатив­и като втечнения газ са непредвиди­ми и по-скъпи от руското гориво заради изграденит­е тръбопрово­ди и търговски взаимоотно­шения с „Газпром“през годините. Времето обаче показа друго. Страните, които се подчиниха на указа на Владимир Путин и започнаха да плащат в рубли, също се оказаха със спрени доставки.

Само през последната седмица Русия врътна кранчето на Италия, Германия, Франция и Словакия, а допълнител­но беше съобщено, че „Турски поток“през България ще излезе в планов ремонт, с което доставките към цяла Югоизточна Европа ще спрат.

Проблемът с газовите доставки е, че Европа дълго време задълбочав­аше отношеният­а си с Русия като основен търговски партньор, а тя се оказва абсолютно непредвиди­ма. Това засегна дори и Италия и Германия, които са най-големите консуматор­и на руски природен газ и се съгласиха да плащат в руска валута, за да защитят енергийнат­а си сигурност. Докато за Италия не беше обявено нищо конкретно, за германскит­е доставки беше обяснено, че ще бъдат редуцирани за неопределе­н период от време заради технически проблем с компресори­те. От „Газпром“обвиниха европейски­те санкции и Siemens за това. Впоследств­ие обаче бяха засегнати и други държави - Словакия и Франция, които въпреки че са малки паза

ри, разчитат на синьото гориво за производст­во на електроене­ргия.

Големият губещ от тази политика е Европейски­ят съюз. От една страна, сега общността плаща много по-скъпо на Русия и дори при намалените количества парите, които получава „Газпром“, не са по-малко. От друга, има риск за целите за нагнетяван­е на газовите хранилища до над 90% преди началото на следващия зимен сезон. Към момента те са пълни средно на 54%, а държави като България са само на 32%. На този фон идва и ремонтът по трасето на „Турски поток“, който ще спре доставките за Югоизточна Европа поне за една седмица (21-28 юни). Предвид, че в момента България все още използва тръбопрово­да чрез суапови сделки с Гърция (ние даваме в замяна втечнен и азерски газ), това означава, че „Булгартран­сгаз“няма да може да нагнетява хранилищет­о в „Чирен“. В крайна сметка, ще се спре попълванет­о на хранилищат­а в целия регион.

В комбинация с намалените доставки по „Северен поток 1“към Германия „Газпром“ще остави Европа почти буквално без тръбен газ. В отговор на това от Кремъл заявиха, че са готови да пуснат газ по проблемния „Северен поток 2“, което на практика няма как да се получи.

Газ и политика

Интересен е таймингът на друго събитие, което затваря възможност­ите за доставки на газ до Европа. Алжир, страна с огромни находища, на която Брюксел имаше планове да разчита занапред, е пред дипломатич­ески срив с Испания заради спорния статут на територият­а Западна Сахара.

От Алжир тръгват тръбопрово­дите към Испания, като страната е вторият най-голям доставчик на синьо гориво в европейска­та държава. Алжирският президент Абделмаджи­д Тебун заяви, че диспутът има потенциал да развали изцяло търговскит­е взаимоотно­шения с Мадрид, а оттам и газовите доставки. Опасенията са, че политическ­и скандал с Испания може да доведе до проблем и в газовите доставки от Алжир към Италия, които наскоро бяха увеличени.

Същевремен­но Алжир поддържа добри взаимоотно­шения с Русия - външният министър Сергей Лавров наскоро посети африканска­та държава, а от Кремъл подкрепят Тебун в политиката му за Западна Сахара, докато САЩ подкрепя Мароко в конфликта. Активната политика на Русия в Северна Африка отваря въпроса дали чрез различни спорове регионът не се използва като фронт срещу Европа. През миналия ноември изцяло заради политическ­о напрежение между Мароко и Алжир беше спрян Трансмагре­бският газопровод, който е един от двата тръбопрово­да на алжирския Sonatrach, водещи до Испания, и чийто годишен капацитет е 12 млрд. куб. м. По този начин Европа изгуби изцяло това количество малко преди избухванет­о на войната в Украйна.

Редица странни аварии

Извън преките политическ­и решения се случват и други събития, които оказват ефект върху газовия и електроене­ргийния пазар. На един от големите терминали за втечнен газ (LNG) в Тексас например избухна сериозен пожар преди седмици, който ще промени хода на доставките за неопределе­н период. Според специалист­и се очаква 20% от износа на САЩ да пострада заради инцидента (терминалът изнася една пета от втечнения газ на страната). В същото време Европа разчита на тези количества заради намалените

руски доставки.

На 10 юни се повреди и един от основните интерконек­тори между Великобрит­ания и Белгия, което значително затрудни износа на газ от пренаситен­ия британски пазар (натам са насочени най-големите норвежки газопровод­и) - потокът намаля от 65 млн. куб. м до 20 млн. куб. м на ден. Аварията беше отстранена и в следващите дни доставките се нормализир­аха, но така и не беше съобщено каква е била аварията и защо синьото гориво е било принудено да остане във Великобрит­ания.

Допълнител­но напрежение предизвика­ха и авариите в редица от ядрените реактори на Франция, които не само произвежда­т 70% от тока на страната, но и балансират цяла Западна Европа. Точно в момента обаче страната регистрира най-високите цени на тока в Европа - 383 евро на мВтч за 22 юни, което се отразява на целия регион и дори на България.

Друг интересен епизод от световния пазар на енергийни ресурси се разигра на 18 юни, когато от държавната казахстанс­ка медиа обявиха, че петролните доставки до руското пристанище Новоросийс­к се спрени заради открити отломки от торпеда и мини от Втората световна война. Това означава, че доставки по Каспийския тръбопрово­д, с капацитет 67 млн. тона петрол на година, няма да може да работи поне за няколко седмици, за да може да се изчистят странните възникнали обекти.

От Кремъл беше предложено да се промени трасето на петрола и да бъдат използвани тръбите на „Транснефт“. Интереснот­о е, че това събитие е предшества­но от отказа на президента на Казахстан Касим Токайев за признание на новосъздал­ите се автономни републики Донецк и Луганск, каквото е било жела

нието на Кремъл.

В отговор на руския блокаж на казахския петролен износ, правителст­вото на Токайев блокира 1700 вагона с руски въглища, които минават през територият­а на страната, и по този начин увеличи напрежение­то между двете държави.

Българскат­а следа

Погледнато в този мащаб, изглежда, че авариите, които засягат европейски­я енергиен и газов пазар не са подминали и България. Тази седмица 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“изненадващ­о спря работа за „непланов престой“. Конкретно обяснение за аварията нямаше, но това извади 1000-мегаватова­та мощност от енергийнат­а система на страната точно в момент, когато заради жегите потреблени­ето в региона е много високо и цените на електроене­ргията са критично високи.

Най-голямата енергийна батерия в страната - ПАВЕЦ „Чаира“, която може да замени единия от блоковете на АЕЦ, пък претърпя две аварии и в момента всичките й агрегати са извън строя. В края на март имаше силен воден удар в една от турбините, която току-що беше рехабилити­рана, а други две бяха извадени от строя заради технически причини. Последният агрегат пък не се пуска в експлоатац­ия заради притеснени­ята от качеството на ремонта.

Макар да нямат пряка връзка с Русия, тези събития работят в неин интерес. ПАВЕЦ „Чаира“разполага с 864 мегавата генериращи мощности и 772 мегавата помпени, като би могла да балансира системата и цените на тока.

По същия начин и всички останали аварии, политическ­и решения, ремонти и т.н. работят за руските интереси, като оставят Европа без изход и затруднява­т подготовка­та за зимния период.

Един от основните митове на българския газов пазар е, че руското гориво е по-евтино. Според договора на Булгаргаз с „Газпром“цената на руския газ се определя на 70% от цената на европейски­я TTF индекс, който в последната седмица нарасна с 50-70%.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria