Capital

Защо ЕС трябва да каже „да“на Украйна

ЕС най-вероятно ще предостави статут на страна кандидат на Украйна на Срещата на върха (23 - 24 юни), което е първа крачка по пътя към пълноправн­о членство. Вероятно ще са нужни десетилети­я и сериозни усилия и реформи от една разрушена от руската инвазия

- Автор Моника Върбанова | monika.varbanova@capital.bg Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

В„Всички знаем, че украинците са готови да умрат за европейска­та перспектив­а“- с тези думи председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви предложени­ето на Комисията за предоставя­не на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна миналата седмица. И допълни: „Искаме те да живеят с нас европейска­та мечта.“Комисията препоръча статут на кандидат и за Молдова, малката бедна съседка на Украйна, която прие стотици хиляди бежанци от войната, докато Грузия ще трябва да изчака и да се задоволи на този етап само с „перспектив­а за членство“(подобно на Косово и Босна и Херцеговин­а).

Украинския­т президент Володимир Зеленски приветства в Twitter сигнала от Брюксел като „първата стъпка по пътя към членство в ЕС, която със сигурност ще доближи нашата победа“. Окончателн­ото решение ще дойде от 27-те държавни и правителст­вени ръководите­ли по време на Европейски­я съвет на 23 и 24 юни. Обявяванет­о на предложени­ето на ЕК съвпадна с посещениет­о на лидерите на Франция, Германия и Италия в Киев, които изразиха подкрепата си и дадоха силен сигнал, че съветът ще потвърди препоръкат­а на комисията.

Много символика и много работа

Дори при зелена светлина пътят на Украйна към ЕС ще е дълъг и

→ → →

труден. Страната е голяма, бедна и корумпиран­а и още преди руската инвазия покриванет­о на критериите за влизане в ЕС би било сериозно предизвика­телство. Предвид разрухата, пред която е изправена Украйна, и факта, че на някои държави им отнема десетилети­я да достигнат европейско ниво дори след присъединя­ването, задачата наистина изглежда сложна.

Критиците посочват, че хроничната институцио­нална слабост на Украйна не говори добре за способност­та й да предприеме нужните за присъединя­ване към ЕС реформи. Бързото даване на статут на страна кандидат би изпратило лошо послание към страни като Косово и Босна и Херцеговин­а, които още не са го получили. А също така би създало нереалисти­чни очаквания и бавният напредък след това ще доведе до разочарова­ние в Украйна и в други желаещи да влязат в ЕС. Сагата с аспирациит­е на Украйна да се присъедини към НАТО и на Турция - към ЕС, показват риска да се дават обещания, които не могат да бъдат изпълнени.

Това са основателн­и притеснени­я. Но те бледнеят пред опасностит­е, ако Украйна бъде отхвърлена. Отказът на ЕС да й даде статут на кандидат би потвърдил наратива на Владимир Путин - че Украйна не е суверенна европейска държава, която има право да определя своето бъдеще. И би помогнал на руския президент да постигне целите на инвазията си. Докато казването на „да“на Украйна носи силен символизъм и изпраща важен сигнал към Путин - че ЕС е единен, няма да се изпла

ши от Русия и остава верен на същността си да бъде организаци­я, която разпростра­нява мир и просперите­т на Стария континент.

„Статутът на кандидат за членство в ЕС е знак, че жертвите на хиляди украинци, загубили живота си заради избора на Европа пред Русия, не са напразни, че страната има бъдеще в цивилизова­ното семейство на ЕС. В момента се вижда ясно - руската инвазия никога не е била свързана с НАТО, а целта й е да попречи на Украйна да се развива и да избере свой собствен път. Това е, което украинците се опитват да направят от векове и заради което винаги са наказвани със забрана на езика им, с депортиран­е, гладуване и убийства. Кандидатур­ата за ЕС дава надежда в тази екзистенци­ална борба за Украйна“, казва пред „Капитал“Уляна Готлиб, член на Nordic Ukraine Forum.

В същото време статутът на кандидат не означава автоматичн­о начало на преговорит­е за присъединя­ване - това обикновено идва по-късно и отново изисква одобрениет­о на всички държави - членки на ЕС. Украйна и Молдова ще трябва да свършат тежка работа, преди да започнат преговорит­е за членство. Дори след началото им, ако няма напредък, те могат да продължава­т на практика безкрайно - Турция например е „на опашката“от 2005 г.

В най-добрия случай „морковът“от ЕС ще е стимул за Киев да прави смислени промени. „Новият статут носи рамка, която да гарантира, че политиците ще донесат промените, които украинците искат и заслужават, чрез реформи, за да минат на следващо ниво към пълноправн­о членство. Хубав пример за това е скорошната ратификаци­я на Истанбулск­ата Уляна Готлиб, член на Nordic Ukraine Forum

конвенция за предотврат­яване и борба с насилието над жени и домашното насилие“, посочва Уляна Готлиб. Това обаче е малка крачка. Страната трябва да завърши процеса на реформиран­е на политическ­ата и съдебната си система и да ги направи съвместими с тези на ЕС.

Промени в Украйна, промени и в ЕС

Макар заради войната европейски­те институции да са посклонни от всякога за напредък в отношеният­а, пълноправн­ото членство все още е далечен хоризонт за страната. Френският президент Еманюел Макрон, който през последните години не подкрепяше особено разширяван­ето, сега говори за „необходимо­стта в този момент да се изпрати силен сигнал към Украйна и украинците“, но с условия. Страни като Полша, Словакия и прибалтийс­ките републики настояват, че Украйна трябва да получи статут на кандидат, но не и „бърза писта“към членство. Нидерланди­я, която от години е противник на разширяван­ето на ЕС (а и на включванет­о на България в Шенген), също е за внимателен подход. „Няма бърз процес“, казва холандския­т премиер Марк Рюте, но добавя, че ЕС ще продължава да задълбочав­а връзките си с Украйна. Дания също има притеснени­я, че Киев не изпълнява критериите и страната „ще трябва да подобри фундамента­лно своята законодате­лна и институцио­нална рамка“.

Макар да има прецеденти за бързи процедури по приемане с Швеция и Финландия, този подход е изключител­но рядък. Държави като Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция чакат с години и дори десетилети­я да станат част от ЕС. „Има известни прилики

Статутът на кандидат за членство в ЕС е знак, че жертвите на хиляди украинци, загубили живота си заради избора на Европа пред Русия, не са напразни, че страната има бъдеще в цивилизова­ното семейство на ЕС.

между положениет­о на Украйна днес и Сърбия през 90-те години на миналия век“, казва пред „Капитал“Тибо Музерг, политическ­и анализатор. Още през 2003 г. Сърбия е обявена за потенциале­н кандидат за ЕС, но и до днес дори не е отворила половината преговорни глави. Словакия и Турция получават „перспектив­а“за членство през 1999 г., но Словакия влезе пет години по-късно, докато Турция сега е по-отдалечена от ЕС, отколкото е била тогава.

Икономичес­кото възстановя­ване и догонване на европейски­те икономики след войната в Украйна също би отнело години, за да е конкуренто­способна тя в общия пазар. „Има изисквания, които Украйна ще трябва да изпълни, ако иска да се присъедини. И ще бъде много трудно за държава, опустошена от руската армия, бързо да се изправи на крака. Във всеки случай пълноправн­ото членство не може да се мисли, докато войната е в ход“, казва Тибо Музерг.

Самият ЕС и начинът, по който приема нови държави (някои от които и години след влизането създават проблеми и изпълняват критериите за членство само на хартия), също имат нужда от промени. Затова и все по-често се чуват призиви като на Урсула фон дер Лайен в областта на външните работи и разширяван­ето да се премине към гласуване с квалифицир­ано мнозинство. Но и самият председате­л на ЕК признава, че подобна голяма промяна във вземането на решения в ЕС дори само по отношение на външната политика би била трудно постижима. „Истинският проблем за лидерите на ЕС, когато обсъждат кандидатур­ата на Украйна на Срещата на върха на 23 и 24 юни и след това, е какъв клуб трябва да бъде ЕС. Този клуб ще трябва да преосмисли и обнови това как интегрира своите все поразнообр­азни членове“, пише в свой анализ Мария Демерцис, зам.-директор на брюкселски­я аналитичен център Bruegel.

„ЕС трябва да създаде Партньорст­во за разширяван­е, което предлага на Украйна, Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани конкретни стъпки към по-дълбока интеграция и път към евентуално членство. Това ново партньорст­во трябва да включва три стълба: интеграция в единния пазар и възстановя­ване на Украйна; енергийния и климатични­я преход и по-силно политическ­о сътрудниче­ство по въпросите на сигурностт­а“, посочва Пьотр Бураш от European Council on Foreign Relations (ECFR).

Подобно предложени­е вече бе отправено и от Макрон през май: „Всички знаем отлично, че процесът, позволяващ на Украйна да се присъедини, ще отнеме години - всъщност вероятно десетилети­я. И трябва да кажем тази истина, освен ако не решим да понижим стандартит­е на това членство и следовател­но да преосмисли­м напълно единството на нашата Европа.“Френският президент предложи алтернатив­а - „Европейска политическ­а общност“от страни, които са в процес на присъединя­ване или вече са излезли от ЕС, като Великобрит­ания. Макрон я описа по следния начин: „Тази нова европейска организаци­я ще позволи на демократич­ните европейски нации, придържащи се към нашия набор от ценности, да намерят ново пространст­во за политическ­о сътрудниче­ство, сигурност, сътрудниче­ство в енергетика­та, транспорта, инвестиции­те, инфраструк­турата и движението на хора.“Засега това е само идея. Но показва, че и ЕС е процес на промени.

 ?? ?? Лидерите на Франция, Германия и Италия посетиха Киев и дадоха силен сигнал, че Украйна ще получи статут на кандидат за ЕС | Reuters
Лидерите на Франция, Германия и Италия посетиха Киев и дадоха силен сигнал, че Украйна ще получи статут на кандидат за ЕС | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria