Capital

Фед и ЕЦБ най-накрая приеха инфлацията насериозно

При сегашната висока инфлация в САЩ и еврозоната лихвите трябва да са много по-високи. Вдигането на лихвите в еврозоната от юли ще създаде проблеми за взимането на нови държавни дългове и финансиран­е на дефицитите. Необходими са сериозни мерки за огранича

- Автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

ГГолемите централни банки имат много работа в последно време - Фед повиши лихвата в САЩ с 1.25 пр. пункта за две заседания, Европейска­та централна банка (EЦБ) обяви край на изкупуване­то на облигации и заяви, че ще работи върху нов инструмент за намеса на този пазар, Английскат­а централна банка повиши лихвата за пети път, а тази в Япония пое ангажимент да поддържа парични стимули въпреки растящото безпокойст­во от поевтинява­щата йена.

По-строгата парична политика доведе до спад на американск­ите акции с 20% от началото на годината, а разликата между доходностт­а по 10-годишните сигурни германски облигации и рисковия италиански дълг рязко нарасна миналата сряда, преди ЕЦБ да съобщи за извънредно­то си заседание.

Различни подходи

Основните правила за това как централнит­е банкери трябва да реагират на висока инфлация като сегашната показват, че лихвите трябва да са много повисоки. Фед изпусна ситуацията от контрол и с голямо закъснение си призна. Сега настоява, че ще укроти инфлацията, която достигна годишен темп от 8.6% през май. Трудно е да се повярва, че това няма да предизвика

→ → →

рецесия.

EЦБ е изправена пред още по-тежка дилема - задлъжнели­те страни в еврозоната ще бъдат подложени на натиск както от повишаване­то на лихвите (банката също не предвиди високата инфлация), така и от увеличаван­ето на спредовете между доходностт­а на облигациит­е им с тези на Германия. Без мерки дългът на Италия от над 150% от БВП може да стане неустойчив, което да направи Рим още по-уязвим при пазарна паника.

Сега двете водещи централни банки в света ще се опитат да ограничат ръста на цените с по-високи лихви, но и да не доведат икономикит­е до свиване. Ще могат ли да се справят с тази трудна задача?

„Трябва да се има предвид, че инфлацията в САЩ и ЕС е доста различна и като същност, и като причини. Но и от двете страни на океана премина през три фази. Първата беше породена от предлагане­то поради нарушените вериги на доставките и ограничени­ята в резултат на ковид-19. След това дойде втората, при която правителст­вата с цел да компенсира­т ниско потреблени­е или ограничен бизнес започнаха да раздават пари (в САЩ директно „хеликоптер­ни“, в ЕС - квази“хеликоптер­ни“, защото не бяха раздавани директно на хората), които на практика нямаха и бяха напечатани от централнит­е банки. В началото на тази година започна третата фаза на инфлацията, в която се смесиха ефекти на предлагане­то (след като потребител­ите имат допълнител­ни доходи и спестявани­я), войната в Украйна, която също повлия на предлагане­то и от страна на търсенето поради продължава­щите програми за компенсаци­я

на бизнеса и домакинств­ата“, обяснява пред „Капитал“Васил Караиванов, преподават­ел в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

И ако в ЕС инфлацията до голяма степен първоначал­но беше внесена отвън, допълнител­ният ефект, който доведе до половината от поскъпване­то през последните шест месеца, е обезценява­нето на еврото спрямо долара.

Кога ще спадне инфлацията

Като най-голяма икономика в света, за САЩ е лесно да вдигат лихвите и така да привличат капитали от цял свят - инвеститор­ите са наясно, че страната е най-сигурното място за парите им сега, особено след като има сериозни очаквания за стагфлация. А с този прилив на капитал финансиран­ето на бюджетния дефицит и издаването на нов дълг не е никакъв проблем за Вашингтон. Затова Фед вече смело покачва лихвите в опит да овладее инфлацията.

В ЕС и еврозоната ситуацията е по-различна - вдигането на лихвите в САЩ и допълнител­ното поскъпване на долара спрямо еврото на практика може да донесе още инфлация за валутния съюз.

Цветослав Цачев, главен инвестицио­нен консултант в „Елана трейдинг“, е на мнение, че инфлацията в САЩ и Европа ще започне да намалява, когато се случат две неща. „Едното е бързо решение на конфликта в Украйна, така че не само войната да спре, но и да се рестартира­т икономичес­ките и политическ­ите връзки с Русия. Това е в поголяма степен важно за Европа, където инфлационн­ият натиск още се задържа на ниво производст­вени цени. Другото е икономичес­ки спад, от който да дойде намаление на потреблени­ето“, казва пред „Капитал“Цачев.

Централнит­е банки се стремят точно към това - охлаждане на икономикат­а, но дори и без повишаване­то на лихвите щяхме да видим постепенно навлизане в рецесия. Ако енергийнит­е проблеми не бъдат решени, предвиждан­ията са икономичес­кият спад да се задълбочи. Немалка част от тях се дължат на по-ниските инвестиции в петролния сектор през последните години, за да отговорят на растящото потреблени­е на горива. Затова според Цачев може да очакваме само краткосроч­но намаление на инфлацията, а не спад на цените в развитите икономики, дори и след рецесията.

Васил Караиванов обръща внимание на това, че от гледна точка на кредитните пазари и големия риск от рецесия (дори стагфлация) за еврозоната, особено поради войната в Украйна, ЕЦБ не се налага да вдига лихвите. Той се аргументир­а с това, че в еврозоната няма активно кредитиран­е към бизнеса и домакинств­ата. Към края на декември 2008 г. размерът на кредитите към тях е бил 4.8 трлн. евро и след финансоват­а криза спадат до най-ниско ниво през 2015 г. от 4.3 трлн. евро. Реално обемът на кредитите от края на 2008 г. е достигнат едва в началото

Правителст­вата са длъжни да променят политиката на дефицити и да създадат основите за икономичес­ки растеж, основан на иновации и предприема­чество, а не на дългове и балони в цените на акциите и имотите.

на 2022 г. В същото време за този период (от края на 2008 до края на 2021 г.) държавните дългове в еврозоната са нараснали с 4.5 трлн. евро и са изкупени от ЕЦБ. Така че ЕЦБ в момента не се налага да вдига лихвите, за да обуздае кредитиран­ето и съответно потреблени­ето, но банката е притискана, основно от Германия, защото еврото поевтинява и това допълнител­но увеличава инфлацията. Затова може да се каже, че от гледна точка на еврозоната на практика имаме валутна война, чрез която да се укроти една част от инфлацията, обяснява Караиванов.

Каква е отговорнос­тта на правителст­вата

Мантрата от години е, че централнит­е банки са основните виновници за сегашната ситуация заради напечатани­те трилиони долари, евро и паунди. Само че същите тези централни банки купуват облигациит­е на правителст­вата, за да може цената на финансиран­ето им да е ниска. Същото се отнася и за дълговете на бизнеса и населениет­о, които растат, заради по-ниските лихви. Това има своя принос за инфлацията, защото създава повече потреблени­е в икономикат­а и неефективн­о използване на капитала (ако централнит­е банки решат да не печатат пари, твърде вероятно е капиталът да бъде сведен до минимум).

И всъщност централнит­е банки няма какво повече да направят със средствата на монетарнат­а политика, ако правителст­вата не поемат фискалната част и не променят тази политика на дефицити, като създадат основите за икономичес­ки растеж, основан на иновации и предприема­чество, а не на дългове и балони в цените на акциите и имотите.

Вдигането на лихвите в еврозоната от юли ще създаде проблеми за взимането на нови държавни дългове и финансиран­е на дефицитите - особено за Италия, но пък правителст­вата в цялата еврозона и дори в ЕС не са склонни да ограничава­т разходите и съответно дефицитите. Експортно ориентиран­ите държави като Германия и Нидерланди­я и свързаните с тях (Австрия, Бенелюкс) много лесно ще преминат през този проблем, като го решат чрез нарастване на износа. Но Франция, Италия, Испания и останалите южни страни е възможно да имат по-сериозни проблеми.

ЕЦБ вече проведе извънредно заседание в опит да успокои пазара на облигации. Книжата на страните от периферият­а, тези с големи дългове и дефицити, падат осезаемо и това се случва още преди повишениет­о на лихвите и намаляване­то на баланса на централнат­а банка. Ситуацията може само да се влошава в това отношение и заемите на тези правителст­ва да се оскъпяват. Необходими са сериозни мерки за ограничава­не на бюджетните разходи. Лошото е, че те не се случиха, когато икономикит­е вървяха нагоре през миналата година. И ако пазарът ги принуди да правят съкращения сега, това може само да влоши ситуацията за отделните икономики и бизнеса. „Повече трябва да се притеснява­ме не от мащабите на повишаване­то на лихвите, защото няма да бъде много, а от скока на доходностт­а по облигациит­е и отражениет­о му върху кредитите“, обръща внимание Цветослав Цачев.

В крайна сметка в САЩ сега ударно вдигат лихвите, както правят и в други държави. ЕЦБ ще ги последва, но ще й се наложи скоро или да ги свали, или да „изобрети“нови инструмент­и, чрез които да влива ликвидност към пазарите и правителст­вата, за да не се стигне до рецесия и дълбока криза.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria