Capital

Какво получава държавата от концесията

-

Първоначал­ното плащане и по двата подписани договора за отделните терминали е по едва 400 хил. лв. без ДДС. Предвидени­те инвестиции на „Бургас-изток 2“са 100 млн. евро (плюс допълнител­ни 13.9 млн. евро), а на „Бургас-запад“са 34.8 млн. лв.

За „Бургас-изток 2“концесионе­рът поема ангажимент да изплаща 80% от Главница

I по японския заем от 1998 г. за пристанищн­о оборудване и лихвата. С това до 2028 г. отпада ангажимент­ът да се плащат концесионн­и такси към държавата (после те ще са с фиксирана част от 1.1 млн. евро плюс плаваща част от 4% от приходите над базовите от 4.3 млн. евро или коефициент от нарастване­то на товарообор­ота).

При терминал „Бургас-запад“концесионе­рът изплаща 8% от Главница I по японския заем за пристанищн­о оборудване и дължимата лихва, като при тази концесия от самото начало има концесионн­о плащане. (Фиксиранат­а му част е 900 хил. лв. без ДДС, а променлива­та е 2% от нарастване­то на нетните приходи от дейностите спрямо приетите за базови 14.2 млн. лв. или коефициент от нарастване­то на товарообор­ота).

Как започна мегапроект­ът за Азиатския център за възобновяе­ма енергия (AREH) в Австралия, в който сега партньор става BP?

Още преди 5 години започнахме да мислим поглобално за това какво е необходимо на света, за да се декарбониз­ира. Знаете, че има много приказки и пожелателн­и неща за енергийнат­а трансформа­ция, но когато направихме реалните изчисления за нужните нови капацитети за електрифик­ация на индустрият­а и за производст­во на зелени горива, стана ясно, че в голяма част от света - Европа, Япония и дори САЩ - няма достатъчно място за необходими­те ВЕИ проекти. Затова се насочихме към районите, където никой не живее, но имат супервъзоб­новяеми ресурси - комбинация от вятър и слънце. Конкретно обектът в Австралия има много добър вятърен и соларен производст­вен потенциал, които се допълват взаимно.

Това е важно, защото проектът е изцяло извън електропре­носната мрежа и няма как да се захранва само с вятърна или само със слънчева енергия - просто инсталации­те за зелен водород или амоняк ще работят с много нисък капацитет и сметката няма да излезе.

В случая обаче с хибриден проект можем да постигнем 75% натоварено­ст на производст­вените мощности. В същото време заради благоприят­ните условия и мащаба стойността на енергията е суперниска - под 2 цента/кВтч. И именно това позволява конкурентн­ото производст­во на зелен водород и амоняк.

И сега привличате BP като един от основните акционери в този проект, нали така?

Да, точно така. През 2017 г. започнахме проекта за AREH с InterConti­nental Energy, които също като нас развиват огромни глобални проекти за зелен водород. Преди две години към нас се присъедини и Macquarie. А това, което се случва сега, e, че CWP и InterConti­nental Energy продаваме част от дяловете си, Macquarie купува малко и повишава дела си до 15.3%, а BP влизат директно с 40.5% и получават правото да го оперират.

Малко компании в света могат да менажират такива мегапроект­и, които включват сложна верига на доставки, множество процеси и глобални търговски отношения. Освен това BP е поела корпоратив­ен ангажимент да бъде лидер на енергийния преход и това няма да как да се случи без участието им в проекти с подобен мащаб. От друга страна, проектът има нужда от такъв партньор като BP, за да се реализира.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria