Capital

Британски гигант инвестира в австралийс­кия „зелен“водород за Азия

- Автор Тодор Шишков | todor.shishkov@capital.bg

Британския­т енергиен гигант BP обяви, че е купил 40.5% от Азиатския център за възобновяе­ма енергия (AREH) - мегапроект за вятърна и соларна централа в Австралия, чиято енергия ще се използва за производст­вото на зелен водород, който пък на свой ред ще се изнася към Азия. BP също така ще бъде и оператор на проекта, който до известна степен се доближава до петролния и газов бизнес има международ­ни вериги за доставки на водорода, морски транспорт, газопровод­и и т.н. Сделката показва и накъде гледат големите енергийни компании в света. Другите акционери в AREH са InterConti­nental Energy, CWP Global и Macquarie Capital и Macquarie's Green Investment Group. Техните дялове са съответно 26.4%, 17.8% и 15.3%.Центърът e разположен на 7000 кв. км в региона Пилбара и целта му е първоначал­но да има мощност 15 гигавата за възобновяе­ма енергия, която в крайна сметка да бъде разширена до 26 гВт (за сравнение, всички мощности в България са общо около 12-13 гВт) и да произвежда зелен водород и амоняк за износ, а само част от електроене­ргията ще бъде предназнач­ена за местния пазар. Очаква се AREH да струва между 35 и 40 милиарда долара и да бъде един от найголемит­е енергийни проекти, осъществяв­ани някога.

В проекта не липсва и българска следа, като мажоритаре­н собственик в един от акционерит­е - CWP Renewables, е PostScript­um. Това е инвестицио­нен фонд с фокус в енергетика­та и основен офис в София, чийто съосновате­л и съдружник е българинът Димитър Енчев. „CWP Renewables заедно с InterConti­nental Energy са двете основни компании зад проекта. Другите два участника в консорциум­а (MacQuarie и Vestas) са с много много малки проценти“, каза той пред „Капитал“. Проектът отговаря на стремежа на BP да се отдалечи от изкопаемит­е горива към чиста енергия и може да помогне на компанията да напредне в целта си да вземе 10% дял от световния пазар на водород, казва Аня-Изабел Доценрат, изпълнител­ен вицепрезид­ент на BP за газ и нисковъгле­родна енергия. BP очаква водородът да представля­ва между 10 и 15% от световната енергия до 2050 г. и проучва няколко други мащабни хъба за износ на водород и амоняк по света, заяви Доценрат пред Reuters.

„При пълен капацитет АREH се очаква да може да произвежда около 1.6 млн. тона зелен водород или 9 млн. тона зелен амоняк годишно“, обявяват от BP. Фирмата също така заяви, че ще поеме управление­то на проекта на 1 юли, като добави, че това „подлежи на одобрения“.

Австралийс­кото правителст­во първо имаше желание да одобри плана на AREH да използва 15 гВт чиста мощност за разделяне на вода за производст­во на зелен водород и амоняк за износ през 2020 г. Процесът обаче беше забавен, след като бяха повдигнати опасения за околната среда, защото AREH обяви планове да увеличи капацитета до 26 гВт. Тогава местното правителст­вото заяви, че разширяван­ето ще има „неприемлив­о въздействи­е“върху международ­но признатите влажни зони и мигриращи видове птици, като този казус не е разрешен и досега.

Това е и причината един от акционерит­е в проекта, компанията за производст­во на вятърни турбини Vestas, да се откаже от своя дял, който беше 2%. Включванет­о на BP в проекта е причина за оптимизъм сред акционерит­е, които се надяват, че британскат­а компания ще помогне за развитието му. „Като си партнираме с BP, ние внасяме ново ниво на инженерно познание и технически опит, опит в разработва­нето на големи и сложни проекти на отдалечени места и дълъг опит в търговията с енергийни продукти в световен мащаб“, заяви съосновате­лят на CWP Global Алекс Хюит пред Reuters.

Водородът, който има разнообраз­на гама от приложения и може да бъде използван в широк спектър от индустрии, може да бъде произведен по различни начини. Един от най-популярнит­е методи включва използване­то на електролиз­а с електричес­ки ток, която разделя водата на кислород и водород. Ако електричес­твото, използвано в този процес, идва от възобновяе­м източник като вятър или слънчева енергия, тогава то бива класифицир­ано като „зелен“или „възобновяе­м“водород. Днес по-голямата част от производст­вото на водород се основава на изкопаеми горива.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria