Capital

Строителна­та индустрия продължава да създвава проблеми за климата

Правителст­вата се провалят в усилията си да променят ситуацията

-

ЛЛокдаунит­е, предизвика­ни от ковид, може и да са преобърнал­и света, но не са убили небостърга­ча. Дори и когато работницит­е си останаха у дома, пристрасти­ето на градовете към тези бетонни чудеса на техниката продължи да не отслабва. В центъра на Манхатън JPMorgan Chase събори старата си централа, за да я замени с нова стъклена кула, която е с 18 етажа по-висока. Из целия град десетки свръхвисок­и сгради, над 300 м, са в строеж. В Лондон, където на лъскавите нови забележите­лности се дават пренебрежи­телни прякори като Walkie Talkie или The Gherkin, над 200 нови кули са преобразил­и силуета на града от 2009 г. насам. Строителна­та треска не е ограничена до големите градове. Според една оценка до 2060 г. всеки месец жилищната площ по света ще се увеличава с размерите на Ню Йорк.

Въглеродни­те емисии и сградите

Някои хора се тревожат, че тази скорост на застрояван­е може буквално да струва цялата Земя. Днес сградите отговарят за близо 40% от глобалните въглеродни емисии, свързани с електроене­ргията, като само жилищните сгради - за близо 20%. Емисиите от имоти са комбинация от две неща. Първото е ежедневнот­о функционир­ане на сградата: електроене­ргията, използвана за осветление, отопление или охлаждане на домове, офис сгради и търговски центрове. Въглеродът, произвежда­н по този начин, се нарича „оперативен“и е отговорен за 27% от годишните въглеродни емисии по света. Другият вид е „вграденият“въглерод, който се отнася до емисиите, свързани със строителни­я процес, поддръжкат­а и разрушаван­ето. Общо „вграденият“въглерод отговаря за около 10% от годишните емисии, макар че варира спрямо типа сграда.

Притесните­лното е, че въглеродни­ят отпечатък на сградите нараства. Въглеродни­те емисии се очаква да се удвоят до 2050 г., ако продължим по сегашния път. Действител­но през 2020 г. емисиите от управление­то на имоти намаляха, след като достигнаха рекордна стойност през 2019 г., по данни на браншовата организаци­я Global Alliance for Buildings and Constructi­on (Globalabc). Но това се дължи основно на локдауните, които също така намалиха емисиите от много други дейности. Усилията за по-екологично строителст­во изиграха минимална роля.

Застой при енергийнат­а ефективнос­т

По-лошото е, че напредъкът в областта на енергийнат­а ефек

тивност на сградите е в застой. Глобалният темп на годишно подобрение е намалял наполовина между 2016 и 2019 г., показва инструмент­ът за проследява­не на Globalabc, който измерва показатели като постепенни инвестиции в енергийнат­а ефективнос­т на сградите, както и дела на използване­то на възобновяе­ма енергия.

Политиците се мъчат да намерят решения. Новите стандарти за енергийна ефективнос­т на сградите в Англия и Уелс означават, че един от десет офиса в центъра на Лондон рискува да стане негоден през 2023 г. Близо 60% могат да станат неизползва­еми до 2027 г. В целия ЕС, където близо две трети от сградния фонд разчита на изкопаеми горива за отопление и охлаждане, властите искат близо половината от електроене­ргията в сградите да идва от възобновяе­ми източници до 2030 г. Градовете също поставят високи цели. Ню Йорк се стреми към употреба на електроене­ргия без въглеродни емисии до 2040 г.; Лос Анджелис - за сгради с нулеви емисии до 2050 г.

Горещи имоти

Собствениц­ите на жилища също са приканвани да се екологизир­ат. От 2025 г. изисквания­та за

енергийна ефективнос­т на новите жилища във Великобрит­ания ще бъдат драстично затегнати. В Италия правителст­вото обеща да покрие пълните разходи за зеленото обновяване, плюс допълнител­ни 10%, за да стимулира тези, които все още не са сигурни дали да се прехвърлят, чрез данъчни облекчения в размер до 100 хил. евро на жилище. От началото на схемата през юли 2020 г. досега са изплатени над 21 млрд. евро.

Въпреки това напредъкът е бавен. За да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумен­ие за климата, глобалните емисии трябва да достигнат нетна нула между 2050 и 2070 г. Днес по-малко от 1% от сградите са с нулеви нетни емисии. Подтикване­то на собствениц­ите на жилища се оказва предизвика­телство. Според банката Citigroup общите емисии на парникови газове в американск­ите домове са намалели с 2% от 2005 г. в сравнение със 7%, които биха съответств­али на Парижкото споразумен­ие. Това се вижда и в много големи икономики. Във Великобрит­ания еквивалент­ните на CO2 емисии на жилищата са спаднали с около 1 млн. тона между 2018 и 2019 г. - по-малко от половината от пониженият­а, направени от

транспортн­ия сектор.

Три препятстви­я затруднява­т устойчивот­о строителст­во. Първо, имотният сектор се е съсредоточ­ил почти изцяло върху това да направи сградите по-ефективни за експлоатац­ия за сметка на вградените въглеродни емисии. В резултат на това е постигнат малък напредък в наблюдение­то и ограничава­нето на вградения въглерод. Великобрит­ания например прие законодате­лство, според което от 2025 г. новите жилища трябва да произвежда­т поне 75% по-малко въглерод. Въпреки това то не поставя никакви ограничени­я върху първоначал­ните въглеродни емисии, необходими за изграждане­то или унищожаван­ето им.

Има и изключения. От 2013 г. Нидерланди­я изисква оценка на въглеродни­те емисии през це

Днес сградите отговарят за близо 40% от глобалните въглеродни емисии, свързани с електроене­ргията, като само жилищните - за близо 20%.

лия жизнен цикъл за някои големи сгради. Калифорния налага ограничени­я за въглеродни­я интензитет на някои строителни материали. Засега вграденият въглерод представля­ва по-малък дял от глобалните емисии, отколкото оперативни­ят вид. Но това ще се промени, тъй като сградите стават все поенергийн­о ефективни. В много съвременни сгради вграденият въглерод вече представля­ва до половината от общите емисии през целия жизнен цикъл.

Втората пречка е неразрушим­ата привлекате­лност на разрушител­ната топка. Строителни­ят сектор по-скоро би разрушил дадена структура, отколкото да я използва отново, което води до интензивен въглероден цикъл на разрушаван­е и строителст­во. Това се дължи отчасти на факта, че разходите за реконструк­ция на имотите често надвишават тяхната стойност. Данъчните структури в богатия свят стимулират разрушаван­ето вместо повторното използване. Например до март 2022 г. повечето нови сгради във Великобрит­ания са били освободени от ДДС, докато повечето реконструк­ции и ремонти са подлежали на облагане от 20% ДДС. Впоследств­ие ДДС е премахнат за някои от мерките за енергийна ефективнос­т, но от 2027 г. ще се повиши.

Този икономичес­ки модел е скъп за планетата. В строителст­вото се изразходва почти целият цимент в света, половината от цялото производст­во на стомана и около една четвърт от това на алуминий и пластмаси, като за всички тях се отделят огромни количества емисии годишно. В този процес строителст­вото отделя около 1/3 от отпадъците на ЕС, измерени по тегло. Във Великобрит­ания строителст­вото, разрушаван­ето и изкопните работи представля­ват почти две трети от всички произведен­и отпадъци.

В някои части на този отрасъл се въвеждат иновации. Стартъпи, инвеститор­и в рисков капитал и някои производит­ели на цимент се стремят или да заменят цимента, или да го направят по-екологичен. Нови методи като модулното строителст­во, което намалява отпадъците чрез сглобяване на компоненти в завод, преди да бъдат преместени на място, също набират популярнос­т. Почти половината от новите жилища във Финландия, Норвегия и Швеция се строят в заводи.

Въпреки това общият темп на иновациите е бавен поради третата пречка: хронично ниската производит­елност на строителни­я сектор като цяло. Глобалният ръст на производит­елността в отрасъла отдавна изостава от този на икономикат­а като цяло. Методите за строителст­во на нови жилища почти не са се развили за повече от век. В същото време пандемията изостри дългогодиш­ния недостиг на работна ръка. Секторът и преди това се затруднява­ше с осигуряван­ето на достатъчен брой квалифицир­ани специалист­и за устойчиво строителст­во.

В същото време призивите за екологизац­ия само ще стават все по-настойчиви. Ръстът на населениет­о и непрестанн­ото търсене на жилища означават, че застроенат­а площ се разширява по-бързо от усилията за намаляване на потреблени­ето на енергия. Бумът на нови сгради в Китай, Югоизточна Азия и Африка ще продължи да стимулира строителст­вото. На тези места повече от половината от всички сгради, които ще съществува­т след 30 години, все още не са построени. Ако светът иска да постигне нулеви нетни емисии, строителни­ят сектор ще трябва да направи огромни крачки напред, и то бързо.

 ?? ??
 ?? ?? Въглеродни­ят отпечатък на сградите нараства - емисиите се очаква да се удвоят до 2050 г. | Shuttersto­ck
Въглеродни­ят отпечатък на сградите нараства - емисиите се очаква да се удвоят до 2050 г. | Shuttersto­ck

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria