Capital

Моят цветен течен термометър

Q С инвестиция от 20 хиляди евро баща и син от Разлог създават може би първия течен термометър в света. Чрез оцветяване в черно, лилaво и розово продуктът показва в какъв диапазон е телесната температур­а. Освен в България екипът на TOM Thermochro­mic се це

- Автор Георги Куманов | georgi.kumanov@capital.bg

ППървонача­лно просто идея, зародила се по време на пандемията от ковид, Георги Мутафчиев и баща му Иван успяват да я превърнат в нишов продукт за наблюдение на телесната температур­а на човек чрез течност, която се оцветява в различен цвят при промяната й. Над година тествания отнема на двамата разработва­нето съвместно с химици от университе­та „Професор Асен Златаров“в Бургас. Началната им инвестиция е в размер на 20 хил. евро, а в първите месеци на тази година фондът „Витоша венчър партнърс“се включва с 30.4 хил. евро. Освен в България компанията се фокусира и върху намирането на партньори в чужбина, които да популяризи­рат може би първия в света течен термометър - TOM Thermochro­mic.

Вдъхновени­е от ковид

Когато пандемията избухва, Георги Мутафчиев работи по друг проект, свързан с разработва­нето на иновативно устройство за мониторинг на заболявани­я посредство­м температур­ата на човешкото тяло. Така започва интересът му в сферата. „Проблемът, който наблюдавах по време на пандемията, беше, че измерванет­о на температур­а беше моментно - било то с инфрачерве­ни термометри или термокамер­и, когато човек влиза в публична сграда“, споделя Мутафчиев и допълва, че в голяма част от ситуациите при него тези устройства са показвали стойности около 32-33 градуса по Целзий, което се дължи на големите разлики между температур­ата навън, откъдето идва, и тази в сградите. „Тези комични ситуации ме накараха да се замисля дали съществува инструмент, който да позволи по-дългосрочн­о наблюдение на телесната температур­а по начин,

→ → →

който да не възпрепятс­тва човек да си извършва своите дейности“, добавя той.

Мутафчиев споделя, че създаванет­о на TOM е плод на сътрудниче­ство с партньори от САЩ, които го насочват към използване­то на термохромн­и течни кристали, които са основен компонент на продукта. Около една година отнема процесът на проучване и експеримен­ти. В крайна сметка успява да създаде контакти и впоследств­ие отношения с американск­а компания, която се занимава с такова производст­во.

В доразработ­ването на продукта се включват група млади химици от университе­та „Професор Асен Златаров“в Бургас. „Те подеха идеята за създаванет­о на течна база, с чиято помощ да се трансферир­а този пигмент върху човешката кожа и това съответно да бъде безопасно. След 3-4 месеца изпитания в тяхната лаборатори­я успяхме да стигнем до формулиров­ката на продукта и впоследств­ие да го произведем“, разказва Мутафчиев.

Така през юни 2021 г. TOM Thermochro­mic е готов и започва неговото предлагане на пазара. Самото производст­во е възложено на партньори в България, а от САЩ пристигат термохромн­ите кристали. Според Мутафчиев подобен продукт досега не е създаван на друго място по света. „Най-вероятно някой друг също го мисли или дори го

е създал, но в обхвата на нашите възможност­и да проучваме и да търсим, факт е, че няма подобен продукт.“

Първата произведен­а партида се състои от 2000 бройки, предназнач­ени за българския пазар, и още 2000, които са с международ­ен етикет. Стандартна­та цена на един флакон е 31.99 лв., като на сайта на компанията към този момент има промоциона­лна цена от 25.99 лв.

По цветната скала

Течният термометър е в петмилилит­ров флакон с рол-он, като по думите на Мутафчиев е достатъчен за до 200 използвани­я. Нанасянето е препоръчит­елно да се осъществяв­а на китката или в зони около кръвоносни съдове, които са и удобни за наблюдение от потребител­ите.

В зависимост от температур­ата на използващи­я препарата течността върху кожата му може да се оцвети в черно, лилаво и розово. Черното е за температур­а до 36.9, а лилавото - между 37.1 и 37.3 градуса. Розовото вече е притесните­лно и ако петното се оцвети в този цвят, това означава, че температур­ата е 37.4 и повече. Тогава вече е необходимо да се използва стандартен термометър, за да се установи точната стойност на телесната температур­а и при необходимо­ст да се предприема­т действия за нейното сваляне.

На пазара

Мутафчиев споделя, че като стартъп желаят да избегнат директните инвестиции във фабрика и че към този момент използват партньори за производст­вото. Обяснява, че освен смесването на праха, който пристига от САЩ, с разработен­ата формула на химиците от Бургас, компанията ползва партньори за изготвянет­о на опаковки и целия асортимент от аксесоари за продукта.

В началото разпростра­нение

то на течния термометър започва чрез сайта на компанията, което по думите на Мутафчиев показва нелоши резултати. „Впоследств­ие се насочихме към намирането на бизнес партньори, с чиято помощ и мрежа да успеем да покрием по-големи потребител­ски групи и съответно да имаме по-голям успех с тях“казва той и уточнява, че става въпрос за малки вериги от аптеки, както и складове и търговци на едро, работещи в козметична­та и фармацевти­чната индустрия. Също така добавя, че в момента водят преговори с компания производит­ел на медицински и козметични изделия, която има интерес да включи течния термометър в портфолиот­о си като партньорск­и брандинг. Все пак в България клиентите могат да се сдобият с продукта основно през сайта на TOM. „Имахме опити да работим с по-големи аптечни вериги, но като цяло нашият пазар е по-консервати­вен и хората влизат в аптека вече с рецепта. Те знаят какво искат и поради това нашият продукт надали би бил толкова видим наред с другите фармацевти­чни продукти“, обяснява Мутафчиев.

Освен в България TOM Thermochro­mic има представит­елства в Нидерланди­я и Швейцария, където Мутафчиев и негови партньори имат компании, които предлагат продукта на местните пазари. През юни планират навлизанет­о и на онлайн пазара в Европейски­я съюз, като вече имат разрешение за предлагане­то му в големи платформи за електронна търговия в целия съюз.

Наред с желанието да се разви

В България клиентите могат да се сдобият с продукта основно през сайта на TOM.

ват в ЕС от компанията се опитват да си създадат дългосрочн­и партньори в САЩ, Турция и региона на Южна Африка, които да популяризи­рат продукта на местно ниво. Чрез тях се опитват да опознаят пазарите в тези държави и да получат обратна връзка дали продуктът е подходящ за пазарите там.

Макар да споделя, че поради нишовия продукт до момента са продадени около 300 бройки, Георги Мутафчиев посочва, че чрез рекламни кампании в социалните мрежи, онлайн търсачки и LinkedIn продуктът е достигнал до аудитория от около 250 хиляди души, и то основно на европейски­я пазар.

Предприема­чество в кръвта

Освен Георги Мутафчиев съдружник в основаното през март 2020 г. в Разлог дружество „Мутив БГ“, чрез което оперира TOM Thermochro­mic, е и неговият баща Иван Мутафчиев. Първоначал­ната инвестиция на двамата е била около 20 хил. евро и е била осигурена със собствени средства. Георги Мутафчиев има и предходни начинания, като например платформат­а за създаване на виртуални визитни картички „Кънектми груп“и семейния бизнес за производст­во на биологични продукти от козе мляко „Козле“.

От началото на тази година като партньор в Търговския регистър е вписан и „Витоша венчър партнърс“, който държи 7.41% от капитала на дружествот­о. През 2019 г. фондът получи 35.6 млн. лв. от Фонда на фондовете за инвестиции в стартъпи с ангажимент­а да добави поне още 10% към сумата. Средствата ще помогнат на компанията за развитието й напред. „Тъкмо бяхме създали продукта и това беше правилната стъпка за нас“, коментира Мутафчиев.

Управление­то на работници може да бъде сложна задача. Пандемията накара голяма част от хората да останат по домовете, което направи предизвика­телството дори по-голямо. Германския­т стартъп Personio обаче, изглежда, има решение на проблемите на отделите за човешки ресурси. Компанията създава софтуера си, като го разработва с малки и средни бизнеси, за да разбере нуждите им от първа ръка. Един от най-големите му плюсове е това, че той не изисква отдаден персонал, който да следи и оправя проблеми в софтуера. В последната година компанията е добавила интеграции на приложения на трети страни и Personio започна да се разширява в автоматиза­цията на работния процес. С това решение компанията вече помага при управление­то на задачите, процесите на одобрение, електронни­те подписи и други инструмент­и за производит­елност. Автоматизи­рането на работните процеси е един от начините, по които компаниите лесно могат да спестят пари. Именно това е и причината толкова голям брой компании да се опитват да спечелят пазарен дял в този бранш. Една от последните, която се опитва да постигне успех, е Bardeen. Компанията е основана преди две години, а неотдавна завърши кръг на финансиран­е от серия А, като набра 15.3 млн. долара. „Bardeen работи, за да осигури... автоматиза­ция на масите. Правим това, като улесняваме нашите потребител­и да изграждат и персонализ­ират своите уникални автоматиза­ции на работния процес в техните инструмент­и софтуер като услуга“, каза изпълнител­ният директор на компанията Паскал Вайнбергер. Продуктът на компанията трябва да бъде изтеглен като разширение на браузъра и след това потребител­ите избират от набор от автоматиза­ции задачите, които искат да автоматизи­рат. Възможност­ите варират от изписване на данни от мрежата и копирането им в електронна таблица до напомняне на участницит­е за предстояща среща. Те могат също така да създават персонализ­ирани работни процеси за автоматиза­ция или да променят предварите­лно изградени такива, за да отговарят на техните нужди. В сферата на обслужване­то на клиенти предприяти­ята са изправени пред историческ­и недостиг на работна ръка. Агентите напускат по-бързо, отколкото в миналото, което е сериозен проблем за индустрия, в която честата смяна на работници е нещо обичайно. Това е и причината Винай Сайни и Никен Пател да основат стартъпа Neuron7. Компанията използва обработка на естествен език, за да насочва потребител­ите стъпка по стъпка, анализирай­ки метаданни от бази знания, продуктова документац­ия, дневници за обаждания за поддръжка на клиенти и преписи. По този начин тя създава „колективна интелигент­ност“, която може да помогне за диагностиц­ирането и решаването на проблеми. Тази седмица компанията обяви приключван­ето на финансиран­е от кръг А, като тя успя да набере 10 млн. долара, които ще бъдат насочени към привличане­то на повече клиенти и разширяван­ето на екипа на компанията.

 ?? ?? Георги Мутафчиев споделя, че от ученически­те си години желае да се занимава с предприема­чество. Преди TOM Thermochro­mic участва и в други стартъпи | TOM Thermochro­mic
Георги Мутафчиев споделя, че от ученически­те си години желае да се занимава с предприема­чество. Преди TOM Thermochro­mic участва и в други стартъпи | TOM Thermochro­mic
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria