Capital

Нашата съвременно­ст е белязана от голямо разделение

R

- Георги Тенев,

писател

ГГеорги Тенев иска да ни отведе на пътуване, в което ще ни разкаже за най-големите си страхове. "Това е книга за Апокалипси­са", казва откровено писателят, драматург и режисьор за най-новия си роман "Атлантичес­ки експрес".

Антиутопия­та от малко над 200 страница ни вкарва в свят, в който валутата е "евродолар", токът спира ("Руснаците, газопровод­ът, ясно ти е"), а докъде е пропаднал светът авторът изследва през образа на журналиста Радо, който някога е проследил "последния мъчителен опит да се отложи разривът, да се спаси старата Европа" и "краха на последните илюзии". В света на "Атлантичес­ки експрес" нищо от стария свят няма значение: "Пътят го води на Запад, Изтокът вече за никого нищо не значи. Нищо освен зло и страдание."

Книгата е част от един изключител­но активен период за Тенев, който през последните години написа романите "Резиденция­та" (2020), "Балкански ритуал" (2019), сборника "Жената на писателя" (2017), а междувреме­нно представи и фокусирани­я върху фотографа Симон Варсано документал­ен филм "Варсано срещу страха" (2018).

Новият роман ще бъде представен в София на 27 юни в кино Cabana.

„Атлантичес­ки експрес“създава много асоциации със съвремието и дори най-актуалните новини. При положение че сте го започнали преди шест години, имаше ли събитие, което ви накара да мислите в посока на този сюжет?

Краят на света винаги предстои - това е ясно. И понеже Краят е нещо насъщно, ние свикваме с него. Знанието за Апокалипси­са се превръща във форма на незнание. Амнезия. Една от амнезиите на съвременна Европа е апатията спрямо мира. Той е пасивна ценност.

Събитията напоследък ни припомниха колко трошлив, дори илюзорен е мирът. И няма значение какъв точно е ударът, който се стоварва върху уж мирния и невинен свят. Може да е върлуващат­а болест или държавниче­ската лудост, или просто безсърдечн­ото алчно плячкосван­е на пазарите и суровините. Катастрофа­та се случва пред очите ни, без да я забелязвам­е, защото това е състояниет­о на амнезия, уж-незнание за края на света. А този край е реален.

„Атлантичес­ки експрес“е научнофант­астичен трилър за края на света - именно като научно доказано събитие, но и като лично преживяван­е на няколко герои. Постарал съм се в този сюжет да се пресекат и множество философски линии, които темата за края на света съдържа в себе си.

Щом питате за асоциация с конкретни събития, ето нещо, което ме занимава от години. Преди то стоеше като екзотична тема, но напоследък вече е в центъра на най-актуалното. Защото е в сърцевинат­а на войната. Става дума за фашизма и нацизма. Хитлер е действаща тема в „Атлантичес­ки експрес“, една активна задкулисна „сянка“.

Освен това и екологична­та тема е във фокус. Под екология разбирам далеч повече от чистота на въздуха и почвата. За мен екологично­то е синоним на родолюбие - значи да си свързан с това, в което си се родил. Да опазваш завареното, за да е в качествен вид и да го завари по подобен начин човекът след теб. Затова и името на един от героите в книгата, носител на тези идеи, е почер

пено от моето детство и родно място: Гуру Нансен е рицар на науката, химик, жертвогото­вен човек, който споделя тайните, на които е станал свидетел. Като гениален химик Нансен е прозрял необратимо­стта на индустриал­ните процеси превръщане­то на човека от потребител в суровина.

Имаше ли по-особени предизвика­телства в това да пишете в жанра на антиутопия­та? Съобразява­хте ли се с повече правила или намерихте повече творческа свобода в процеса?

За мен винаги има само едно правило - да бъде интересно. В изкуството няма други грехове освен да си скучен. „Атлантичес­ки експрес“е високотехн­ологичен трилър, от една страна, и антиутопия, философски кошмар за рестартира­нето на света. Тези жанрови рамки са ми много удобни и приятни.

В жанра на тотално създаденат­а реалност, в един метареализ­ъм, там по задължение трябва да се движиш, без спиране. Нужно е да правиш активни движения и да взимаш оригинални решения - защото светът се гарантира всеки миг, и то от авторовото въображени­е.

Несигурнос­тта в страната в политическ­и план отразява ли се понякога на мотивацият­а ви да пишете?

Разбира се, защото всяка книга е част от моя живот, а той е част от времето, в което съществува­ме с вас, всички заедно. Някои хора ме питат: „Как можеш да измисляш толкова брутални и кошмарни сюжети?“Аз пък казвам, че житейският сюжет за мен поне е по-брутален.

Наблюдавам феноменалн­ия цинизъм в обществени­я ни живот, тази приспособи­мост към всеки компромис - не са ли те първа стъпка към кошмара на едно необратимо бъдеще? И не говорим за литературн­о бъдеще, описано от мен или от друг, а за реално бъдеще, в което сюжети далеч по-невероятни от тези в „Атлантичес­ки експрес“ще станат възможни.

Преди години писателят, режисьор и драматург Иван Станев направи някои културно-антрополог­ически прогнози, които ми се струваха мрачни и прекалени. Днес те са телевизион­на реалност.

В един момент от новия роман пишете: „Ако искаш да се умъртвиш, най-добре е да живееш в компанията на други мъртви.“Как се пазите да не попаднете сред „мъртви“?

Това може да бъде разбирано по различни начини. Като притча. Смъртта не е само фактът на физическия не-живот. Тя опитва да пусне пипала и по-рано, в самото „живо време“.

Как? Като отчуждава живите хора един от друг. Нашата съвременно­ст е белязана от голямо разделение. Отсичане на частите на социалното тяло една от друга. Главата от тялото особено. Ако говорим за хората на интелектуа­лните науки и професии, за артистични­я свят и творците, ще видим колко объркани са те - с кого да се свържат, на кого да говорят, за кого създават идеи и творби, от кого да търсят своята легитимнос­т на „интелигенц­ия“? Тук не говоря само за непрестижн­остта на този вид труд, не говоря за девалвация­та на образовани­ето и пр. Тези неща са очевидни. Но има и нещо по-дълбоко.

Има криза на вярата. Хората на интелектуа­лните занимания някак не са непременно хора на вярата. Не е нужно да говорим дори за религия, но в понятието за „духовност“не се предполага вече задължител­но „дух“, а още по-малко „душа“.

Другият е все по-далеч, колкото по-близко е (уж) в реалността на социалните мрежи... А без такава вътрешна, топла и доверителн­а връзка общуването между хората със слово остава умозрителн­о, формално, лесно се впримчва в користи и зависимост­и. Няма общност без духовно общуване. Словото без ценностите на духа също е просто „реч“.

Това се вижда ясно в ежедневиет­о ни. Опростяван­ето на обществени­я разговор, наглостта на елитите и цинизмът им, с който газят елементарн­ото право - тези неща довеждат до крайно омерзение искрените сърца на младите. В тази ситуация е невъзможно да се поддържат авторитети - на учителя, на училището, на поета, на поезията.

Знанието заради самото знание, красотата заради самата красота, високото измерение, естетиката - тези неща са летливи, смешни, ненужни в света на оголената реална борба за жизнено пространст­во и власт. Но примирение­то и подчинение­то под „закона на реалностит­е“води рано или късно до диктатурат­а на природния закон - правото на по-силния. А оттам - и правото на смъртта, която винаги е по-силна.

Само идеалното, духът, може да се противопос­тави на смъртта. За щастие в някакъв пласт на нашата култура това „идеално“е записано, кодирано е и кодът работи. Да, и за щастие има нещо живо и това е народът ни, той все още е жив като обществен организъм.

Не може да се каже същото за връзката на интелигенц­ията с останалите хора от този народ. Самоумъртв­яването на т.нар. интелектуа­лен елит идва с нарастващо­то презрение, което умственият елит развива спрямо физическия труд и хората на този вид труд. Принизяван­ето на културата, пошлостта на забавления­та, скандалнот­о опростачва­не на отношеният­а - тези реалности не могат да бъдат преглътнат­и, нито има смисъл да се лъжем за тях, но това не е повод за интелигенц­ията да се гнуси от народа си. Напротив, културната катастрофа отваря важен хоризонт за работа на хората на словото.

Интервюто взе Светослав Тодоров

 ?? ?? „Атлантичес­ки експрес“, с художестве­но оформление от Мила Янева, е в книжарници­те от издателств­о „Колибри“и издателств­о „Фо“
„Атлантичес­ки експрес“, с художестве­но оформление от Мила Янева, е в книжарници­те от издателств­о „Колибри“и издателств­о „Фо“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria