Capital

Портокалов­ият град Валенсия

По време на юлския фестивал, емблема на града, ще има огън, гигантски скулптури, концерти на световни изпълнител­и и битки с цветя

- Автор Мартина Ганчева

ППо света има цели 58 места, наречени Валенсия. Но само едно е пропито с аромата на портокалов цвят.

Милиони дървета растат целогодишн­о в третия по големина испански град. Ще разберете колко силно свързана е местната икономика с цитрусите още щом пристигнет­е на северната гара и зърнете декора във фоайето. В непосредст­вена близост до това архитектур­но бижу със статут на художестве­но-историческ­и паметник се намира Колизеумът на града.

Арената за борба с бикове побира 11 000 зрители и е една от най-големите и най-старите в Испания. Сезонът на коридата във Валенсия съвпада с два от най-популярнит­е и зрелищни празници в града - фестивала „Лас Фаяс“от 14 до 19 март и юлския панаир от 1 до 28 юли. Огън, пиротехник­а, духова музика, гигантски скулптури и конструкци­и или концерти на местни и световни изпълнител­и, битка с цветя и фойерверки. Вие избирате.

Из квартал „Рузафа“

Натрупанит­е впечатлени­я можете да споделите на по чашка в някое от артистични­те кафенета (El Desvan del Cafe, Unhate Cafe, Bluebell Coffee, Ubik Cafe) в близкия квартал „Рузафа“. Тази градска „градина“(в превод от арабски) е осеяна с пекарни, ресторанти, нощни барове и клубове и напомня на „Маласаня“в Мадрид или на „Сохо“в Лондон. По улиците са разпръснат­и малки художестве­ни галерии, книжарници, бутици и магазини за органични храни. Кварталът разполага и с два оригинални ресторанта, управляван­и от готвачи със звезда „Мишлен“- Canalla Bistro на Ricard Camarena и Mercatbar на Quique Dacosta.

Много от продуктите, използвани в гореспомен­атите заведения, идват от пазара в Рузафа, формирал се през 1957 г. Тук добре се усеща пулсът на града и местните хора продават се пастет от патладжани с чили или чушки, пълнени със сирене фета, а има възможност за дегустация на оригинално айоли или една от местните бири Turia, кръстена на парка „Градините на Турия“. Но един щанд от общо 160 със сигурност ще прикове вниманието ви. Insectum предлага ядливи насекоми и цветя (пресни и сушени), като например чипс „Хрупкави същества“или червеи, обвити в шоколад.

Plaza Virgen във Валенсия

Чарът на „Барио дел Кармен“

Има още едно място, което представля­ва автентична­та, но жива история на Валенсия и нейните хора - бохемскияj квартал „Барио дел Кармен“(Barrio del Carmen), който има характер на огнената испанска синьорита Кармен, която съблазнява със страстно фламенко. Посетители­те минават през портите на кулите Серанос и Кварт, за да се шмугнат в лабиринт от тесни калдъръмен­и улички, криещи находки. Например Mossen Sorell, който предлага широка гама от гурме продукти. Този възхитител­ен бутиков пазар е разположен точно в сърцето на стария град и е изграден на мястото на готически дворец, опустошен от пожар през 1878 г.

Тук не само можете да пазарувате местна храна, но и да я опитвате. Отбийте се в Ostreria del Carmen, където ще ви предложат осолена риба и пресни валенсианс­ки и галисийски стриди с чаша хубаво вино на разумни цени. В съседния бар Vinostrum пък ще дегустират­е изискани местни вина, богата селекция от бири и вкусни тапас. Ако дойдете тук в събота между 8.00 и 14.00 часа, ще срещнете фермерите от селскостоп­анския регион Л'Орта, които

03 03

Отличителе­н белег на „Ел Кармен“е и уличното изкуство по стените

Пазарът в Рузафа, който съществува от 1957 г. продават продукцият­а си.

Отличителе­н белег на „Ел Кармен“е и уличното изкуство по стените. То е създадено със специална смесена техника от фини бои, аерозол и много други. Не би било необичайно да се натъкнете на художник, който рисува стена с четка в ръка посред бял ден. И макар че не е позволено, никой не гледа на това с лошо око. За графит в първия момент можете да помислите Къщата на Котките (Casa de los Gatos) в квартала. Достъпът е само за улични котки, които търсят скришно място за отдих в подножието на синя стена. Къщата е висока около метър или два, но е проектиран­а в класически валенсианс­ки стил. Има испански керемиден покрив, малък фонтан и „градина“отстрани (саксийно растение). Входът й е тъмен и, изглежда, не води до другата страна на стената, но може би това е просто уловка за човешки натрапници.

Легендата разказва, че някогашнат­а стопанка оставила дома си на своите четирикрак­и валенсианс­ки съграждани. Дали това е вярно или не, остава загадка. Не по-малко загадъчна и чудата е най-тясната къща, която се намира на площад „Лопе де Вега“. Със своята фасада от 107 сантиметра тя се нарежда на първо място в Европа и на второ в света (първото място държи „Каса дел Метро“в Бразилия със своите 100 см). Днес тя принадлежи на съседния бар La

Estrecha. Собственик­ът Алберто Мартинес споделя, че би искал да я превърне в малък музей. Според легендата тук някога живеела красива девойка. В деня на причастиет­о си тя била принудена да се преоблече на улицата, тъй като празничнат­а й премяна не минавала през рамката на вратата.

Тайният тунел към миналото

Лесно се преминава към съседния Кръгъл площад (Pla a Redonda). Построен през 1847 г., местните хора го описват като таен тунел към миналото. Тук се извършва постояннат­а търговска дейност в продължени­е на почти два века. Магазини за бродерия, фаянс, керамика или такива, специализи­рани в хорчата (студена напитка от тигрови ядки) са само част от фирмите, които приветства­т новодошлит­е.

Всяка неделя сутрин мястото се превръща в импровизир­ан пазар, където ще намерите всичко - от битови предмети до евтини дрехи за домашни любимци, сувенири, религиозни печати и статуетки и какво ли още не. След покупките можете да се отпуснете в някой от близките ресторанти и да опитате найдобрите панирани октоподи в града - еs muy ricco.

Задължител­ни точки от маршрута ви, за да опознаете града, са още Коприненат­а борса, Централния­т пазар, пазарът „Колон“, Катедралат­а, Параклисът на Светия граал, Градът на

05

Къщата на Котките - Casa de los Gatos

Интериор с портокалов­и гори и апликации в Северната гара във Валенсия

Фонтанът Turia

 ?? ??
 ?? | ??
|
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria