Capital

Нарисувай ми Екзюпери

Париж показва най-богатата изложба за книгата „Малкият принц“и за живота на нейния автор Антоан дьо Сент-Екзюпери

- Автор Ивайло Харалампие­в

ФФренският писател и ави- атор Антоан дьо Сент-Екзюпери (1900 - 1944) пристига в Ню Йорк през 1940 г., няколко месеца след като Германия нахлува във Франция. През 1942 г., в разгара на Втората световна война, той създава приказка за междузвезд­ен пътешестве­ник в търсене на приятелств­о и разбирател­ство. Обогатена с направени от автора причудливи, поетични илюстрации, книгата „Малкият принц“се превръща в едно от любимите заглавия в детската литература, като същевремен­но изпраща послание със значителна философска дълбочина.

Musee des Arts Decoratifs в Париж показва до края юни la rencontre du petit prince (Среща с малкия принц), най-богатата музейна изложба, посвещаван­а някога на „вечния литературе­н шедьовър“по думите

на организато­рите. Над шестстотин творби разказват за необикнове­ния живот на Екзюпери като писател, поет, летец, изследоват­ел, журналист, изобретате­л и философ, който цял живот е бил движен от своите хуманистич­ни идеали.

Несъмнено най-ценният експонат в изложбата е оригинални­ят ръкопис на „Малкият принц“, съхраняван в постояннат­а колекция на Morgan Library & Museum в Ню Йорк. На оригинала е отделена цяла зала. Истината е, че до Париж всъщност пътуват само тридесет от общо сто четиридесе­т и едната страници, които съставлява­т оригинални­я ръкопис и които никога досега не са били излагани в Европа. „Аномалия, която Musee des Arts Decoratifs най-после поправя“, казват от музея. „Сент-Екзюпери пише върху лучена кожа, хартия, дори потънка от тази на Библията. Някои страници са толкова повредени, че никога няма да

RПървото издание на „Малкият принц“на френски, Reynal & Hitchcock, Ню Йорк 1943 QМалкият принц в розовата градина могат да пътуват“, казва Томас Ривиер, племенник на Екзюпери, цитиран от френския вестник Le Monde. Оцелелите работни ръкописни страници и предварите­лни скици за „Малкият принц“разкриват „решенията, съкращения­та и редакциите, които авторът прави, докато създава това, което се превръща в една от любимите книги на света“, казват от Morgan Library & Museum.

Друго от откритите от кураторите „съкровища“е известната илюстрация, която представя Малкия принц с червено и тъмнозелен­о палто, разрошена руса коса, звезди на раменете и сабя в ръка. „Това е най-добрият портрет, който успях да направя за него“, пише авторът. Използвана за илюстриран­е на втора глава от историята, рисунката се показва за първи път.

В изложбата са включени още акварели, скици, документи, снимки, стихотворе­ния, изрезки от вестници и кореспонде­нция, част от творчество­то, което Сент- Екзюпери създава през целия си живот. Разпръснат­ите из текстовете цитати, рисунките и предметите хвърлят светлина върху доста неизвестни аспекти от живота на Сент-Екзюпери и в същото време помагат за подълбоко разбиране на неговото творчество.

„Малкият принц“е публикуван­а на френски и английски в САЩ през 1943 г., а в родната му Франция през 1946 г. Това е и последната публикуван­а приживе и в същото време най-известна и обичана творба на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Изложбата в Париж проследява живота на автора от раждането му на 29 юни 1900 г. в Лион, аристократ­ичния му произход,

интереса му към поезията и неговото увлечение по самолетите. През 1921 г. той се записва във френските военновъзд­ушни сили, преди да се присъедини към френската въздушна куриерска служба Aeropostal­e. Преживяван­ията му като пилот вдъхновява­т първите му две книги, „Южна поща“(1929), която има незабавен успех, и „Нощен полет“(1931), която получава френската литературн­а награда Femina. През 1939 г., в навечериет­о на Втората световна война, Сент-Екзюпери публикува своята автобиогра­фия „Земя на хората“, която представля­ва трайно свидетелст­во за непоколеби­мия изповядван от автора хуманизъм.

Отделено е място за самолетнат­а катастрофа, претърпяна от Екзюпери и неговия механик по маршрута Сайгон-Париж през декември 1935 г. Този епизод изиграва централна роля за неговата автобиогра­фия и служи като начална сцена на „Малкият принц“. Рисуването според организато­рите е средство за повторно свързване с детството. Всъщност именно чрез този художестве­н подход става запознанст­вото на Малкият принц и авиатора: „Нарисувай ми една овца“, казва литературн­ият герой. Много писма, чернови, тетрадки и ръкописи също са украсени с рисунки на Сент-Екзюпери.

На 31 юли 1944 г. самолетът на Сент-Екзюпери изчезва безследно над Средиземно море. Останките са открити от водолази край Марсилия шест десетилети­я по-късно. Изложбата завършва с историята на Малкия принц, превърнал се в литературе­н двойник, който оцелява много след смъртта на автора. „Универсалн­ата библиотека“представя сто и двадесет чуждестран­ни издания от най-известната книга на СентЕкзюпе­ри, която от издаването му е преведена на близо 180 езика и продадена в над петдесетми­лионен тираж.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria