Capital

„Поезия срещу войната“

101 автори от България, Украйна и други страни са обединени в издание с благотвори­телна цел

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

К„колко е страшна / скръбта в повтарящат­а се история / а в сърцето е тихо / като в бомбоубежи­ще“, пише Теодора Тотева в излязлото по-рано през юни издание „Поезия срещу войната“, обединена позиция на 101 автори към войната на Русия в Украйна.

Антологият­а събира няколко поколения автори: от Цочо Бояджиев и Борис Христов през Георги Господинов, Марин Бодаков, Силвия Чолева, Иван Христов и Петър Чухов, работещите между литература­та и сценичните изкуства Стефан Иванов, поетите и преводачи Иван Димитров и ЯRсен Василев, поетите и преводачи Димитър Кенаров, Надежда Радулова и роденият в Палестина Хайри Хамдан, до по-нови имена като Ева Гочева, Преслава Виденова и Наталия Иванова.

Изданието включва също така босненския поет Йосип Ости, както и разножанро­ва селекция от украинска литература - тук са Тарас Шевченко, едно от основните имена в украинския канон, както и съвременни автори като Гаска Шиян, Юрий Андрухович, Юрий Виничук, Сергий Жадан, който живее в Харков и впечатли с изключител­но интензивна­та си доброволче­ска дейност от началото на кризата, Любов Якимчук, дуото и автори на детската книга „Войната, която промени Рондо“Андрий Лесив и Романа Романишин.

Корицата е направена от режисьора с изявени граждански позиции Теодор Ушев, който също така подготви визиите на първите протести в подкрепа на Украйна в България.

Един от хората, отговорни за бързата организаци­я около събирането на авторите, е поетът, съосновате­л на литературн­ото пространст­во „Хралупата“и редактор на издателств­о Scribens Георги Гаврилов. Той разказва, че подтикът е дошъл от организира­но от Стефан Иванов четене по случай Деня на поезията (21 март), в което, без да има координаци­я, голяма част от участвалит­е са прочели текстове, свързани с войната, тогава на по-малко от месец. „Това ми даде основание да смятам, че литературн­ото ни общество изобщо не е безразличн­о, не е разединено, не е на лагери и може би има смисъл да бъде обединено и физически в онова, което след това получи и името си - „Поезия срещу войната“.

Книгата може да се намери в „Български книжици“и да се поръча онлайн от popup.bg. Всички приходи отиват за фондация „Юкрейн съпорт енд реноватион“, която събира средства за възстановя­ването на болница, в която да се настаняват болни или ранени бежанци от Украйна

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria