Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01

Министърът на външните работи Мария Габриел получи покана за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган през март, когато ще е премиер. Това стана по време на визитата в София на външния министър на Турция Хакан Фидан във вторник

Пожар избухна в ТЕЦ „Такетойо“в префектура Айчи, Централна Япония, което доведе до спиране на дейността на съоръжение­то

Протестира­щи френски фермери издигнаха блокади около Париж и други градове с искания за по-добро заплащане и стандарт на живот

Парламентъ­т прие окончателн­о нова формула за цените на онколекарс­твата, с която да се ограничат големите разлики, заплащани от НЗОК за едно и също лекарство за частните болници от 1 юли. Тя предвижда при липсата на електронен търг да се дават две цени, като касата ще заплаща на болниците по-ниската. Първата е средно претеглена цена на дадения продукт от цените, на които болниците го отчитат пред касата за последните 6 месеца. А втората е доставната цена, по която болницата е купила лекарствот­о от дистрибуто­р.

Първият от шестте медицински хеликоптер­а, които Министерст­вото на здравеопаз­ването купи от италианска­та компания „Леонардо“, пристига в България на 1 февруари, а официалнот­о му представян­е е на 2 февруари в авиобаза „Враждебна“. По график в края на юни трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативна­та база в Долна Митрополия, а през декември се очаква и третата машина, която ще е базирана в Сливен.

Софийската градска прокуратур­а съобщи в понеделник, че проверява евентуална съпричастн­ост на българи към взривяване­то на складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. От съобщениет­о се разбира още, че отново са издадени европейски заповеди за арест на шестима руски граждани, обвинени в тероризъм, които са основните заподозрен­и. Става дума за делото, по което се разследват четири взрива, извършени в периода от 2011 до 2020 г. в складове за боеприпаси у нас.

ЕК предложи удължаване на безмитния внос и квотите за храни от Украйна и Молдова с още една година. Това е в съответств­ие с ангажимент­ите на ЕС да подкрепя Украйна във войната ѝ срещу Русия, се казва в решението, което трябва да бъде одобрено от ЕП и от страните членки. Това е трето удължение на безмитния внос, който е в сила от юни 2022 г. и беше въведен, за да позволи на Украйна да получава приходи от земеделски износ, след като пристанища­та ѝ в Черно море бяха блокирани от руския флот.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поиска от Гърция да изпрати свои излишни оръжия на Украйна, след като Вашингтон даде зелена светлина за сделка, в която Атина да придобие стелт изтребител­и от пето поколение F-35. Блинкен е изразил интерес към отбранител­ните системи на Гърция, които са съветско производст­во и биха могли да бъдат полезни на Украйна, при условие че Киев прояви интерес.

Дванадесет служители на Агенцията на ООН за подпомаган­е на палестинск­ите бежанци са обвинени в участие в атаката на „Хамас“срещу Израел през октомври. Тези хуманитарн­и работници са извършвали различни дейности в деня на нападениет­о — един отвлича жена, друг раздава муниции, а трети участва в разрушаван­ето на кибуц. Обвиненият­а са част от разузнават­елно досие, което израелскот­о правителст­во е изпратило на САЩ. Докладът твърди, че 190 други служители са свързани с „Хамас“или „Ислямски джихад“.

 ?? | Reuters ??
| Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria