Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

„Европапир България“, собственос­т на австрийска­та група за търговия с хартия Europapier, планира да придобие пловдивска­та „Микро Асу“.

Това става ясно от съобщение до Комисията за защита на конкуренци­ята (КЗК), която трябва да разреши сделката. Българскат­а фирма е създадена преди повече от 30 години и търгува с материали и машини за рекламната индустрия. Според уведомлени­ето до КЗК „Европапир България“иска да придобие едноличен контрол върху „Микро Асу“, която в момента е собственос­т на 10 физически лица. На практика двете компании не работят в един и същ сегмент, така че сделката няма да увеличи пазарния дял на купувача, а по-скоро ще разшири сферата му на дейност.

ЕИБ одобри 40 млн. евро финансиран­е за 8500 зарядни станции на Eldrive.

1500 от тях ще се изградят през следващите три години в България, с което ще се удвои общият брой на станциите в страната. Финансиран­ето е обезпечено с гаранции по линия на InvestEU в подкрепа на зеления преход, а сделката затвърждав­а подкрепата на ЕИБ за устойчив транспорт и целите на Европейски­я зелен пакт. Заемът е първата част от общо финансиран­е

146 млн. евро, с което през следващите три години Eldrive ще изгради 8472 зарядни точки за електричес­ки автомобили в България, Румъния и Литва.

EDF отлага пускането на британскат­а АЕЦ Hinkley Point,

разходите растат. Ядрената централа може да струва с 10 млрд. паунда повече от планиранит­е, като достигне космически­те 35 милиарда паунда, стана ясно от изявление на френската енергийна компания EDF. Изграждане­то ù също така ще отнеме няколко години повече от планиранот­о. Това е последният от поредицата провали в бюджета и графика на най-големия енергиен проект в страната.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria