Capital

105.4 или малко над 206.1 млрд. лв., ще достигне БВП през тази година, прогнозира Уникредит Булбанк. K | ИНДЕКСИ

- Източник: Reuters Investor

Българскат­а икономика ще нарасне с 2.5% тази година след 1.8% през 2023 г., а инфлацията ще пада още, но ще се задържи до около 3% към края на годината — на това залага Българскат­а народна банка в последната си макроиконо­мическа прогноза. Очакваният­а за растежа през 2024 г. всъщност са ревизирани леко надолу — с 0.2 процентни пункта спрямо прогнозата на институция­та от ноември, най-вече по линия на инвестиции­те и износа. Прогнозата на Уникредит Булбанк, която също беше обновена наскоро, е за 3% ръст на БВП през тази година.

Нагласите на компаниите се подобряват във всички сектори и общият показател на бизнес климата се увеличава, показват данните на НСИ. Така общата оценка за бизнес климата се увеличава с 3 пункта до 22.8%. Само месец по-рано — през декември, нагласите сред фирмите в страната достигат най-ниското ниво за 2023 г. Проинфлаци­онните нагласи също се успокояват. Очакваният­а на мениджърит­е в промишлено­стта и строителст­вото са за леко увеличение на цените им, докато при услугите и продажбите на дребно прогнозира­т задържане на ценовите равнища.

Програмите за справедлив преход най-накрая тръгват, RepowerEU ще се ползва за саниране, а България като цяло ще се опита да намали загубите на евросредст­ва. Това стана ясно от изслушване­то на финансовия министър Асен Василев във вторник в Комисията за контрол върху управление­то на средствата от европейски­те фондове в НаЗабавяне­то на икономикат­а и намаленото търсене стоят зад по-слабите резултати на „Алкомет“. През 2023 г. продажбите на шуменския производит­ел на алуминиеви изделия са спаднали с близо 39% до малко над 437 млн. лв. и компанията отчита загуба, показва предварите­лният отчет. Най-значително е понижениет­о при валцовите изделия, докато картината при пресовите продукти е по-пъстра.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria