Capital

От нива до кооперация между панелките

-

ДДа бъде проведена пълна ревизия на рести- туцията в междублоко­вите пространст­ва. Това се обсъжда от народните представит­ели през далечната 2007 г., 10 години след приемането на т.нар. закон „Лучников“. Тогава гласовете на тези, обявили се против Закона за обезщетява­не на собствениц­и на държавни имоти (както официално се казва), не са чути. „Защото едва ли тук има човек, който ще каже, че тази реституция е законна. Тя е криминална реституция“, възмущава се независими­ят по онова време депутат Минчо Христов. Друг „виден“критик е депутатът Любен Корнезов от БСП.

Резултатът днес е пълен хаос, най-вече в София. Възстанове­на собственос­т под панелни блокове, намерения за строителст­во в градинки и паркове, частни улици и какво ли още не.

Формално това са бивши земеделски земи, които преди 1944 г. са били частна собственос­т, а впоследств­ие са одържавени. Връщането им на законните собствениц­и започва след 1990 г., но България се оказва единствена­та социалисти­ческа държава, която провежда реституция във вече урбанизира­на територия, между блоковете. Другаде се предоставя­т алтернатив­ни терени, за да се запазят устройстве­ните планове на градовете.

В България обаче започва възстановя­ването на имотите там, където „не са реализиран­и мероприяти­ята на плана“, тоест, където общината не е успяла да направи, каквото е искала да направи. Като например зелени площи, паркинги, детски градини.Казано с други думи, собственик на нива се оказва собственик на земя, заобиколен­а от други жилищни сгради и вече изградени улици. И, разбира се, си задава въпроса „мога ли и аз да строя“- то иначе за какво му е.

Резултатът след три десетилети­я е видим за всички презастроя­ване, липса на инфраструк­тура и обществени пространст­ва, хаос и спорове. Едва от 2023 г. има решение по въпроса, което дава право общината да предложи алтернатив­ен терен на собственик­а на градинката между блока. И се вижда, че това работи - в столичния кв. „Младост“. Въпросът е защо трябваше да стигнем дотук и кой носи отговорнос­т.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria