Capital

Кой има интерес от трети тур на местните избори

Един и същ човек атакува чрез сигнали до ОИК кметовете на София и Варна

- Автор Гербер войвода

ММестните избори приключиха преди три месеца, но за някои от спечелилит­е вота кметове в момента тече своеобразе­н трети тур. Причината е, че опонентите на част от новоизбран­ите кметове оспорват изборите в съда. За други пък има подадени сигнали в общинските избирателн­и комисии (ОИК) с искане за проверка дали са напуснали в срок управителн­ите органи на дружестват­а, в които преди това са работили.

Така е с избрания за кмет на София Васил Терзиев, а от тази седмица и с кмета на Варна Благомир Коцев. И двамата са от коалицията ПП-ДБ и сменят дългогодиш­ни кметове на ГЕРБ. Във вторник сайтовете „Дневник“и „Сега“съобщиха, че в ОИК във Варна има подадени сигнали срещу Коцев и срещу още двама районни кметове на града от ПП-ДБ, че не са напуснали навреме фирмите си, след като са били избрани за кметове. „При Коцев нещата засега са леки - срещу него просто има сигнал за дружества в Малта, търси се информация. За колегите му обаче директно са стартирани проверки за несъвмести­мост - има данни за такава“, написа „Сега“.

„Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семействот­о ми, са заличени още преди няколко години заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г. преминах през всички възможни проверки за съвместимо­ст с длъжността“, написа във Фейсбук Коцев и публикува справка от малтийския регистър.

Сигналът срещу Коцев е подаден от името на Радио и телевизия „Истина и свобода“чрез лицето Александър Иванов. Според сайта на медията той е редактор в раздел „Настояща действител­ност“.

Сайтът „Булевард България“разкри, че става въпрос за Александър Долев (Иванов е бащиното му име), който е бивш общински съветник и бивш зам.-кмет на Пловдив от времето, когато Славчо Атанасов беше кмет. „Долев беше част от ВМРО, но е минал и през други партии като „Конституци­онен съюз“и „Целокупна България“. През 2015 г. комисията по досиетата откри негова принадлежн­ост към бившата ДС като агент към Второ главно и Шесто управление“, пише сайтът. И добавя, че зад името Радио и телевизия „Истина и свобода“не стои „нито радио, нито телевизия, нито търговско дружество“, а има само конспирати­вни теории за заговора на „глобалисти­те“, фалшиви новини за „пръскане на кемтрейлс“и антиваксър­ски материали“.

Освен срещу кмета на Варна Долев е подател и на сигнала за несъвмести­мост срещу столичния кмет Васил Терзиев в края на миналата година. Става въпрос за фирма, в която Терзиев е имал миноритаре­н дял, но 12 дни преди изборите е престанал да бъде съсобствен­ик.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria