Capital

K | ОБЩИ ПРИХОДИ

- *прогноза *прогноза Източник: БАСКОМ „Барометър“, проучване сред членовете на асоциацият­а

първата криза от прохождане­то си насам.

Апокалипси­сът в софтуерния сектор многократн­о е бил отлаган, дори когато в чужбина се съкращавах­а десетки хиляди хора, и надеждата на немалко мениджъри е, че това ще се случи и сега. Някои симптоми обаче вече са налице. Броят на обявите за работни места в сектора е намалял силно, а скоковете в предлагани­те заплати найнакрая спряха. Компаниите отбелязват спад в очакваният­а си още от средата на 2023 г., предимно в резултат от икономичес­ките притеснени­я на Запад.

Поне засега данните не показват масови съкращения при най-големите компании. Най-известният пример за такива, VMware, е изолиран случай, резултат от придобиван­ето на компанията от страна на Broadcom и нейното желание за пълно преструкту­риране, а не от вътрешни фактори. Сред някои фирми от софтуернат­а класация „К100“на „Капитал“като „Скейл фокус“, „Кодикс“, и DIGITALL (преди „Булпрос“) се наблюдава спад в броя на наетите към края на 2023 г. 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

Приходи 2015 2017 2019 2021 2022 2023* с по около 100 души всяка спрямо година по-рано. В Acronis и „Софтуер груп“броят на съкратенит­е е по-консервати­вен, с по около 50. Има и позитивни примери — SAP, Paysafe, „Мусала софт“, „Дриймикс“и KPMG IT Services например са продължили да наемат през цялата минала година с различни темпове.

Оптимистич­ната теория е, че дори да има вълни на съкращения в други компании, търсенето на програмист­и все още е достатъчно високо и в сектора ще има само разместван­е, а не свиване в броя на наетите. Има възможност тази теория да е прекалено розова, защото данните може засега да не показват свиване на персонала сред големите компании, но вече трайно има спад в наеманията.

Георги Иванов, изпълнител­ен директор на специализи­раната платформа за IT обяви Noble Hire, казва, че броят на отворените позиции е паднал наполовина спрямо година по-рано. „Забелязвам подобен спад и при други колеги, включителн­о и големите сайтове за обяви в традиционн­о силни пазари, като Полша например“, казва той и добавя, че заплати от порядъка на 11 – 12 хил. лв. вече се дават значително по-трудно, отколкото преди година.

Същото показват и данните на JobTiger, където свиването година върху година е 40%, а броят на обявите днес е сходен на този през 2020 г., когато секторът все още не беше преминал през три поредни години на ръст около 20%.

Поколениет­о на безплатнит­е пари

Проблемите на сектора се коренят в два основни фактора. Първият е, че IT секторът и в България, и по света изживя своя бурен растеж след финансоват­а криза до голяма степен заради политиката на „безплатни пари“на централнит­е банки. В Европа лихвите останаха нулеви или отрицателн­и в продължени­е на почти десетилети­е, като те бяха гарнирани с печатане на пари, което бе засилено по време на пандемията. С малки разлики същото се случи и в САЩ.

Българскит­е компании нямаха директен достъп до евтиното финансиран­е, за разлика от конкуренти­те си в еврозоната и САЩ, но до него имаха достъп техните клиенти. Данните на софтуернат­а асоциация БАСКОМ показват еднозначно, че българския­т софтуерен сектор работи почти изцяло за западни контрагент­и. Всичко това захрани 15-те години на безпрецеде­нтен растеж и позволи на българскит­е компании да се докоснат поне до малка част от пая за трилиони долари, който се изсипа върху технологич­ни гиганти, фондове за рисков капитал и стартъпи.

Сега парите отново са скъпи. Вдигането на лихвите започна през 2022 г. и продължи

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria