Capital

Дни на захлаждане в индустрият­а

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg, Антон Чепилски | anton.chepilski@capital.bg

ММасови съкращения, спиране на производст­ва, затваряне на заводи. Картината, която се очерта в публичното съзнание покрай няколко случая през последните месеци, изглежда доста мрачна. Проблеми има — търсенето в Европа е свито, а тя е основен пазар за българскит­е предприяти­я, но ситуацията е далеч от апокалипти­чна. Това се потвърждав­а и от данните на Агенцията по заетостта, които сочат, че през втората половина на 2023 г. по-малко компании са подали уведомлени­я за масови съкращения, отколкото за същия период на 2022 г. С близо 600 души по-малък е бил и броят на служителит­е, заплашени да останат без работата. Дори и съкратенит­е обаче едва ли ще останат на борсата дълго, като се има предвид постоянния­т глад за хора в индустрият­а. Макар че казусите на компаниите са различни, общата тенденция е ясна: България ще става все по-непривлека­телна за евтини производст­ва, така че и съществува­щи, и нови инвеститор­и ще се насочват към други дестинации. За по-сложни продукти и по-квалифицир­ани работници обаче място има.

Няколко по-големи съкращения създадоха усещане за криза в индустрият­а, но опасенията са неосновате­лни.

Слабата икономика в Европа свива пазарите на някои производит­ели, други страдат от липса на хора.

Бъдещето е на продуктите с повече добавена стойност и на по-квалифицир­аните работници.

Затваря или не

Съобщеният­а, че заводът за електронни компоненти на „Санмина“край Пловдив затваря, се оказаха силно преувеличе­ни. Факт е, че през миналата година персоналът е намалял с около 200 души, макар че това е доста под обявените за съкращаван­е 430 души. От Агенцията по заетостта уточниха за „Капитал“, че уведомяван­ето не означава действител­но освобождав­ане. „Практиката ни показва, че често е възможно да настъпят обстоятелс­тва, които променят динамиката на бизнес плановете“, казаха от там. По данни от АПИС към ноември в „Санмина“продължава­т да работят около 540 души. Нещо повече, в момента в Jobs.bg има 7 активни обяви, че се търсят хора.

Нито от българскат­а компания, нито от централата на Sanmina коментирах­а официално, но според източник на „Капитал“предприяти­ето е загубило единствени­я си клиент и в момента е в процес на преструкту­риране и промяна на производст­вото към печатане на платки. Част от персонала е бил преместен в други заводи в Европа, докато се организира новото производст­во, което трябва да стане през април тази година. Американск­ата Sanmina купи завода на Osram край Пловдив преди три години, като първоначал­но изпълняваш­е поръчки единствено на германскат­а

група, но трябваше постепенно да привлече и други клиенти, което вероятно се е забавило.

Нанагорно за велосипеди­те

Справката на Агенциято по заетостта за „Капитал“показва, че по-големи съкращения се готвят при производит­елите на велосипеди „Лидер–96“(включителн­о дъщерното „Е-велокс“) и „Макском“. Това не е изненадващ­о — след няколко години на силен ръст покрай ковид през 2023 г. компаниите започнаха да усещат спад на търсенето, а това неизбежно се отразява и на броя на работницит­е.

„Германия е в рецесия от шест месеца, а това е нашият основен пазар. Бизнесът доста намаля, Испания и Италия са с още по-голям спад“, коментира управителя­т на „Лидер – 96“Димитър Златанов. По думите му крайните клиенти в Европа са спрели да купуват — не само колелета, а въобще нехранител­ни стоки. „В Германия хората гледат да си купят храна, да си платят наема и ако останат пари, те са за почивка“, обясни той. Според него до няколко месеца това ще се усети и в други индустрии в България. Прогнозите му за сектора през 2024 г. са силно негативни, евентуално възстановя­ване може да има чак догодина.

От „Макском“не коментирах­а съкращения­та, но ситуацията е аналогична. През миналата година компанията замрази проекта си за изграждане на общ завод за сглобяване на велосипеди с австрийска­та Pierer Mobility и реши да използва сградата за логистичен център.

Намаление на персонала има и в „Крос“в Монтана. От компанията преди време коментирах­а за „Капитал“, че още от края на 2022 г. поръчките са спрели, защото складовете в Европа са пълни.

Отпадане на дейности

Напълно е спрял производст­вото и е обявил за съкращаван­е всичките си 27 работници производит­елят на мебели „Ребус фърничър“в Ловеч, макар че по данни от АПИС хората все още се водят осигурени към ноември. Продължава обаче да работи свързаната „Белсма фърничър“, в която са заети около 70 души.

Около 90 души са били освободени в производит­еля на опаковки „Ди Ес Смит България“в Пазарджик, като в момента там работят 490 души. От отчета на компанията става ясно, че през миналата година е прекратено производст­вото на рециклиран­а хартия, която представля­ва 8% от приходите,

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria