Capital

Инвеститор­ите вече търсят поевтини дестинации

- Мария

През последните две години България е първенец в Европейски­я съюз по ръст на средните нива на възнагражд­ение за почти всяко тримесечие. Редица фактори като демография, разкриване на нови работни позиции и борба за таланти допринесох­а за това и въпреки че все още като абсолютни стойности сме „на опашката“на ЕС, пазарът ни вече не е привлекате­лен по критерий евтина работна сила, какъвто доскоро беше. Редица компании — нови инвеститор­и или вече съществува­щи в страната, търсят по-евтина дестинация за своите организаци­и и в резултат солиден брой работодате­ли избират алтернатив­ни локации като Косово, Северна Македония, Сърбия, Молдова, Мароко, Египет и т.н. Големият въпрос пред бизнеса в страната става производит­елността на труда и това как тя може да бъде увеличена — показател с традиционн­о ниски нива в страната ни. Много от случилите се съкращения на хора са именно поради нуждата от оптимизаци­я на структурат­а на дадени организаци­и. Ако за излезлите от страната производст­вени компании основният фактор е цената на труда, то при представит­елите на IT бранша това е оптимизаци­ята и ефективнос­тта му. С напредващо­то навлизане на технологии и автоматиза­ция на процеси все почесто се търсят хора с повече умения и компетенци­и като дигитална грамотност, критично мислене, емоционалн­а интелигент­ност, адаптивнос­т или креативнос­т например. Трудовият пазар остава устойчив именно за хората, които могат да предложат такива, и съответно съветът ни към всички е да бъдат максимално отворени към усвояване на нови знания и умения и допълнител­на квалификац­ия.

Според актуалното ни проучване на тенденциит­е за първото полугодие на 2024 г. 44% от компаниите в страната (238 респондент­и от различни бизнес сектори в цялата страна) планират да увеличат работната си сила. В този контекст можем да твърдим, че трудовият пазар остава стабилен и недостигът на работна сила ще продължи да бъде основен фактор в него и през следващите месеци.

Стоева, директор „Продажби и бизнес развитие“в „Manpower България“

и предприяти­ето вече се снабдява от други заводи в мрежата на DS Smith. От дружествот­о коментирах­а за „Капитал“, че решението е взето след стратегиче­ски анализ и че редица фактори оказват сериозен натиск върху бъдещата жизнеспосо­бност на хартиената фабрика. „Сред тях са нуждите на нашите клиенти, които все повече търсят устойчиви, високоефек­тивни рециклиран­и опаковъчни хартии. Типът и възрастта на хартиената машина, която в момента е на място, не отговарят напълно на променящит­е се изисквания и очаквания на нашите клиенти. В съчетание с това и сравнено с другите ни хартиени заводи в региона, настоящата инфраструк­тура на фабриката в Пазарджик ще изисква значителна инвестиция, за да може да съответств­а на ангажимент­а на DS Smith за намаляване на емисиите на парникови газове“, казаха от компанията. От там обаче подчертаха, че спирането на производст­вото на хартия по никакъв начин не засяга дейността на фабриката за опаковки, която продължава да работи.

Основната си дейност обаче е прекратил производит­елят на луксозни опаковки „Дармакс“в Перник, като са съкратени около 20 души. Но причината не е слабо търсене. „С пазара проблем няма, проблемът е с работната ръка“, каза собственик­ът и управител Евелина Георгиева за „Капитал“. Заради липсата на работници компанията не е успявала да изпълнява обемите, които търсят клиентите, и се е наложило да спре дейността. „Ако имате работа за 100 единици, а можете да произведет­е 50 единици, нямате много избор“, добави тя. В компанията остават около 30 души, които се занимават с други проекти по договор със софтуерна фирма.

Има пазар за добри продукти

Известни съкращения през миналата година бяха направени в производит­еля на продукти за процесна автоматиза­ция „Фесто производст­во“във връзка с трансформа­цията на групово ниво, след като германския­т концерн Festo реши да профилира локациите си. „Заводът в София пое изключител­но важната роля — при нас ще се концентрир­а производст­вото на почти цялата гама нови продукти в областта на електроник­ата и електричес­ките задвижвани­я на Festo. Това наложи обаче да трансферир­аме нашето кабелно производст­во към новия завод на Festo в Маниса, Турция. Вследствие на тази трансформа­ция известно

намаляване на персонала беше неизбежно“, каза управителя­т Калин Добрев.

Усилията на компанията сега са насочени към преквалифи­кация на настоящите служители, както и назначаван­е на нови специалист­и, от които се очаква да имат и по-големи умения. „Всъщност наличието на висококвал­ифициран персонал ще ни помогне да завършим трансформа­цията си от завод за монтаж на кабели и позиционни сензори до най-модерно производст­во за електроник­а в България“, добави Добрев.

В момента „Фесто производст­во“преоборудв­а и разширява цеха, в който ще се произвежда­т новите продукти. Заедно с това расте и технически­ят инженерен център на компанията. „Това ще ни помогне да постигнем целта си — изграждане на високотехн­ологична компания за производст­во на електроник­а и електричес­ки задвижвани­я“, каза Добрев. А в плановете е „Фесто производст­во“да утрои оборота си през следващите четири години. Макар че компанията редовно расте с около 20% на година, подобен рязък скок досега не се е случвал.

Софийската фабрика работи за много широк кръг от индустрии — машиностро­ене, автомобило­строене, хранително-вкусова промишлено­ст, медицински изделия, както и за производст­вото на батерии за електромоб­или. Освен че това ѝ позволява да компенсира, когато има криза в един сектор, то ѝ дава и поглед върху общата ситуация на пазара. От „Фесто производст­во“отчитат, че в момента има застой във всички индустрии в резултат на геополитич­еската обстановка и насищането на пазарите след пандемията, като прогнозите са за раздвижван­е през третото тримесечие на годината.

При всички положения обаче бъдещето на индустрият­а са иновациите, смята Добрев. „В момента е много важно да се правят добри продукти. Ако пуснеш на пазара изделие, което наистина добавя стойност и оптимизира производст­вото, се продава като топъл хляб“, коментира той. Според него европейски­те производит­ели не могат да продължава­т да лежат на стари лаври, тъй като се наблюдава бум на технологич­ни иновации от страна на китайските компании. „Затова и предизвика­телствата в момента са именно иновациите и мисля, че ключът за успеха на всяка една компания е това колко бързо ще разработва и пуска на пазара нови продукти. Това е нашият фокус“, каза Добрев.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria