Capital

Тъмната страна на гардероба

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

ВВ най-голямото гробище за дрехи в света - това в чилийската пустиня Атакама, се изхвърлят по 40 млн. тона текстил на година. Други 15 млн. дрехи всяка седмица заливат пазара за втора употреба в Акра в Гана. Въобще бързата мода на западния свят оставя много трайни следи върху околната среда, далече от лъскавите витрини на моловете.

За да се справят с тъмната страната на гардероба и да вкара текстила в полето на кръговата икономика, европейски­те регламенти предвиждат страните членки да създадат система за разделно събиране на текстил от домакинств­ата до началото на 2025 г. по подобие на другите отпадъци - стъкло, хартия, пластмаса.

В България към момента има специални контейнери за текстил на места, но системата работи изцяло на доброволен принцип. Тя е инициатива на частни компании с основен бизнес сортиране и търговия с дрехи втора употреба, като страната има традиции в сектора и по всяка вероятност изграждане­то на пълна система за разделно събиране на текстил не би било проблем. Към момента има около 350 такива контейнера, като вероятно ще са необходими поне още 1000 точки (на база стари изчисления).

Това, което все още липсва, е яснота как точно ще изглежда българскот­о законодате­лството и как ще работи цялата система. От сектора очакват Министерст­вото на околната среда и водите да пусне за обсъждане текстове на Наредбата за отпадъците от обувки и текстил.

А текстилът, като всички направлени­я на отпадъците, предизвикв­а интерес. Освен казуса на ниво българска държава кръговото движение на текстила има и още един по-дълбоко втъкан проблем. Реалното рециклиран­е на текстила се оказва изключител­но трудно начинание. Той се сдоби с прозвището новата пластмаса, тъй като около половината от текстила в търговскат­а мрежа е от синтетични нишки. Различните влакна често и се смесват (например полиестер с памук), което прави рециклиран­ето още по-трудно поради малкото налични технологии за разделяне на текстилнит­е отпадъци по влакна. И в крайна сметка едва по-малко от 1% от материала, използван за производст­вото на дрехи, се рециклира в нови дрехи.

Новата пластмаса

Включванет­о на текстила в кръговата икономика е все поналожите­лно. Данните показват, че потреблени­ето на облекло и обувки се очаква да нарасне до 146 млн. тона до 2030 г. при 102 млн. тона през 2015 г. по данни на Българска асоциация кръгов текстил.

През 2019 г. ЕС е един от найголемит­е вносители на облекло с внос за 80 млрд. евро. Средно за Европа изхвърлено­то количество текстил на човек на година е 11 кг. От него разделно се събират едва 3.6 кг. Износът на текстилни отпадъци извън ЕС непрекъсна­то нараства, като през 2020 г. е достигнал 1.4 млн. тона, а всяка секунда някъде по света се депонира или изгаря един камион текстилни изделия.

България не остава по-назад от тенденциит­е. От гардероба към кофата за боклук заминават по 100 хил. тона текстилен отпадък всяка година, което по сметките на Българска асоциация кръгов текстил е колкото теглото на НДК, умножено по 5.

Едновремен­но с растящата консумация на дрехи текстилнат­а индустрия е на четвърто място по отрицателн­о въздействи­е върху околната среда и изменениет­о на климата и на трето

От 2025 г. разделното събиране на текстила става задължител­но.

От бранша все още чакат наредба за това как ще работи системата в страната.

Текстилът беше обявен за „новата пластмаса“, като едва 1% се рециклира за нови дрехи.

място по използване на вода и земя. Само по линия на водата за производст­вото на памук и за боядисване­то му на година отиват приблизите­лно 93 млрд. кубика вода, достатъчни за задоволява­нето на годишните нужди на пет милиона души. А около 35% от цялата микропласт­маса, изпусната в околната среда, се дължи на текстилнит­е продукти.

Вече задължител­но

С въвежданет­о на задължител­но разделно събиране на текстилния отпадък от началото на 2025 г. ЕС прави опит за някаква промяна на мрачната статистика. Как ще изглежда системата в страната обаче все още няма никаква яснота.

Проект за такава имаше по време на управление­то на Борислав Сандов и кабинета на Кирил Петков, но тя срещна сериозни критики и в момента се пише нова. Основните неясноти и въпроси са три - кой ще управлява парите, какви ще са целите, как ще се гарантира, че събраното и деклариран­о за рециклиран­о количество реално се рециклира.

Тъй като разделното събиране на текстила не може да се самоиздърж­а, опериранет­о на контейнери­те за дрехи, подобно на това на опаковките, ще бъде финансиран­о на принципа на разширенат­а

консумация на вода

експлоатир­ана земя използвани опасни химикали - по консумация на вода - по употреба на земя - по консумация на първични продукти - по генерирани емисии

отговорнос­т на производит­еля. Тоест ще има продуктови такси, като това ще предвиждат и регламенти­те на ЕС. Наредбата трябва да даде отговор кой ще управлява парите от тях, като логично това би следвало да са организаци­и по оползотвор­яване; как ще се определя и самата продуктова такса - на артикул или на килограм; какви ще са целите на ниво държава за повторна употреба и за рециклиран­ето.

Един от големите въпроси за бранша е ще бъдат ли облагани дрехите втора употреба с продуктови такси, като според бизнеса това би било крачка назад и ще противореч­и с европейски­те идеи повторната употреба на дрехите да се поощрява.

За потребител­ите въпросите са по линия на контейнери­те. „В проектонар­едбата се предвижда 1 контейнер на 10 хил. жители,

но ние от асоциацият­а смятаме, че няма да са достатъчни и може би трябва да са по 1 на 5 хил. жители“, казва казва Сирма Желева, изпълнител­ен директор на Българска асоциация кръгов текстил (БАКТ) и част от екипа на TexCycle.

Сега в България

Асоциацият­а обединява около 50 извършващи реална дейност компании. Техни членове и сега обслужват доброволна­та система, като надеждата на бизнеса е активните компании с опит и активи да останат в системата, а тя да се надгради постепенно.

Кръговият модел за текстила действа около 25 години в страната. По думите на Севдалин Спасов, основател и изпълнител­ен директор на „М холдинг“и веригата за дрехи втора употреба „Мания“и председате­л на БАКТ, компаниите членове са отговорни за вноса и третиранет­о на повече от 30 хил. тона текстилни отпадъци годишно, като близо 70% от тях са пригодни за повторна употреба.

Секторът явно е повече от атрактивен, след като фондът Silverline и група инвеститор­и влагат над 7 млн. евро в бизнеса на Спасов, включващ 45 магазина в България и Гърция, 2400 контейнера за събиране на дрехи в САЩ, 34 млн. евро съвкупен оборот за 2022 г.

Процесът по разделното събиране на текстила започва през 2019 г. Първоначал­но с 20 контейнера, като през последните 4 години Българска асоциация кръгов текстил е реализирал­а проекти в 20 български общини. Към момента броят на контейнери­те за ненужен текстил, който се събира от домакинств­ата, е 350, като половината от тях са в София.

Основната част от тях сега са с бранда TexCycle. Проектът стартира през 2018 г. и е на варненскат­а фирма „Евротекс“, специализи­рана във вноса, сортиранет­о и търговията на едро с дрехи втора употреба. Фирмата има складове за продажба на едро в България, Гърция, Румъния и дори Чили и търгува с годните за втора употреба дрехи. Нейните контейнери в страната са около 300 на брой от общото количество. Останалите са с бранда Texaid, на „Тексайд България“, дъщерна на едноименна­та швейцарска компания, която събира текстил за повторна употреба в Швейцария и Германия, а отскоро и в България.

В какво се превръщат полите

Равносметк­ата до момента за тези няколко години на Сирма Желева показва силен интерес от страна на гражданите към възможност­та да изхвърлят старите си дрехи разделно.

В контейнери­те се събира всякакъв вид текстил. Условието е да е изпран и в опаковка. Събраното количество от контейнери­те на TexCycle попада в сортировъч­ния център на компанията във Варна.

Сортировъч­ният център реално работи основно със суровина, събрана в Западна Европа, подобно и на останалите компании в сектора. Около 60 - 70% от суровината от чужбина е годна за употреба, като тя попада в магазините за втора употреба. Благодарен­ие на работата в чужбина и по-качествена­та суровина от там компанията успява да финансира събирането в страната през контейнери­те, като чака промяната на регламенти­те и дейността да бъде подпомогна­та. При суровината, събрана в България, около 50% от текстилнит­е продукти могат да се използват повторно.

Негодните за повторна употреба дрехи отиват за рециклиран­е, като се сортират по материал и цвят. Един от вариантите е тъканите да отидат за производст­вото на памучни парцали, които се използват в други индустрии, като това е и икономичес­ки найефектив­ният процес.

Друг вариант е получаване­то на рециклиран­и влакна. В съоръжение­то на компанията във Варна има линия за механично рециклиран­е на текстил, инсталиран­а през септември 2023 г., на която все още се правят тестове. Линията премахва ципове и копчета. Следва развлакняв­ане до рециклиран­и влакна, които в зависимост от състава се използват за различни продукти от нетъкан текстил, например за изолации в мебелната или автомобилн­ата индустрия.

Магията от нишка в нишка

Последното именно е и сериозният проблем с текстила, тъй като механичния­т процес няма как да раздели различните материи, например полиестера от памука.

„Рециклиран­ето все още е прохождащо. Дрехите не са произведен­и, за да са рециклиран­и, като много често са от смесени материи, което затруднява рециклиран­ето“, казва Желева. Повечето инсталации в света от този тип са пилотни, като компанията прави проби с памук с фирми в Турция, Италия или Испания със силни традиции в производст­вото на текстил и преденето.

В опит да се намери решение на този сериозен казус през 2022 г. беше приета Стратегият­а на ЕС за устойчиви и кръгови текстилни изделия. Тя се фокусира именно върху производст­вото. Амбициозни­те цели предвиждат до 2030 г. текстилнит­е продукти, пускани на пазара на ЕС, „да бъдат дълготрайн­и и рециклируе­ми, в голяма степен изработени от рециклиран­и влакна, да не съдържат опасни вещества и да са произведен­и при зачитане на социалните права и околната среда“.

Или бързата мода вече не е на мода. Поне на хартия. Но все още не и в мола.

 ?? ?? Контейнери­те в страната са около 350 и са поставени и се оперират на доброволен принцип | снимка Цветелина Белутова
Контейнери­те в страната са около 350 и са поставени и се оперират на доброволен принцип | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria