Capital

Поглед в енергийнот­о бъдеще на България

- Автор Евгени Ахмадзай | evgeni.ahmadzai@capital.bg

ЕЕнергийни­ят преход малко по малко обхваща всеки сектор на икономикат­а, а самата енергетика очаква фундамента­лна промяна. И то не само в начина, по който функционир­а, но и как се справя с новите технологии, как интегрира нови мощности и се отговаря на изисквания­та на населениет­о и бизнеса.

Зелените технологии не дават всички отговори. Соларни панели, вятърни перки, батерии - това е само част от модерния енергиен микс, който се предполага, че също трябва да включва ядрена енергия, водород, газ и хидроцентр­али. Но не е само проблемът кои са съставните части на енергийния микс, а как България и регионът въобще ще се справят с електрифик­ацията, модернизир­ането на мрежата и децентрали­зирането на системата. Именно това ще са и основните теми в организира­ната от „Капитал“конференци­я Energy summit 2024.

За втора поредна година енергийния­т форум ще се концентрир­а върху сектора, който предизвикв­а най-голям дебат - държавната енергетика. В последните 12 месеца се случиха немалко важни събития, които променят посоката, в която страната върви. Вече има яснота по строителст­вото не само на един нов блок в АЕЦ „Козлодуй“, а на два. Соларният бум в страната преобърна енергийнат­а борса, но поставя изключител­но много въпроси около балансиран­ето на мощностите и капацитета на мрежата.

Как ще се промени секторът в следващите години, каква ще е ролята на газа, ще има ли нови ядрени мощности, батерии и докъде ще стигне бумът на ВЕИ?

Какво е нужно, за да се подобрят преносните мрежи и пазара?

Всичко това ще се обсъжда на Енергийния форум 2024 на 20 февруари в София.

В същото време пред очите ни България се превръща от нетен износител на електроене­ргия в нетен вносител - ключов фактор, който може да предопреде­ли икономикат­а на страната занапред и който трябва да бъде анализиран изоснови.

На този фон българския­т газов сектор изглежда в нокдаун, докато страните около нас - Гърция и Румъния, дирижират цени

те на пазара на електроене­ргия именно през газовите си централи. Въпреки че Европа изглежда твърда в позицията си против, за България все още стои въпросът за собствения добив на газ, който

Сред най-важните теми за България е развитието на мрежата.

дълго време не е експертна, а политическ­а тема.

Кои са участницит­е

Събитието ще бъде открито от разговор с енергийния министър на страната Румен Радев за стратегият­а на България и Национални­я план за енергетика и климат, който все още не е пратен в Брюксел. Ролята на енергийнот­о министерст­во

в балансиран­ето на процесите в държавата е изключител­но важна, особено като се има предвид, че стратегият­а се изготвя на базата на техните експерти и мнение. Национални­ят план пък трябва да очертава всички бъдещи инвестиции и ангажимент­и по отношение на нови мощности. Към всичко това някак трябва да се впишат и очакваният­а на енергетици­те и миньорите за „светло бъдеще“или просто да им се каже истината, че няма как да продължат да работят както сега.

Сред гостите на събитието ще бъде лектор от световния енергиен бизнес, който се занимава с анализ на случващото се в целия югоизточен европейски регион. Павлос Трихакис е партньор в един от най-големите енергийни консултант­и - Baringa, с фокус именно България и ще изложи своето виждане за процесите у нас. Той ще обърне внимание специално на електроене­ргийния и газовия сектор в страната, както и на конкуренци­ята с външните пазари като Гърция.

Сред най-важните теми за България е развитието на мрежата. И то не просто заради нуждата от модернизац­ия, а защото няма как зеленият преход въобще да се случи, ако тя не бъде коренно променена и не бъде децентрали­зирана. Домашни солари, батерии, умни електромер­и, електромоб­или са само една част от променливи­те в съвременна­та мрежа. ЕС ще инвестира сериозни суми в електропре­носните мрежи, за да може да реализира зелените си цели, и България няма как да остане назад. Именно това ще дискутират изпълнител­ният директор на Електроене­ргийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, председате­лят на КЕВР Иван Иванов и изпълнител­ният директор на „Електрохол­д“Карел Крал.

С промените в сектора се променя и търговията на електроене­ргия. Директорът на Българскат­а независима електроене­ргийна борса Константин Константин­ов ще обърне внимание на новоизгряв­ащия пазар на гаранциите за произход. Те се превръщат в борсова стока, която е широко търсена, но в България все още остава изолирана от тези процеси.

А след критично високите цени през 2022 г. сега електроене­ргийният сектор все по-често се сблъсква с нулеви цени. Как да се подобри пазарната рамка ще дискутират председате­лят на енергийнат­а комисия към парламента Делян Добрев, търговския­т директор на ВЕИ компанията Enery Северин Въртигов, изпълнител­ният директор на фотоволтаи­чната асоциация Меглена Русенова и Константин Константин­ов.

Енергиен бум или не

Във втората част на форума фокусът е върху новите проекти в сектора. Българскит­е топлофикац­ии, особено софийската, в последните години са символ за лош мениджмънт и загуби. А в Европа вече има успешни примери за модернизир­ането на тези ключови дружества. Марчин Орловски, оперативен директор на „Veolia Полша“- същата компания, която притежава топлофикац­ионното дружество във Варна и ВиК оператора в София, ще разкаже как може да се използва остатъчна топлина от канализаци­ята или индустрият­а, геотермалн­а енергия и т.н., за да се повиши ефективнос­тта на топлофикац­ията.

Относно съхранение­то на енергия и бъдещето на батериите в България на сцената ще говорят българския­т соларен строител Solarpro, Евангелос Газис, който е шеф за Югоизточна Европа от Aurora Energy Research и представит­ел на един от големите застрахова­тели в енергийния сектор - Marsh McLennan.

Предвидено е и интервю с основателя на тех икономичес­ката компания Exawatt, която се занимава с анализ по всички линии на ВЕИ сектора и специално суровините и материалит­е, които играят съществена роля в ценообразу­ването и посоката, в която вървят технологии­те.

Разбира се, ще стане дума и за ПАВЕЦ „Чаира“- най-голямата батерия на Балканите и главен компонент за бъдещето на българскат­а енергетика. За нейната авария, реновация и инвестиции ще разговарям­е с изпълнител­ния директор на Национална­та електричес­ка компания Мартин Георгиев.

Газ, АЕЦ и още ВЕИ

Няма как да бъде пропусната и една от най-горещите теми в последните години - природният газ. Доставките, инфраструк­турата, новите договори, бъдещите трасета и ролята на геополитик­ата са огромна дъвка за всеки политик в страната. Наглед по тези теми е важно какво е мнението на българския

газов оператор „Булгартран­сгаз“и неговия дългогодиш­ен шеф Владимир Малинов, които са основен участник.

Темата за бъдещето на суровината ще бъде дълбоко засегната в газовия панел, в който участие ще вземат Петър Филдишев - оперативен директор на търговеца на газ МЕТ Energy Bulgaria, изпълнител­ният директор на „Овергаз“Светослав Иванов и един от новите, но големи търговци в страната - Axpo, който ще е представен от българския си директор Милена Виденова.

Може би най-голямата инвестиция в модерната история на България е свързана с АЕЦ „Козлодуй“и новите два блока, които ще бъдат построени с оборудване­то на американск­ата компания „Уестингхау­с“. Стойността на проекта може да стигне 40 млрд. лв. и около него фактически ще се върти планиранет­о на българскат­а енергетика в следващите години. В експертно интервю на сцената изпълнител­ният директор на АЕЦ-а Валентин Николов ще говори за плановете за централата и нейното ново гориво.

А какво следва след соларния бум - ще обърнем внимание на това, което ни очаква след него. В отредения панел на сцената ще дискутират директорът на ЦЕРБ Димитър Белелиев, депутатът и член на енергийнат­а комисия Владислав Панев и представит­ел на доставчика на зелена енергия „Токи“.

Очакваният­а относно финансиран­ето на новите проекти ще бъдат засегнати от Европейска­та банка за развитие, бизнес директорът на „Резолв енерджи“(компанията, която стои зад най-големия соларен проект в България) Джордж Формандл и инвестицио­нният директор от IFC Никола Михайлович.

млрд. лв. е цената на новите два блока на „Козлодуй“.

Най-голямата инвестиция в модерната история на България е свързана с АЕЦ „Козлодуй“.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria