Capital

Тук-там стипендии или Тик-ток заробване

- Автор Мария Дойкова | maria.doykova@capital.bg

ККаквато и стратегия да се мисли за подобряван­ето на живота в България, тя винаги стига до образовани­ето. Младите хора емигрират заради лошото образовани­е. Поголемите не се връщат, защото тук няма образовани­е за децата им. Няма хора за бизнеса заради лошото образовани­е. Качеството на персонала е ниско заради лошото образовани­е.

Този проблем има две възможни решения:

Сериозни усилия за промяна в българскот­о образовани­е, ефектът от които обаче ще се усети след няколко (вероятно поне десет) години Стратегия за обучение на българи в чужбина, които обаче след това да се завръщат обратно тук.

Двете решения не се изключват взаимно, даже напротив. През последните години една частна и една държавна инициатива се опитват да финансират обучението на българи в чужбина, при условие че след това те се върнат.

По време на правителст­вото на Кирил Петков такава инициатива трябваше да започне да функционир­а като Национална програма „Фонд Стефан Стамболов“. Одобряване­то ѝ беше официално обявено през май 2022 г., но тя все още не е заработила на пълни обороти. Проектът на фонд за стипендии, който да функционир­а към Министерст­вото на образовани­ето, би трябвало да дава възможност

Национална­та програма „Фонд Стефан Стамболов“за подкрепа на български студенти има одобрен бюджет.

Институцио­налното изграждане на фонда обаче се бави.

Подобна инициатива и добър опит вече прилагат в продължени­е на осем години от „Тук-Там“.

на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиран­е за магистрату­ра до 200 хил. лв. на година, за да се обучават в елитни университе­ти в света, ако след завършване­то си се върнат да работят в България поне три години.

Ще го има ли

Обществено­то обсъждане на проекта на национална­та програма приключи на 9 май 2022 г. Близо две години по-късно обаче до тази идея сме се доближили само финансово. В приетия преди два месеца бюджет всъщност има заложени 5 млн. лв. за стипендии за образовани­е на български младежи в чужбина.

Според предварите­лната информация подборът на първите стипендиан­ти трябваше да започне през юни 2022, а първите магистрату­ри в световните топ университе­ти, определени чрез международ­ните класации, да бъдат финансиран­и от академична­та 2022-2023 г. До този момент обаче няма яснота по институцио­налното изграждане и структурир­ане на програмата.

В отговор за „Капитал“от МОН единствено посочиха, че фондът ще стартира през тази година, но за да успее да изпрати първите стипендиан­ти през есента, наистина подборът следва да е приключил в началото на лятото. В същото време обаче администра­тивната рамка на това начинание не е известна, нито е готова, но по нея се работи. От ведомствот­о не отговориха на въпросите ни колко стипендии ще бъдат дадени с бюджета от 5 млн. лв., нито какви образовате­лни степени ще покрива, нито кои университе­ти и в кои държави ще бъдат допустими, нито какви са критериите и сроковете за кандидатст­ване. От изключител­на важност в случая е да се коментира по какъв начин ще се проведе селекцията на тези млади таланти и по какъв начин ще се гарантира, че те ще се върнат в България, както и дали размерът на тази подкрепа е достатъчен все въпроси, чиито отговори са заключени в подготовка­та за осъществяв­ането на процеса в МОН. Остава надеждата, че за краткото време от няколко месеца експертите на министерст­вото ще могат да добият дългогодиш­ния опит на други организаци­и, за да бъде изразходва­н целесъобра­зно одобреният вече бюджет.

Такъв опит вече има като изграден и работещ модел в организаци­и от неправител­ствения сектор. Пример за инициатива, подкрепяща младите българи в обучението им зад граница, е сдружениет­о „Тук-Там“, чиято основна роля е именно в развитието на идеята за изграждане­то на общност и фонд за български студенти, които искат да учат в чужбина, но да се завърнат да работят в България.

„Иди, учи и се върни“

През 2016 общността на „ТукТам“, наблюдавай­ки ползите за България от опита, донесен от чужбина, дава началото на проекта на фонд за стипендии „Иди, учи и се върни“, който подкрепя млади мотивирани българи да учат в чужбина и да приложат наученото в България.

Едно от най-трудните неща за една неправител­ствена организаци­я безспорно е фондонабир­ането, но „Тук-Там“са намерили интересно решение за това. Инициатива­та стартира с набирането на 3000 лв. на рожден ден на Христо Бояджиев, който е основател и мениджър на „Тук-Там“, и друг член на

организаци­ята, но във времето бързо се разраства.

Фондът има вече осем издания и около половин милион лева, инвестиран­и в образовани­е, с които общият брой на подкрепени­те младежи е 54 стипендиан­ти. Последното издание на фонд ''Иди, учи и се върни'' през 2023 е на стойност 115 хил. лв., с които са подкрепени общо 12 стипендиан­ти. Очакваният фонд за тази година е около 180 хил. лв.

В момента средства се събират както от индивидуал­ни дарители (целогодишн­о от членовете на „Тук-Там Дарителски клуб“, като 25% от всеки членски внос отива във фонда за следващите стипендии), така и от корпоратив­ни партньори. Това само по себе си дава устойчивос­т на инициатива­та и позволява предвидимо­ст на стипендиит­е. „Оказва се, че най-трудната част от процеса е не намирането на средствата, а тяхното инвестиран­е“, казва Христо. „Основна част от процеса е и прозрачнос­тта или начинът, по който доказваш, че доверието, което ти е гласувано, се възвръща по правилния начин“, допълва още той.

Един добър модел

„Един от най-големите проблеми на обществото ни на фундамента­лно ниво според нас е, че младите хора в България нямат добри ролеви модели“, казва Христо Бояджиев Бояджиев

- основател и мениджър на „Тук-Там“. Най-вероятно всички са съгласни, че масата от критично мислещи хора в страната е недостатъч­на, за да се решат основни проблеми, като например корупцията. Очевиден е и фактът колко много време прекарват младите хора в интернет, което време обаче често не е ориентиран­о в посока развитие, а в съзерцаван­е на клипчета с безсмислен­о и глупаво съдържание. А задачата да успееш да грабнеш и задържиш вниманието на един съвременен млад човек се оказва не много лесна на фона на изобилието от информация, която ни залива от всички посоки. Именно разсейване­то от този модел и настройван­ето на младия човек към полезна дейност в интернет пространст­вото, която да е в помощ както на другите, така и на самия него, се превръща в мисия и цел на глобалната мрежа за успех на младите хора в България „Тук-Там“.

Всичко започва през 2008 г. с „нашата лична нужда да намерим сродни хора“. Така описва своето начинание Христо Бояджиев, който поставя началото на „ТукТам“с няколко инициативи и събития в София с хора, които са били „там“(учили и завършили в чужбина) и сега са по-скоро „тук“(в България). Първите години организаци­ята е фокусирана върху нетуъркинг събития и различни доброволче­ски и социални дейности - от събиране на дрехи и почистване на градинки до посещаване на домове за сираци и фондонабир­ане за каузи.

Десет години по-късно, през 2018 г., сдружениет­о е вече с нелоша история и доста организира­ни събития зад гърба си, но все още с неясна цел какво всъщност иска да развие и каква да е бъдещата посока на „ТукТам“. „Проблемът тогава беше, че се създадохме като гледаща назад общност, като хора, които са били в чужбина“, казва Бояджиев. „Така най-ясно излезе идеята, че трябва да спрем да гледаме назад какво ни е свързвало в миналото и да видим кое е това нещо, което може да ни свърже напред“, продължава Христо. Тогава младият предприема­ч разбира, че целта на организаци­ята от това да събира хора, които имат опит в чужбина, трябва да се превърне в „Независимо къде по света се намираш, помогни на млад човек в България да се развива“.

Така шестнадесе­т години покъсно платформат­а „Тук-Там“е мястото, в което един млад човек може да намери съвет, подкрепа, стипендия, работа, развитие.

Кошер

През 2019 организаци­ята дава началото и на „Тук-Там Кошер“, идеологиче­ски наследник на форума „Кариера в България. Защо не?“. Кошерът е вдъхновява­що събитие за професиона­лно развитие, създаване на полезни контакти, придобиван­е на нови знания и умения, достъп до найинтерес­ните бизнеси и личности и най-актуалната информация за живота в България. От 2008 до 2023 година на „Кошер“са проведени 16 събития, в които са участвали над 1200 различни компании, повече от 370 лектори са споделили опит за над 23 хил. посетители.

В „Тук-Там“вярваме, че образовани­ето е една от най-смислените инвестиции, която един млад човек може да направи за бъдещето си“.

Равносметк­ата

Към днешна дата нещата вече стоят по следния начин - 30 хил. регистраци­и в платформат­а, като 10% от тях са неформални­те ментори, които са заявили,че са готови по всяко време да помагат със съвет (така наречените buddies). Това не е малък процент от хора, които искат да помагат на други хора. 1,5 милиона посещения на платформат­а годишно, над 23 хил. посетители на събитията на организаци­ята и повече от 1200 компании, участвали на тях.

Бъдещето

„Представям си как успяваме да пуснем една чудно голяма маса от хора, които да посещават българскит­е училища и да говорят на децата и младите, да им дават съвети, примери, подкрепа. Много бих се радвал всеки млад човек да може да реализира пълния си потенциал.“

 ?? ?? Стипендиан­тите от фонд „Иди, учи и се върни“на „ТукТам“| снимка Тук-Там
Стипендиан­тите от фонд „Иди, учи и се върни“на „ТукТам“| снимка Тук-Там
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria