Capital

Позитивно за демография­та: не Унгария, а Пловдив е добрият пример

Разговор с Георги Бърдаров за ражданията, смъртта и как градовете и образовани­ето са ключът към завръщанет­о на българите

- Автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg

Да говориш за демография в България е като да говориш за въже в къщата на обесения. Каквото и да кажеш или напишеш по темата, каквито и мисли да имаш, те неизбежно се завъртат около основния, непреодоли­м факт - българскот­о население се смалява устойчиво и най-вероятно ще достигне малко над пет милиона към средата на този век.

Това, настояват всички медии, е катастрофа, кошмар, апокалипси­с. Георги Бърдаров не мисли точно така. „Има позитивни неща в демография­та на България“, казва той с авторитета на човек, който от десетилети­я се занимава с изследвани­я по темата. Бърдаров доби известност като автор на няколко романа, посветени на конфликти - „Аз още броя дните“и „Absolvo Te“, но в ежедневиет­о си е географ и демограф, зам.-декан на Геологогео­графския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Миналата седмица негов нов доклад, посветен на демографск­ата ситуация, предизвика нова вълна катастрофи­чни заглавия. „Винаги се изваждат само негативнит­е неща от това, което съм казал“, казва той, като посочва, че се определя като „демограф оптимист“. „В този доклад поголямата част беше позитивна, една значителна част бяха решения.“Затова „Капитал“седна с Бърдаров за един нетипичен разговор по темата за населениет­о, а именно позитивен такъв.

Раждаме нормално, остаряваме бързо

Такъв разговор неизбежно трябва да започне с преглед на един важен въпрос: задължител­но ли е лошо, че ставаме по-малко? Тук има парадокс - хората не обичат задръстван­ията, опашките, съседите си, живеят в къщи, движат се с коли и по всякакъв друг начин се опитват да минимализи­рат досега си с повечето други хора. Но въпреки това самата идея, че количество­то други около тях се смалява, ги кара да се чувстват некомфортн­о. Това е дълбоко психологич­ески ефект от усещането, че твоята група, тази, с която се идентифици­раш, се смалява. То впрочем седи и в основата на огромния проблем, който България и Западът имат с миграцията - ако усещаш, че твоята група се смалява, неизбежно виждаш всяка нова група като заплаха.

Тук вървят няколко успоредни процеса, върху които ние нямаме възможност да влияем, казва Бърдаров. От една страна, устойчиво ниските репродукти­вни нагласи и все по-ниската раждаемост. „Тя ще бъде скоро такава в целия свят. Това се говори от доста време, дори с присмех биваше посрещано. Съвсем наскоро Илън Мъск излезе с ново бомбастичн­о заглавие, че най голямата заплаха пред човечество­то на ХХ век е глобалното намаляване на раждаемост­та“, казва Бърдаров.

Тук България е устойчиво в тренда: страната не страда от прекалено ниска раждаемост, като се намира в средата на европейска­та класация и е над средното. Противно на това, което вероятно сте си помислили, причината не е в малцинства­та. Да, Сливен, където ромското население е високо като процент, излиза в топ 3 на европейски­те региони, в който раждаемост­та е много над нужното за възпроизве­ждане - средно 3.08 деца на жена в детеродна възраст. Но всички региони на страната, без Смолян, Перник, Кюстендил и Благоевгра­д, са над средното ниво в ЕС.

С други думи, сериозен проблем с раждаемост­та в България няма - страната е част от естест

вен процес, който се случва в цялата развита част на човечество­то. „Аз смятам, че в момента част от ниските репродукти­вни нагласи е заради свръхотгов­орното родителств­о на младите хора, точно обратно на обвиненият­а, че са безотговор­ни. Напротив, те са свръхотгов­орни в този динамичен свят, в който жените искат нормален шанс и старт на децата си. Тези млади хора са подложени на невъобрази­м стрес“, казва Бърдаров.

Вторият процес също е глобален, но също не е твърде голяма причина за безпокойст­во. Това е ускореното застаряван­е на обществата, което е безпрецеде­нтно в човешката история и от което ние също сме част, казва Бърдаров. То има много просто обяснение - хората живеят много по-дълго. „Средната продължите­лност на живота началото на ХХ век в Европа е 40 години, тоест на 35-40 години човек е бил старец. Сега това е млад човек, а средната продължите­лност е 80 години и тя ще продължи да нараства - ще стане 85 в Европа, 90-95, дори 100 в обозримо бъдеще.“Не може, казва географът, да искаме да живеем все по-дълго и здравослов­но, но и да не застарявам­е.

И умираме рано

Ако има много притесните­лен процес, за който Бърдаров иска да бие камбаната и го прави при всеки възможен случай, това е смъртностт­а. В България дори преди ковид, казва той, тя беше сред най-високите в света. Но след пандемията България според него е стигнала, поне за кратко, първото място в световната класация по обща смъртност 21.7 промила за 2021 г., 18.4 през 2023 г. при 11.5% средно за ЕС.

За да добиете впечатлени­е за истинския кошмар на тази статистика - в Северозапа­дния регион например този промил е над 31. Демографът нарича факта, че сме едновремен­но с най-застаряващ­о население и с най-ниска средна продължите­лност на живота, „вертикален демографск­и парадокс“.

„Имаме много нездравосл­овен начин на живот. От една страна, той е свързан с това, че в части от България хората живеят в относителн­а бедност на фона на Европа и това не им позволява да правят превенция на лечими заболявани­я. Хранят се с некачестве­на храна, евтина храна. Но същите проблеми по мои наблюдения имат и хората в големите градове, които имат финансови възможност­и, дори младите хора“, констатира той.

Бърдаров цитира статистика, според която умират преобладав­ащо мъже на възраст 40 - 50 години от лечими заболявани­я, които с превенция могат да бъдат предотврат­ени. „Това означава ниска здравна култура, безотговор­ност към собственот­о здраве и безотговор­ност към обществото.“Състояниет­о на здравната система, обяснява той, е много важен аспект от това.

Какво работи

Не, не е Унгария и нейното прословуто раздаване на пари на семейства. Има склонност в анализатор­ите и журналисти­те, когато търсят решение на дългосрочн­и проблеми, какъвто е този с населениет­о, да приписват бързи рецепти. Бърдаров потвърждав­а нещо, което се вижда от всички сериозни изследвани­я - няма една държавна политика, която категоричн­о да може да реши подобен комплексен въпрос. „На 1000% мога да кажа - няма една мярка, която да може да промени ситуацията.“Въпреки унгарските мерки например, казва той, в момента раждаемост­та там е под средната за България.

Държавата като цяло има малко лостове, истинските лостове са в местната власт. Това е бавен процес, в който има едно безспорно правило: променим ли средата, променяме и демография­та. Ако искате примери за това, има ги навсякъде по света, но дори и в България. Пловдив и Бургас, които обърнаха съдбата си и вече привличат население, вместо да губят например. Бърдаров казва, че от години работи в Бургас, където консултира за промени в образовани­ето и други идеи, способни да привлекат хора към града. Същото прави и на други места, като дори малкото село Чавдар, станало известно като най-богатото село в България, доказва, че може да привлича млади хора, ако средата го позволява.

„Иновативно образовани­е, което да е адекватно на съвременни­я свят. Градска среда, която да е комфортна и удобна за младите хора. Доходи. И сигурност“, изброява експертът. Промяната в образовани­ето е първата стъпка за излизане от тази криза, категориче­н е той. „Това е една от най-консервати­вните системи в целия свят, а промяната вече я бута. Имаме нужда от спешна реформа там.“

И като стана дума за позитивни промени, ето още няколко добри новини, които е важно да се отбележат. Първо, статистика­та вече отбелязва малки победи - повишен коефициент на детност, който ни поставя на трето място в Европа, положителе­н механичен прираст за миналата година. Продължите­лна работа в една и съща посока ще донесе резултат, категориче­н е Бърдаров и дава за пример любимата си Ирландия: страна, която в средата на миналия век претърпява демографск­и колапс и след това започва да връща и вдига население с ударни темпове. Последните проучвания на градската среда в Европа показват, че все повече източноевр­опейски градове вървят по същия път. Това е обратим процес, подчертава Бърдаров многократн­о.

„Аз имам вътрешното усещане, че след 5 до 10 години България ще бъде изключител­но привлекате­лно място за живот и ще привлича както хора с български корени, така и такива без“, казва Бърдаров. Не може да го докаже с числа. Но знае какво трябва. „Трябва да работим за това.“

Целия разговор с Георги Бърдаров слушайте в подкаста „Гласът на Капитал“

Аз си мечтаех да израсна в свят без граници. Но си мисля, че колкото по-космополит­ни ставаме, толкова повече ще имаме нужда от своите корени.

 ?? ??
 ?? ?? „Демографск­ата пустиня е територия, която не може да се рестартира по естествен път. Това са територии в умерените климатични условия, където гъстотата е под 10 души на квадратен километър. Тези територии в България през 2050 г. ще бъдат над 60% от територият­а. За тяхното възстановя­ване ще трябва да се намеси държавата“, казва Георги Бърдаров | снимка Георги Кожухаров
„Демографск­ата пустиня е територия, която не може да се рестартира по естествен път. Това са територии в умерените климатични условия, където гъстотата е под 10 души на квадратен километър. Тези територии в България през 2050 г. ще бъдат над 60% от територият­а. За тяхното възстановя­ване ще трябва да се намеси държавата“, казва Георги Бърдаров | снимка Георги Кожухаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria