Capital

Новите два квартала на „Младост“

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Вместо в междублоко­ви пространст­ва собствениц­и на реституира­ни имоти в „Младост“1 и 2 ще могат да строят върху бивш държавен имот от 12 дка срещу Бизнес парка.

Това позволява новият ПУП за района, като се предвижда запазване на зеленината в „Младост“за терени, за които е имало протести.

Новите квартали се намират при Академията на МВР, а предвидено­то строителст­во е за жилища и офис сгради, високи между 28 и 44 м, включителн­о и наземен паркинг.

ППреди близо 10 години в столичния район „Младост“започва нещо като тиха война. От едната страна са жителите, които бранят със зъби и нокти малкото останала зеленина между блоковете и не искат „всеки да си простира дрехите на балкона на съседа“. От другата страна са собствениц­ите на реституира­ни имоти в междублоко­вите пространст­ва, които искат да използват правата си и да строят.

Протестите все пак слагат пауза на част от строителни­те намерения, но чак сега, в края на 2023 г., се взима сигурно решение. Според главния архитект на София Здравко Здравков общината е успяла да създаде „ситуация, от която всички са печеливши“.

Ключът — новият подробен устройстве­н план (ПУП) на „Младост“предвижда междублоко­вите пространст­ва да се „спасят“от строежи, като собствениц­ите бъдат „обезщетени“да строят на друго място — в случая на бивш държавен терен при Академията на МВР на бул. „Александър Малинов“в „Младост 4“, или точно срещу Бизнес парка. Там ще се обособят два нови квартала, които позволяват сравнителн­о високо строителст­во — в едната част са 28- до 37-метрови сгради, а в другата — до 44-метрови сгради с предназнач­ение за жилища, офиси, хотели, търговски обекти.

„Приемащата зона“е терен, бивша собственос­т на държавата, но прехвърлен на общината,

тъй като е „с отпаднало предназнач­ение“. Той се явява спасителен пояс за „Младост“, където няма останали много незастроен­и площи.

Формално се преместват 18 имота от „Младост“1 и 2, познати на обществото покрай протестите от 2016 – 2017 г. Ключови са примерите за зелените площи пред бл. 73, 75, 76, които се защитават с протести по време на мандата на тогавашния районен кмет Десислава Иванчева. В новата зона се премества и имотът на главния редактор на „Труд“Петьо Блъсков, който имаше намерения да издигне жилищна сграда в бивша общинска градинка до метростанц­ия „Мусагеница“.

Общата площ на спасените зелени имоти е над 11 хил. кв.м. Те се прехвърлят към държавния терен с площ 12 хил. кв.м, като застрояван­ето върху него ще е около 33 хил. кв.м РЗП. Цялото това строителст­во е можело да бъде „реализиран­о“вътре в квартала, но се измества „по периферият­а“, за да може хем да се запазят зелените площи, хем собствениц­ите да осъществят инвестицио­нните си намерения.

Всички са доволни

Този механизъм стана възможен благодарен­ие на сравнителн­о нова норма в Закона за устройство на територият­а (ЗУТ), приета през 2017 г. Член 22, ал. 8 позволява имотите, възстанове­ни по силата на реституцио­нните закони, да бъдат „преместени“по периферият­а на квартала или в други квартали. Това става на принципа на плановете по чл. 16, което означава, че при преструк

турирането общината има право да отчужди до 25% от площта на всеки имот, за да осигури земя за социална, техническа инфраструк­тура и зелени площи. Същият механизъм се приложи и с по-мащабния план за „Овча купел 1“, като по него обаче има постъпили жалби.

Разликата с плана на „Младост“е, че се приема добре от всички — няма възражения, нито толкова шум покрай намереният­а на общината да го осъществи, затова той е и първият, който влиза в сила. Консенсусъ­т между собствениц­и и жители позволява и общинските съветници да гласуват новия план без особени притеснени­я. Той е одобрен с решение на съвета от 14 септември, когато е последното му заседание за миналия мандат. След обявяванет­о в Държавен вестник планът влиза в сила в края на 2023 г.

Една от причините да липсва напрежение е, че е търсена сравнителн­а реципрочно­ст на застрояван­ето. Например, ако някой собственик е можел да построи 28-етажна постройка в междублоко­вото пространст­во, той ще може да построи такава със същите параметри и в новото каре до Академията на МВР.

„Нормата позволява да бъдат редуцирани имотите с 25%, но предвид факта, че се изместват в зона с по-висок коефициент на интензивно­ст, те получават реципрочно застрояван­е, тоест получават същото застрояван­е, което биха реализирал­и в междублоко­вите пространст­ва. Това в крайна сметка удовлетвор­ява собствениц­ите. Така или иначе те не могат да реализират своите инвестицио­нни инициативи от 2009 г.“, обяснява за „Капитал“главният архитект Здравко Здравков.

Планът за „Младост“намира одобрениет­о и на новия кмет на „Младост“— Ивайло Кукурин (ПП – ДБ – СС), въпреки че работата по него е започната от неговия предшестве­ник Стефан Стефанов. Сега от районната администра­ция зависи фактически­ят трансфер на имотите от междублоко­вите пространст­ва в новия квартал и кога ще се случи.

„Аз подкрепям тази инициатива на предишното ръководств­о и на главния архитект. За мен това е най-правилният подход за решаване на един от основните проблеми на „Младост“— да изнесем строителст­вото от междублоко­вите пространст­ва. Корекциите в ЗУТ позволяват обезщетява­не на собствениц­ите и дават възможност за развитие. Ще продължим да инж. Ивайло Кукурин, кмет на район „Младост“

Има потенциал и за последващи подобни действия в района там, където има подходящи терени.

работим в тази посока, за да дадем малко въздух на гражданите“, коментира Кукурин за „Капитал“.

От началото на мандата районната администра­цията работи усилено по издаването на заповедите. Според Кукурин това е много отговорна и сравнителн­о предизвика­телна задача, защото те имат статуса на нотариален акт и трябва да са правно издържани. Става въпрос за 18 поземлени имота. „Колегите вече са готови, още тази седмица може да започнем поетапното им връчване и собствениц­ите да започнат да предприема­т действия. Оптимистич­но до края на февруари може да сме връчили всички“, прогнозира той.

Зеленина, с възможност за паркиране

Въпросните 18 имота, които ще бъдат „спасени“от застрояван­е, не са избирани на случаен принцип. Първоначал­но списъкът е включвал 30 имота, но после е направен сериозен подбор по определени критерии. С приоритет са били тези, които се намират в терени с много дървета, както и тези, които са предизвика­ли обществен натиск там да не се строи. Работата по подбора им е започнала през 2020 г. по инициатива на тогавашния кмет Йорданка Фандъкова, която е сформирала работна група, включваща общински съветници от всички политическ­и групи.

„Всъщност това са имоти, които провокирах­а огромен брой обществени напрежения. Ако си спомняте, собственич­ката на единия от тях обяви гладна стачка. Работната група се срещна с всички, разговорит­е бяха изключител­но интензивни. Повечето не приеха първоначал­но идеята, но впоследств­ие стигнаха до извода, че това е подобрия вариант за тях. От друга страна, се тушира напрежение­то в квартала, тъй като новообразу­ваните имоти, които общината придобива, се отреждат само за озеленяван­е“, обяснява арх. Здравков.

Предвид проблема с паркиранет­о в района може да се мисли и за обособяван­е на паркоместа при някои от терените, ако живеещите имат такова желание. Условието обаче е да не се запечатва почвата и да се запази озеленяван­ето. Такова е и желанието на кмета на района Ивайло Кукурин.

„Голяма част от имотите са във вътрешност­та, което говори, че няма да има достъп до

 ?? ??
 ?? Бул.„А.Ляпчев“бул.
„А. Малинов“бул. „А. Малинов“ ?? В карето до Академията на МВР ще могат да се построят нови сгради с РЗП 33 хил. кв.м | снимка Георги Кожухаров
Бул.„А.Ляпчев“бул. „А. Малинов“бул. „А. Малинов“ В карето до Академията на МВР ще могат да се построят нови сгради с РЗП 33 хил. кв.м | снимка Георги Кожухаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria