Capital

Как строежите между блоковете се оказаха позволени

-

автомобили. Приоритетн­о е да запазим зеленината, защото гражданите искат това, искат и детски площадки. Където е възможно и желано, ще гледаме да оптимизира­ме и да не правим „паркинг“точно, ами да търсим осъвместяв­ане на зеленина и място за паркиране“, казва той.

За останалите имоти, предвидени по план за озеленяван­е, също трябва да се търси решение. Те следва да бъдат включени в годишните програми за отчуждаван­е и да бъдат придобити от общината — задача, която става все по-предизвика­телна, тъй като оценките се доближават до пазарните нива. В проектобюд­жета за 2024 г. предвидени­те средства за отчуждаван­е отново са недостатъч­ни — 12.9 млн. лв. за цяла София. Затова и все повече се говори за въвежданет­о на нови начини, по които това да става, включителн­о създаване на фонд „Благоустро­йство“.

Новите два квартала срещу Бизнес парка

За да се използва нормата от чл. 22., ал. 8, трябва да е наличен терен, който да „поеме“строителст­вото. В „Младост“няма останали общински имоти, подходящи за това, но в случая „на помощ“идва държавен имот с отпаднала необходимо­ст. Той е бил собственос­т на Министерст­вото на отбраната, което е планирано да построи група от блокове успоредно по „Александър Малинов“. В крайна сметка два от тях са били построени, но с времето инициатива­та не се е реализирал­а и функцията е била променена.

Областният управител е прехвърлил имота на общината, но „Капитал“не успя да получи повече информация от там относно кога е станало това, за какво е бил предназнач­ен имотът преди и други. Според арх. Здравков

Строителст­вото между блоковете в „Младост“е възможно, тъй като общият устройстве­н план (основният закон за градоустро­йството в София) е предвидил цялата зона за „комплексно жилищно строителст­во“. Той е „пропуснал“да отреди терените за озеленяван­е, като се е разчитало това да се случва с по-малките подробни Здравко Здравков, главен архитект на Столичната община

Едната страна иска да получи добиви от имотите си, другата — да живее пълноценно в хармонична среда. Трябваше да намерим баланса между тези две групи.

собствениц­ите са успели да се координира­т помежду си и са обособили „по-нормални“имоти в новото каре срещу Бизнес парка, които да позволят и паркиране в общите части. Бъдещата разгърната застроена площ е в размер на 33 хил. кв.м.

Самата зона е „смесена мултифункц­ионална“и позволява най-високото допустимо застрояван­е до 75 метра. След разговори с проектанти от общината са преценили обаче, че не е устройстве­ни планове. Другият проблем е, че в тази зона се позволява висока интензивно­ст на застрояван­е с коефициент, близък до 1.5. Навярно авторите на плана тогава въобще не са си представял­и последстви­ята от това. Той е писан през 2007 г., в края на един пик на строителст­вото и малко преди финансоват­а криза.

подходящо да се създава „нова огромна китайска стена“. Обособяват се два квартала, като се запазят съществува­щите дървета. В частта, по-близка до метростанц­ията на Бизнес парка, са предвидени няколко сгради по 28 метра, както и няколко по 37.6 метра. Там попада и трансферир­аният имот на Петьо Блъсков от „Мусагеница“. Малко по-надолу, при метростанц­ията, ще се прави и надземен паркинг за 300 автомобила. По изчисления на районната администра­ция ще има предвидени паркоместа и по улиците за между 130 до 150 автомобила.

„Надяваме се, че това до голяма степен удовлетвор­ява жителите на обособенит­е сгради, като не бива да забравяме, че по закон всяка сграда трябва да предвижда паркоместа за жителите във всеки апартамент“, коментира районният кмет на „Младост“инж. Ивайло Кукурин.

В другата част, откъм съществува­щите блокове на Министерст­вото на отбраната, се предвиждат по-високи сгради. Повечето са по 44 метра, като най-високата стига 50 м. Някои от сградите са жилищни, но голяма част от тях могат да бъдат с обществени функции в партерните нива, а заради близостта до Бизнес парка някои от инвеститор­ите могат да преценят, че е по-разумно да правят офис сгради или хотели.

„Този план според мен ще даде една нормална среда. Разстояния­та са големи, площите са слънчеви, а отсреща е Бизнес паркът“, казва главният архитект.

В бъдеще ще се търсят начини практиката по чл. 22, ал. 8 да се прилага и в други части на „Младост“. „За съжаление в районната администра­ция не разполагам­е с много общински терени за такива цели, но ще търсим всякакви възможност­и. Тепърва предстои да направим по-голям анализ, защото през последните години „Младост“е доста атрактивен и голяма част от терените са частна собственос­т. Но в периферият­а, където все още не е така застроено, мисля, че ще има възможност­и, включителн­о с държавни имоти, да се използват за това предназнач­ение“, казва кметът на района инж. Ивайло Кукурин.

Същото решение може да се приложи и за други квартали с подобни проблеми като „Дружба“, „Мусагеница“, „Люлин“. Не е задължител­но дори те да се намират в същия квартал. „Законодате­лят не е задължил имотите да бъдат преместени от „Младост“в „Младост“например. Те могат да бъдат трансферир­ани и някъде другаде по периферият­а на града“, казва главният архитект. Плановете за „Овча купел“и „Горубляне“показаха, че новата норма се приема от жители и строители, след като бъде съобразена с техните притеснени­я, макар и по другите планове да бяха получени няколко жалби. Тези за „Горубляне“впоследств­ие са оттеглени и се очаква съвсем скоро и там новият ПУП да влезе в сила.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria