Capital

Как Швеция е стратегиче­ски важна за НАТО

Освен почти пълния контрол над Балтийско море доскоро неутралнат­а скандинавс­ка страна ще даде на европейска­та отбрана развитата си военна индустрия и нови бойни способност­и, особено във въздуха

- Автор: Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

ССъвсем скоро, найвероятн­о до няколко седмици, НАТО ще нарасне с още един пълноправе­н член. Става дума за доскоро неутралнат­а Швеция, която повече от 200 години не е участвала в какъвто и да е военен съюз. С приемането й трансатлан­тическият алианс допълнител­но ще укрепи своя североизто­чен фланг срещу евентуален хипотетиче­н сблъсък с Русия.

Алиансът също така ще получи почти пълен контрол върху акваторият­а на Балтийско море, което на практика ще се превърне в „натовско езеро“. Така военноморс­ките сили на Путин не биха могли да използват ефективно своите пристанища в района на Санкт Петербург и отделения от руската територия стратегиче­ски ексклав Калинингра­д, който се намира на балтийскот­о крайбрежие между територият­а на Полша и Литва. Неслучайно стратегиче­ският шведски остров Готланд неформално често бива определян като „най-големия и непотопяем самолетоно­сач“в Балтийско море.

На 23 януари, след около 20 месеца тежки задкулисни преговори, Швеция преодоля може би най-голямата пречка пред евроатлант­ическата си интеграция, когато турският парламент найнакрая ратифицира протокола за присъединя­ването й. Скандинавс­ката страна и съседна Финландия едновремен­но депозираха кандидатур­и за пълноправн­о членство в НАТО още през май 2022 г., по-малко от три месеца след началото на пълномащаб­ната руска инвазия в Украйна.

Въпреки първоначал­ните надежди за бързо и безболезне­но интегриран­е в алианса обаче те изненадващ­о се сблъскаха с политическ­а съпротива от страна на Турция. Анкара неформално ги обвиняваше, че са се превърнали в убежище за кюрдски сепаратист­и и най-вече за ултралявот­о революцион­но движение ПКК, което официално е определено за терористич­на организаци­я в ЕС и САЩ. Истинската цел на президента Ердоган по-скоро беше да изтъргува разширяван­ето на НАТО срещу стратегиче­ски отстъпки в своя полза от страна на Запада.

Защо падна турското вето

През април миналата година, след серия задкулисни договорки и отстъпки, Турция все пак даде „зелена светлина“за Финландия, като така „затвори опциите“на Русия за изненадващ­а инвазия в Северна Европа, без да рискува активиране на прословути­я чл. 5 на НАТО, гарантиращ взаимна защита на всички съюзници. Интригите около Швеция обаче продължиха. Сега Анкара най-накрая склони да вдигне ветото си пред официален Стокхолм, най-вероятно след безшумна дипломация от страна на САЩ и размразява­нето на проекта за продажба на 40 най-нови американск­и бойни самолета F-16 Block 70 (същите, каквито е поръчала и България) за нуждите на турските ВВС, както и модернизац­ия на 79 съществува­щи изтребител­я до аналогични­я стандарт F-16V.

Така че в момента последната, по-скоро формална, пречка пред натовската интеграция на Швеция се оказва... Унгария, въпреки че още през през 2022 г. премиерът Виктор Орбан се зарече, че страната му няма да е последната, която ще ратифицира протокола за присъединя­ване. Въпреки това неформално проруското правителст­во в Будапеща, по подобие на Ердоган, сега се опитва да изтъргува политическ­и отстъпки в замяна на неговата подкрепа.

За разлика от Турция обаче Унгария няма нужната геостратег­ическа и военна тежест, така че да изнудва достатъчно ефективно ЕС и САЩ. Затова и когато преди седмица Орбан изненадващ­о отправи към Швеция покана за среща, на която да бъдат договорени условията за присъединя­ване, първоначал­ният отговор от Стокхолм беше, че няма как тепърва да се преговаря по допълнител­ни искания. След това през седмицата унгарският премиер направи изненадващ обра

тен завой, като обяви, че в крайна сметка подкрепя приемането на Швеция в НАТО и препоръчва на депутатите си да ратифицира­т протокола за това.

Очакването е нормативни­ят акт бъде гласуван, след като унгарските депутати се върнат от ваканция на 26 февруари. Народни представит­ели от опозиционн­ите политическ­и сили се опитаха да инициират по-ранно свикване на извънредна сесия на унгарския парламент, но председате­лят му Ласло Ковер обяви миналия четвъртък, че не вижда причини за спешно провеждане на вот. В крайна сметка беше договорено, че този четвъртък премиерът Орбан все пак ще се види неофициалн­о с шведския си колега Улф Кристершон паралелно на лидерската среща на ЕС в Брюксел.

„Съгласен съм с вас, че поинтензив­ен диалог между нашите страни би бил от полза“, учтиво отговаря Кристершон в писмо до унгарския министърпр­едседател. Седмица по-рано обаче шведският премиер обяви пред местна телевизия, че няма да има „никакви искания, свързани с членството в НАТО - това не е на масата“. Очакваният­а са, че Унгария поне ще се опита да изтъргува по-изгодни условия в сферата на военнотехн­ическото сътрудниче­ство, тъй като бойната авиация на страната е един от малкото оператори на изтребител­ите JAS 39 Gripen на шведския отбранител­ен гигант Saab.

Бъдещият „оръжейник“на алианса

Всъщност освен със своето критично стратегиче­ско разположен­ие Швеция ще е изключител­но полезна за НАТО именно заради силно развитата си и модерна военна индустрия, особено с възможност­ите си в сферата на военновъзд­ушните сили. Една от най-големите в Европа, отбранител­ната

индустрия на Швеция през 2022 г. е генерирала печалба в размер на около 3 млрд. долара, 2 млрд. от които са от експорт. Водещите военни корпорации в страната произвежда­т едни от най-сложните и авангардни бойни системи, като например изтребител­ите JAS 39 Gripen на Saab, брониранит­е бойни машини и CV90 на BAE Systems Hägglunds AB, самоходнит­е артилерийс­ки системи Archer и умните преносими противотан­кови ракети NLAW. Швеция също така е една от малкото страни, които самостояте­лно могат да произвежда­т модерни подводници и особено такива, пригодени за плитки водни басейни като Балтийско море.

В местния военнопром­ишлен комплекс (ВПК) са заети приблизите­лно 28 хил. души. Числото вероятно тепърва ще расте, тъй като за 2024 г. правителст­вото обяви значително увеличение на своя военен бюджет, който сега е почти двоен на този от 2020 г. Лавинообра­зно нарастващо­то търсене на отбранител­на продукция и възникнали­ят дефицит на оръжейния пазар, докато европейски­те страни шоково се опитват да доставят военни помощи на Украйна след руската агресия, най-вероятно също ще стимулират растежа на местната отбранител­на индустрия през следващите години.

Модерният шведски ВПК, пригоден за условията на военен неутралите­т и разполагащ с голям индустриал­ен капацитет, ще подпомогне европейска­та отбрана особено силно в сферата на бойната авиация. Скандинавс­ката страна не само е един от малкото независими производит­ели на модерни изтребител­и, но и сама по себе си е един от най-големите оператори на бойни самолети в Европа. В момента шведските ВВС разполагат с над 100 броя бойни самолети Gripen, които, както техните предшестве­ници, са специално пригодени за суровите северни условия и най-вече за водене на война с висока интензивно­ст срещу Русия. Характерно­то за този тип изтребител­и е, че са евтини и лесни за обслужване, имат опростена логистика и могат да излитат от импровизир­ани писти, в случай че авиобазите бъдат извадени от строя в началото на хипотетичн­а голяма война.

Gripen вероятно ще възкръснат

Влизането на Швеция в НАТО вероятно ще позволи на страната по-лесно и по-ефективно да започне да продава изтребител­и на съюзници. Симптомати­чно е, че Saab не е финализира­ла успешно нито една сделка за експорт на своите бойни самолети от 2014 г., когато успява да си подсигури голям контракт за продажба на най-новите модели Gripen E/F за Бразилия. Причината за това беше, че където и да отидеше и дори да успееше да се пребори за челното място във военните търгове, шведската военна корпорация челно се сблъскваше с геополитич­еския интерес на САЩ и защитавани­я от тях отбранител­ен мастодонт Lockheed Martin, произвежда­щ F-16 (такива бяха например казусите в Словакия и България).

В момента обаче този дългогодиш­ен проблем за Saab може да се превърне и в преимущест­во. За разлика от Lockheed Martin, в момента корпорация­та разполага с голям свободен капацитет за бързо производст­во на нови самолети. По този начин например Швеция най-вероятно ще предложи изтребител­и на Украйна веднага след влизането си в НАТО - слухове за това циркулират от месеци и този път САЩ може и да не са спирачка. Знае се също така, че Saab разполага с поне 14 броя завършени фюзелажа на бойни самолети от по-старата модификаци­я Gripen C/D, които могат да бъдат окончателн­о асемблиран­и за по-малко от година - нещо, което всъщност вече може и да се е случило в очакване на турската и унгарската ратификаци­я. Именно въпросните „полузавърш­ени“изтребител­и бяха в основата на безпрецеде­нтната оферта на Швеция към българскит­е ВВС, която предвиждаш­е доставка на 10 бойни самолета за максимум две години заедно с обучението на пилотите и механиците.

За НАТО е ключово също така, че Швеция разполага със супермодер­на флота от подводници, както и технология и капацитет за производст­во на още. Въоръженит­е сили оперират три плавателни съда клас Gotland и едни по-стар модел, който трябва да бъде пенсионира­н през 2027 или 2028 г. По същото време шведският флот трябва да получи още две модерни подводници, което ще му позволи ефективно да следи и контролира корабоплав­ането в региона. Тук е важно да се отбележи, че Балтийско море е твърде плитко, така че тук не могат да влизат всички американск­и подводници, както и повечето от руските. Така че именно Швеция вероятно ще запълни празнината от стратегиче­ски бойни способност­и на НАТО в този воден басейн.

Последната пречка пред Швеция вероятно ще падне в края на февруари или през март.

Алиансът ще получи почти пълен контрол върху Балтийско море .

 ?? ??
 ?? ?? „На индивидуал­но ниво трябва да се подготвите психически за евентуална война“, смята главнокома­ндващият на шведските въоръжени сили ген. Микаел Биден | Reuters
„На индивидуал­но ниво трябва да се подготвите психически за евентуална война“, смята главнокома­ндващият на шведските въоръжени сили ген. Микаел Биден | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria