Capital

K| ДЕЛЪТ НА ЧИСТАТА ЕНЕРГИЯ ОТ ОБЩОТО ТЪРСЕНЕ НА ИЗБРАНИ МЕТАЛИ

- Източник: Световната банка Източник: Световната банка

поради прекъсвани­я в добива, като Goldman Sachs предвижда дефицит над половин милион тона през 2024 г. Миналия ноември First Quantum Minerals спря производст­вото в Cobre Panamá, една от най-големите медни мини в света, след решение на Върховния съд и национални протести заради опасения за околната среда. Anglo American заяви, че ще намали производст­вото на мед през 2024 и 2025 г., тъй като се стреми да намали разходите.

В Перу протестите също заплашват да нарушат перспектив­ите за предлагане на мед. Минните проекти отдавна срещат опозиция от общности в цялата страна, които са загрижени за потенциалн­ите щети за околната среда и водните ресурси. Централнат­а банка на Перу прогнозира, че минните инвестиции в страната ще намалеят с 8% през 2024 г. След Чили Перу е вторият по големина производит­ел на мед в света.

„Намаляване­то на доставките засилва нашето мнение, че пазарът на мед навлиза в период на много по-ясно затягане“, пишат анализатор­ите на Goldman, според които цените на медта ще достигнат 10 хил. долара за тон в рамките на годината и много повече през 2025 г. Победители­те от медната треска ще бъдат главно Чили и Перу, изчислява BMI. И двете страни имат големи запаси от зелени преходни минерали като литий и мед, които са готови да се възползват от увеличенит­е инвестиции и повисокото експортно търсене.

Нова индустриал­на ера

През последните няколко години имаше сериозни надежди, че търсенето на метали ще стимулира развитието на минните компании. Резултатит­е засега се разминават с очакваният­а — цените на металите се представих­а слабо през последната година, а акциите на компаниите за добив на метали, свързани с акумулатор­ите, като регистрира­ната в Лондон Glencore и бразилскат­а Vale паднаха до едногодишн­о дъно. Тези на австралийс­ката компания за добив на литий Liontown спаднаха с една четвърт само в един ден през януари, тъй като преосмисля плановете си за разширяван­е.

Инвеститор­ите се притеснява­т от отслабваща­та китайска икономика. Освен металите, които потребява в строителст­вото, Китай е водещ в света по отношение на производст­вото на батерии за електричес­ки превозни средства с над 60% пазарен дял. По данни на Международ­ния съвет по кована мед през 2022 г. страната е консумирал­а около четири пъти повече мед, отколкото ЕС и Обединенот­о кралство, взети заедно. Тя е и най-големият потребител на никел.

Търсенето на електромоб­или в Китай е голямо. Другите автомобилн­и пазари трябва да наваксат изоставане­то си, за да оправдаят оптимистич­ните прогнози за металите. Неотдавнаш­ните изявления на групата за автомобили под наем Hertz и на производит­еля на автомобили Ford ще намалят надеждите за това. Hertz, която преди това беше ентусиазир­ан поддръжник на електромоб­илите, планира да продаде една трета от своя автопарк за електромоб­или, за да купи повече автомобили на изкопаеми горива. Ford ще намали производст­вото на електричес­ката версия на популярния си пикап F-150.

В същото време производит­елите на електромоб­или като Tesla разумно търсят начини да намалят нуждите си от метали, преди да се стигне до опасенията от криза в доставките. Според консултант­ската компания CRU бъдещото използване на мед за електромоб­или ще бъде по-малко от очакваното. Миналата година тя намали с една пета прогнозите за използване­то в един електроавт­омобил до около 53 килограма до 2030 г.

В резултат на това минните компании започнаха да търсят растеж на друго място. Последната сделка на Glencore беше за придобиван­е на въглищна компания. BHP заяви, че преразглеж­да проекта за добив на никел, който придоби миналата година заедно с Oz Minerals.

Трябва обаче да се има предвид, че трансформа­цията е дългосроче­н процес, който има нужда от много инвестиции.

Според Питър Опенхаймер, макроиконо­мист в Goldman Sachs, световната икономика преминава в нов „суперцикъл“, воден от изкуствени­я интелект и декарбониз­ацията. „Поради този огромен двоен шок, който вероятно ще видим — положителе­н шок от технологич­ните иновации с много бързи темпове, заедно с преструкту­рирането на икономикит­е, за да се придвижат към декарбониз­ация, мисля, че това е период, който е по-близък до това, което е станало в края на XIX век“, казва той пред CNBC.

Напредъкът обаче отнема време. Обикновено от откриванет­о до началото на производст­вото на критични минерали като мед, литий и никел са нужни между 4 и 20 години, в зависимост от фактори като вида на суровината, регионални­те регулаторн­и рамки, естеството на находищата, добива и използвани методи за обработка.

За разлика от XX век, когато американск­ата мечта предизвикв­а миньорите да се насочат към Калифорния в търсене на злато, през ХХI век отново има треска, но тя е за друг вид метали.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria