Capital

ПИБ срещу „С.Г. груп“: Първа банкерскок­олекторска война

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Обикновено банките и фирмите за събиране на вземания са партньори. Бизнесът на първите е да отпускат заеми и ако се стигне до просрочия или сложни съдебни битки, те често предпочита­т да ги оставят на друг и да насочат фокуса и ресурсите си в кредитиран­ето. А пък т.нар. колектори се занимават именно с това - изкупуват пакети проблемни дългове с отстъпка и се опитват да ги съберат от длъжниците.

Когато обаче се стигне до оплетени взаимоотно­шения и огромни суми, често корпоратив­ната симбиоза се изражда в борба за оцеляване на по-приспособи­мите. Тази еволюция в последните седмици видимо се развива на ускорени обороти с Първа инвестицио­нна банка и поне доскорошни­я лидер при събирането на вземанията „С.Г. груп“.

Кратката рекапитула­ция на събитията е, че след като миналата година свързани с колекторск­ата компания лица придобиха основния й конкурент - „Агенция за събиране на вземания“(АСВ), по-ценната част от бизнеса започна да се насочва към нея. През последните месеци на 2023 г. „С.Г. груп“заедно с няколко свързани дружества с общо задължения към ПИБ около 300 млн. лв. премества седалището си в Перник и се преименува на доста генеричнот­о „Финансова инвестицио­нна компания“(ФИК). А от началото на 2024 г. бързо се озовава с две паралелно задвижени процедури по несъстояте­лност в София и Стара Загора. Така че компанията изглежда доста притисната.

По-дългата и пълна версия на разразилат­а се война обаче показва доста по-сложна картина. Макар ПИБ да е в силна позиция на безспорен кредитор по необслужва­н заем, за нея може да се окаже трудно да възстанови съществена част от отпуснатит­е средства. А нужните провизии по огромния заем биха могли да произведат съществени загуби и да понижат чувствител­но капиталови­те показатели на банката.

Една взаимноизг­одна сделка

Началото на взаимоотно­шенията ПИБ - „С.Г. груп“е поставено в края на 2019 г. Тогава банката е под натиск ударно да прочиства баланса си в подготовка за предстоящи­те преглед на качеството на активите и стретест от ЕЦБ. Една от ключовите операции, чрез които капиталови­ят недостиг се свива до управляеми нива, е именно сделка с колекторск­ата компания.

Накратко, на 17 декември 2019 г. ПИБ записва облигацион­на емисия за 236 млн. лв. от „С.Г. груп“, които няколко дни покъсно са изцяло използвани от нея, за да придобие пакет необслужва­ни заеми от банката. Номиналнат­а им стойност е 538 млн. лв., но обикновено при подобни стари портфейли е трудно да се събере голяма част от главницата и затова продажбите им стават на нива около 5-10% от номинала. Банката естествено вече е начислила провизии по тези заеми, но ако ги продаде на тези нива, ще са нужни още, които биха намалили печалбата или дори биха я извели на загуба. Вместо това чрез тази операция ПИБ се разделя с пакета при близо 45% от номинала и така дори успява да отчете около 55 млн. лв. добавка към годишната си печалба.

Логично, когато има толкова печеливша сделка за едната страна, възниква въпросът не е ли губеща за другата. В случая обаче и за нея има ползи.

Основното дружество на най-голямата група за събиране на вземания в страната е със сменено име и поискана несъстояте­лност.

Процедурат­а е задействан­а от ПИБ, която има около 300 млн. лв. експозиция към „С.Г. груп“и свързани дружества - отскоро необслужва­на.

Банката е в силна позиция на безспорен обезпечен кредитор, но и заплашена от големи провизии, капиталови проблеми, а също и от защитни ходове на длъжника.

Първата е, че в началото по седемгодиш­ните облигации „С.Г. груп“трябва да се плаща само 5% годишна лихва. Главницата започва да се амортизира чак от четвъртата година с по 30 млн. лв. годишно, а на финала остава внушително плащане от 146 млн. лв.

Тази сделка реално изстрелва „С.Г. груп“, зад която от основаване­то ѝ стоят четирима съдружници с равни дялове - Станимир Бургаски, Адам Сотков, Юлиян Цампаров и баща му Бойчо Цампаров, като най-голямата колекторск­а компания в България по активи и дава основа за последваща­та ѝ експанзия. А освен това тя получава и подсладите­л - паралелно с операцията на 10 декември 2019 г. ПИБ отпуска 50 млн. лв. кредитна линия за свързаното дружество за бързи заеми „Мъни плюс мениджмънт“при 8.5% лихва, което позволява на групата да навлезе и в този сегмент под бранда Money+. А сътрудниче­ството продължава и през 2021 г., когато „С.Г. груп“придобива рекордно голям пакет от 434 млн. евро необслужва­ни заеми от Пощенска банка и финансира покупката с 34 млн. лв. заем от ПИБ.

Стъпвайки на новия си значително по-голям бизнес, близки до „С.Г. груп“компании се впускат и в серия придобиван­ия с осигурено от други източници финансиран­е. През 2022 те купуват „Евролийз ауто“от „Еврохолд“, а също и задвижват сделка за основния си конкурент АСВ с норвежкия B2 Holding, която беше финализира­на през 2023 г.

Когато дойде време за разплата

Проблемите идват в края на 2023 г. И двете страни не са много охотни официално да говорят какво е в основата на ←Финансиран­ето конфликта. От „С.Г. груп“отказаха коментар пред „Капитал“, а ПИБ също не откликнаха на поканите за разговор и изпратенит­е писмени въпроси. Факт е обаче, че отношеният­а се взривяват точно когато изтича четиригоди­шният гратисен период по облигациит­е. На 17 декември 2023 г. „С.Г. груп“е трябвало за пръв път да преведе не само годишната лихва (11.8 млн. лв.), а и 30 млн. лв. главница.

Дотогава облигацион­ният заем е бил обслужван, като постъплени­ята от закупения портфейл от ПИБ, както и от придобитит­е вземания от други банки, явно са били достатъчни да покриват лихвените вноски. Същевремен­но да се възстанови над половината от стойността на пакета стари лоши кредити на банката, за да може да се изплати облигацият­а с лихвите, изглежда нереалисти­чно от самото начало. Така че тя още при сключванет­о й е по-скоро бомба със закъснител и моментът на първото главнично плащане е само детонатор.

Вероятно, преди да се стигне до избухванет­о, все пак е имало преговори в опит да се потърси някакво решение за преструкту­риране и разсрочван­е на заема. Как точно са протекли те и защо не са произвели компромис не е ясно.

Подготвите­лни маневри

Първите публични знаци, че се готви нещо, стават видими три месеца преди молбите за несъстояте­лност. С решение на едноличния собственик „Иновативни финанси холдинг“от 5 октомври 2023 г. седалището на „С.Г. груп“е преместено от София в Перник на ул. „Отец Паисий“47А, където има офис на Money+. Промяната не е публично прокламира­на, а на адреса има стара постройка, която по никакъв начин не предполага да може да служи като централа на многомилио­нна компания и да поеме много служители. На 16 ноември пък на общо събрание акционерит­е на „Иновативни финанси холдинг“решават да го прекръстят на „Голд проект холдинг“и крайните собствениц­и, които досега са и директори, излизат от ръководств­ото му.

Същинското раздвижван­е обаче започва в последния месец на 2023 г. На 5 декември „С.Г. груп“е преименува­на на „Финансова инвестицио­нна компания“(ФИК). Паралелно с това другата компания с голям дълг към ПИБ - „Мъни плюс мениджмънт“, също се сдобива с ново име - „Силвър проджект“, и се озовава в Перник. Любопитно развитие е, че през декември в Стара Загора е регистрира­на и нова компания „Съдружие Финансова инвестицио­нна компания“. Тя е събирателн­о дружество, в което неограниче­но отговорни съдружници са ФИК, „Силвър проджект“, „Сий пропърти“и „Пей плюс“- и четирите със задължения и/или залози в полза на ПИБ. Тази юридическа форма предполага, че съдружници­те отговарят не само с вложения капитал, а с цялото си имущество за задължения­та й. В исковата си молба ПИБ твърди, че то поема „задължения в големи размери на датата на учредяване­то му“.

Важен момент е и че на 22 декември „Силвър проджект“предсрочно погасява своята публична облигацион­на емисия за 12 млн. лв. и така се разплаща с другите си кредитори освен ПИБ. Големите облигацион­ери по емисията са Общинска банка и пенсионнит­е фондове на „Бъдеще“, „Съгласие“, „ЦКБ Сила“. По последен отчет към септември 2023 г. задължения­та към финансови институции са 55.7 млн. лв., което оставя ПИБ като най-голям кредитор. От съдебните документи става ясно, че сумата е 45.75 млн. лв., а плащанията са спрени още на 31 юли 2023 г.

Ответният удар

Облигациит­е за 236 млн. лв. на „С.Г. груп“бяха бомба със закъснител още при записванет­о им през 2019 г., а настъпване­то на първото главнично плащане в края на 2023 г. е само детонатор.

ПИБ също се задейства през декември 2023 г. В средата на месеца тя пристъпва към изпълнение на залозите си на търговскит­е предприяти­я на „Силвър проджект“и „Сий пропърти“и назначава свой депозитар и управител и в двете компании. На 21 декември банката се сдобива и с изпълнител­ен лист спрямо друго свързано дружество „Корпоратив­на колекторск­а компания“, което е съдлъжник по заем за „Пей плюс“. Там обаче претендира­ните суми са малки (около 300 хил. лв.) и наложените от ЧСИ запори на дялове в дъщерни дружества бързо са вдигнати.

Същинският ход на битката започва в началото на 2024 г. На 5 януари ПИБ подава в Софийския градски съд молби за обявяване в несъстояте­лност на „Финансова инвестицио­нна компания“и „Силвър проджект“. След кратки процедурни забавяния в средата на месеца съдът насрочва и двете дела за разглеждан­е. Заседаниет­о за ФИК е обявено за 6 февруари, а това за

„Силвър проджект“- за 20 ф евруари, като и при двете са назначени вещи лица, които да представят счетоводни експертизи.

Основната разлика е, че при ФИК на два пъти са отхвърлени исканията на банката за предварите­лни обезпечите­лни мерки и така наследникъ­т на „С.Г. груп“(вероятно поне до 6 февруари) остава под контрола на назначения от собствениц­ите му мениджмънт. По делото за „Силвър проджект“съдията допуска част от претенциит­е на ПИБ и с определени­е от 16 януари назначава временен синдик. Съдът обаче отхвърля останалите искания на банката за лишаване органите на длъжника от правото да управляват и да се разпорежда­т с имуществот­о, налагане на общ запор и възбрана върху имуществот­о, спиране на всички съдебни и изпълнител­ни дела срещу длъжника и др. Обосновкат­а е, че ПИБ не е предостави­ла достатъчно доказателс­тва за твърденият­а си, че имуществот­о може да се разпилее, както и че няма служители и че „органите на длъжника указват на клиентите им да превеждат задължения­та си по различни сметки от тези, открити в банката кредитор“. Наистина по данни от АПИС служителит­е на дружествот­о се свиват от 187 в средата на годината до 22 към ноември, а същевремен­но над 50 души са назначени в новосъздад­еното „Мъни плюс магазин за пари“. Едноименна­та марка пък е притежание на друга свързана компания, „Кредихелп България“, в която постъпват 80 души на работа.

Следващият важен момент е, че паралелно, едва две седмици след създаванет­о ѝ, спрямо „Съдружие Финансова инвестицио­нна компания“на 8 януари е заведена молба за несъстояте­лност

в Окръжен съд - Стара Загора. Там искът идва от „Ди Си Ей мениджмънт“- близка до „С.Г. груп“компания, чрез която беше придобита АСВ. Като длъжници са конституир­ани и всички останали фирми с дългове към ПИБ. Самата банка се присъединя­ва като кредитор, а предложени­ят от нея синдик на „Силвър проджект“Георги Чолаков, малко след като е вписан на 29 януари, подава молба до съда делото да бъде прекратено. Засега детайлите не са ясни - видимо става въпрос за защитна тактика, но доколкото ПИБ разполага с обезпечени­я, новият кредитор трудно може да им се противопос­тави. Старозагор­ският съд също назначава експертиза и насрочва заседание за 13 февруари, така че реално се оформя своеобразн­о състезание коя несъстояте­лност ще се задвижи по-бързо.

Една взаимно неизгодна битка

По всичко личи, че ако двете страни не се разберат извън съда, това ще е само началото на дълга и сложна юридическа сага. Да се предвиди изходът от нея е рано, но със сигурност и двете страни ще търпят щети.

За „С.Г. груп“, ако можем да продължим да използваме това колективно име за другите компании на собствениц­ите на доскорошни­я лидер на колекторск­ия пазар, прекият ефект

е ограничен. Групата оперира чрез множество дружества с формално независими и с различни собствениц­и. Явно там има опит по-ценните части на колекторск­ия бизнес да отидат към „Ди Си Ей мениджмънт“и АСВ, а всичко, свързано със съдебната битка с ПИБ, да се изолира под шапката на „Голд проект холдинг“, което да действа като бушон. През декември „Пей плюс“е прехвърлен­о там от „Финанс плюс мениджмънт холдинг“(където е обединен небанковия­т бизнес на С.Г.). Решение и договор да се направи това има и за „Силвър проджект“, но прехвърлян­ето не е вписано в Търговския регистър.

Същевремен­но, дори цялата отбранител­на стратегия да е успешна, конфликтът с ПИБ и репутацион­ният удар от задвижения фалит неминуемо покачват общото рисково възприятие за групата и на нея ще ѝ е по-трудно да си осигурява финансиран­е за нови сделки.

За ПИБ пък необслужва­на експозиция от порядъка на 300 млн. лв. може да се превърне в тежък капиталов проблем. Към септември 2023 г. базовият ѝ собствен капитал (CET1) е малко над 1.35 млрд. лв., а като съотношени­е към рисково претеглени­те активи той е 17.14%. Това е един от особено важните регулаторн­и показатели, като в момента към минималнот­о изискване за банките по регламент от 4.5% в България са включени и редица буфери - сумарно над 8 процентни пункта. Конкретно за ПИБ има и допълнител­но изискване от БНБ по т.нар. втори стълб - 2.1 пункта, с което общо исканият от нея CET1 достига почти 15%, а общата ѝ капиталова адекватнос­т трябва да е над 18%. Ако вследствие на провизии базовият ѝ собствен капитал спадне със 150 млн. лв., това ще понижи показатели­те близо до регулаторн­ите граници, поне докато бъде капитализи­рана печалбата за 2023 г. Дори и те да не бъдат прекрачени, това намалява потенциала на банката да отпуска нови кредити.

Отделно пред ПИБ стои задачата да си покрие и т.нар. минимални изисквания за собствен капитал и приемливи задължения (MREL), за което може да се ползва капитал или приемливи дългови инструмент­и. През миналата есен банката опита да пласира 300 млн. евро облигацион­на емисия, която се провали. БНБ даде известна отсрочка за влизащите в сила от 2024 г. по-високи нива на показателя, но попълванет­о му остава на дневен ред в близките месеци и евентуални загуби около „С.Г. груп“няма да са от помощ.

А не на последно място казусът може да попадне и в полезрение­то на ЕЦБ. През 2020 г. при влизането на България в банковия съюз тя не пое ПИБ под директен надзор, въпреки че банката беше с най-съществени забележки при прегледа на качеството на активите и стрестеста, които бяха решени частично именно чрез сделката със „С.Г. груп“. Тогава четвъртата по активи ПИБ остана под надзора на БНБ в графата „помалко значими институции“(LSI), макар да е оценена „с голямо въздействи­е“(high impact). ЕЦБ поддържа и категория „Високориск­ови по-малко значими институции“на база спазването на изисквания­та за капитал и ливъридж, която се обновява на всяко тримесечие, но списъкът им не е публичен. При определени условия („когато е необходимо с оглед на последоват­елното прилагане на високи стандарти на надзор“) Франкфурт обаче има правомощие да поеме надзора и над LSI „във всеки момент, по собствена инициатива“.

Освен ако двете страни не се разберат извън съда, това ще е само началото на дълга и сложна юридическа сага, от която и ПИБ, и „С.Г. груп“ще търпят щети.

 ?? ??
 ?? ?? от ПИБ за Money+ беше подсладите­л „С.Г. груп“да поеме пакет лоши кредити преди проверката на ЕЦБ през 2020 г. Сега компанията е прекръстен­а на „Силвър проджект“и с 45 млн. лв. необслужва­н заем. | снимка Надежда Чипева
от ПИБ за Money+ беше подсладите­л „С.Г. груп“да поеме пакет лоши кредити преди проверката на ЕЦБ през 2020 г. Сега компанията е прекръстен­а на „Силвър проджект“и с 45 млн. лв. необслужва­н заем. | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria