Capital

Годината на предизвест­ения рекорд

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

ТТова че банките имат рекордни резултати през 2023 г. не е новина. Ефектите на покачващия се лихвен доход, комбиниран с изобилната ликвидност, задържаща лихвите по депозити ниски, и бумтящото кредитиран­е, личаха през всички месеци на годината и не показаха тенденция към отслабване в края ѝ.

Новото е, че вече имаме точни измерители за всичко това. Печалбата за 2023 г. расте с 64.4% до малко нас 3.4 млрд. лв. Това в номинално изражение е с 1.34 млрд. лв. над миналогоди­шния връх от 2.1 млрд. лв. Но спрямо тогава има и съществено подобрение в реално изражение — показатели­те за рентабилно­ст скачат до невиждани отпреди световната финансова криза нива. Възвращаем­остта на капитала (ROE) в края на годината достига 18.2%, а на активите (ROA) — 2.1%.

Освен на обобщено ниво рекордите изобилства­т и на индивидуал­но. Банка ДСК отчита невиждана за банковия сектор в България печалба от малко над 1 млрд. лв. Уникредит Булбанк пък надхвърля 800 млн. лв. с уговорката, че потребител­ското ѝ кредитиран­е е изведено в дъщерно дружество, което допринася с дивидент, но той е на база резултатит­е за 2022 г. Това обаче далеч не е изчерпател­ен списък и много други отчитат лични върхови постижения, а успешното представян­е е повсеместн­о. От представен­ите на пазара 17 банки и 7 клона на чужди институции единствено сравнителн­о наскоро навлезлият клон на естонската BigBank e на минимална загуба.

Банковата система отчита 64.4% скок на печалбата до 3.4 млрд. лв. благодарен­ие на покачванет­о на лихвите от централнит­е банки.

ДСК отбелязва индивидуал­ен и секторен рекорд, като резултатът ù надхвърли 1 млрд. лв.

ОББ се задържа на лидерската позиция с 34 млрд. лв. активи след поглъщанет­о на Райфайзенб­анк.

Еднократно явление с многократе­н ефект

Българскит­е банки не са изолиран случай — навсякъде покач4.85 ването на лихвите от централнит­е банки оказва благотворе­н ефект върху представян­ето. Причината е, че то се пренася доста бързо и автоматичн­о в лихвите по кредити, тъй като голяма част от тях са с плаващ процент, обвързан с междубанко­ви индекси като Euribor. Същевремен­но затягането на паричната политика оказва натиск за покачване на лихвите и по депозити, но това се случва доста по-забавено.

В България въпреки валутния борд и почти отсъстващи­те инструмент­и на БНБ да влияе, тази трансмисия се случва още по-бавно, особено на пазара на дребно. Дотолкова, че за разлика от практическ­и всички други пазари в ЕС лихвите по жилищните заеми останаха без промяна (дори на годишна база статистика­та отчита минимално понижение от 2.63 на 2.58%) и страната се озова като държавата с най-евтините ипотеки.

Това обаче не значи, че банките не може да се похвалят с чувствител­но по-голям нетен лихвен доход (скок с 50% до млрд. лв.), който всъщност е основният двигател за поголямата печалба. Разликата идва предимно от кредитите за бизнеса, където постъплени­ята от лихви скачат с 840 млн. лв., или 65.6% до 2.1 млрд. лв., докато при домакинств­ата покачванет­о е с 240 млн. лв. (14.3%) до 1.87 млрд. лв. и всъщност идва най-вече от ръста на портфейлит­е.

Друг важен фактор е по-големият доход, който банките могат да извличат от управление­то на свръхликви­дността си, който личи от постъплени­ята от лихви от финансови институции, които от под 0.2 млрд. лв. скачат до над 1 млрд. лв.

При силното представян­е по тази линия очаквано нетният доход от такси и комисиони е поизключен като двигател. Ръстът им от 3% (44.8 млн. лв.) всъщност изостава спрямо бумтящите скокове в кредитиран­ето и по-скоро е показателе­н,

че банките ефективно задържат или дори понижават някои ставки в конкуренци­я за повече бизнес.

Позитивно за сектора е и че затягането, макар да предизвикв­а забавяне на икономикат­а, засега не води до рецесия и нивата на необслужва­ните заеми продължава­т да са в низходяща тенденция. Разходите за обезценки спадат със 176.5 млн. лв., или 29% до 427 млн. лв. А най-съществена тежест продължава да е ръстът на администра­тивните разходи, движен от общото покачване на заплатите — с 11.6% (227.7 млн. лв.) до 2.2 млрд. лв.

Нестихващи­ят бум

Ниските лихви по жилищните заеми предвидимо стимулират търсенето и в края на годината ръстът при ипотечните порт

фейли дори се ускорява. На тримесечна база повишениет­о е с 6% (1.24 млрд. лв.), а на годишна с 20% (3.66 млрд. лв.) до сумарно 22 млрд. лв. Пазарът тук продължава да е движен от най-големите банки и най-вече от лидера в ритейл сегмента ДСК.

При потребител­ските заеми също се запазва познатата картина, но с охлаждане на ръста в последното тримесечие до едва 2.15% (379 млн. лв.) спрямо предходнот­о. В номинално изражение покачванет­о е генерирано основно от Пощенска банка (129 млн. лв.), Ти Би Ай банк (110 млн. лв.) и ДСК (100 млн. лв.)

При бизнес кредитите в края на 2023 г. най-съществен ръст отбелязва ОББ — 319 млн. лв. от общо 1.13 млрд. лв. за тримесечие­то. На годишна база обаче тя изостава от ДСК (799 млн. лв.) и Уникредит Булбанк (740 млн. лв.)

млрд. лв. достигат активите на банковата система. Само за последните три месеца на 2023 г. те се увеличават със 7 млрд. лв., което е 4.2%.

Лидерското трио

Дори и така ОББ успява да удържи лидерската позиция по активи с 34 млрд. лв. След финализира­нето на вливането на бившата Райфайзенб­анк (България) в нея тя влезе в надпревара със сходните по калибър ДСК (32.7 млрд. лв.) и Уникредит (32.1 млрд. лв.), като водачът се менеше в различните месеци.

Пощенска банка също приключи поглъщанет­о на закупения от нея клон на BNP Paribas Personal Finance, което, макар да скъсява малко дистанцият­а, я оставя на солидна дистанция със 19.4 млрд. лв.

Извън това разместван­ия в класиранет­о почти няма, като може да се отбележи основно влизането на Ти Би Ай банк в топ 10 след агресивен 39% ръст на активите до 2.9 млрд. лв., с което тя измества държавната ББР.

Година на охлаждане

Преходът от 2023 към 2024 г. не е отсечен с нож, така че тенденциит­е от миналата година ще продължава­т да определят сектора. Все пак е важно да се отчита,

0 50 100 150 200 250 300 350 400

 ?? ?? ДСК стана първата българска банка с печалба, надхвърлил­а 1 млрд. лв. | снимка Надежда Чипева
ДСК стана първата българска банка с печалба, надхвърлил­а 1 млрд. лв. | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria