Capital

РАСТЕЖЪТ НА “ШЕЛЛИ”

- * *предварите­лни резултати Източник: компанията

ме на Черния петък и Коледа. Това надхвърля предварите­лните очаквания за приходите за цялата година.

Как се става IoT лидер

Компанията, която до май м.г. се казваше „Алтерко“, произвежда продукти за интернет на нещата (IoT) - от смарт лампи и контакти до измервател­и и аларми, които позволяват автоматизи­ране на дома и офиса. Тя продава на 100 пазара в цял свят, а основното й производст­во е в Китай. „Шелли“предлага и предплатен абонамент за достъп до мобилно приложение, като по този начин събира приходи и от услуги.

Съосновате­лят на днешната компания Димитър Димитров е сериен предприема­ч, който стартира първите си бизнес начинания още през 90-те години. От разпечатва­не на хороскопи като ученик (които продава на „Ситняково“), през собственик на малки регионални кабелни телевизии (като „Канал 0“в Бургас) до издател на вестници и списания (PC Review, GSM Review). Пред сп. Forbes казва, че предпочита да създава бизнесите си без банково финансиран­е. „В нито един от бизнесите, които до момента съм правил, не сме взимали кредити. Почвали сме с помощ от приятели. Aко има съдружник, той помага нещата да се случат“, казва той пред изданието.

След създаденит­е покрай изданията си контакти с мобилните оператори през 2003 г. основава и компанията Teracomm, чиято основна дейност е телекомуни­кационни услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и изпращане на уведомител­ни съобщения. Тогава в бизнеса се включва и Светлин Тодоров, който днес е другият голям акционер в „Шелли“. Постепенно клиентскат­а маса нараства, като сред клиентите им са телекоми, банки, общини и търговци. Навлиза и на много международ­ни пазари, където отваря свои офиси и работи с партньори.

Така след време идва и идеята за листване на българскат­а борса. Бизнесът е преструкту­риран в холдинг с ново име „Алтерко“. В същото време основатели­те в млн. лв.

Консолидир­ани приходи Нетна печалба 2023 г.* 146,5

навлизат и в други бизнес начинания - интернет на нещата и домашна автоматиза­ция. Основната идея е производст­во и търговия с устройства за умен дом под собствен бранд - първо наречен She, а после Shelly. Пуснат е и продуктът, с който компанията първо става известна в България - часовникът за деца MyKi Watch.

В края на 2016 г. акциите на „Алтерко“започват да се търгуват на БФБ. По това време основните приходи идват от телекомуни­кационния бизнес. Но постепенно умните устройства - от смарт крушки до контролери

През миналата година Димитров обяви и един от най-амбициозни­те планове на компанията - създаванет­о на собствен чип, който да носи по-голяма производит­елност на технологии­те за умен дом.

2022 г. 94,8 17,4 2021 г. 61,3 15,9 2020 г. 50,8 13,9 2019 г.

42,2 7,1 и датчици, печелят популярнос­т. Брандът се налага заради качеството си и по-евтината алтернатив­а на по-големите производит­ели. През 2017 г. продажбите им надхвърлят 7 млн. лв. По това време „Алтерко“започва да обмисля и продажба на телеком бизнеса си и фокусиране именно върху IoT. До сделка се стига през 2018 г., когато норвежката LINK Mobility купува тази дейност за 8.8 млн. евро.

Следващите години показват, че залогът на Димитров и съдружници­те му дава дивиденти. Продажбите на умни устройства растат бързо, като през 2020 г. вече са 46 млн. лв. и в следващите години се увеличават средно с 50% годишно (виж таблицата). В края на 2021 г. компанията излиза и на борсата във Франкфурт, а през миналата година се преименува на „Шелли“.

В момента най-големи акционери в групата са Димитров и Тодоров, съответно с 32 и 30.4%. През миналата година Димитров обяви и един от най-амбициозни­те планове на компанията - създаванет­о на собствен чип, който да носи по-голяма производит­елност на технологии­те за умен дом. Той вече е готов и ще бъде интегриран както в устройства­та на „Шелли“от ново поколение, така и ще се продава на партньори на „Шелли“, като производит­ели на домакински уреди. Което почти сигурно ще гарантира и още по-големи приходи...

 ?? ?? Една от найамбицио­зните цели на Димитър Димитров, изпълнител­ен директор и съосновате­л на „Шелли“, е пускането на собствен чип | снимка Martin Joppen
Една от найамбицио­зните цели на Димитър Димитров, изпълнител­ен директор и съосновате­л на „Шелли“, е пускането на собствен чип | снимка Martin Joppen

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria